Cancerul de piele – preventie si tratament

31/05/2012

Cancerul de piele – preventie si tratament

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cancerul-piele-preventie-si-tratament/

educatie pacientiSocietatea Romana de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala (SRMEDCC) atrage atentia asupra faptului ca in 80% dintre cazurile de melanom malign din Romania, pacientii au sanse de supravietuire de maximum 5 ani de la depistarea afectiunii.

Aceasta se intampla pentru ca, in comparatie cu alte tari, in Romania, medicii dermatologi descoperă tardiv tumora, cand sansele de supravietuire a pacientului sunt minime. Principala cauza a prezentarii tardive la medic este reprezentată de lipsa de informare a populaţiei asupra necesitatii vizitei medicale periodice.

Depistarea precoce, intr-o faza incipienta, este deocamdata singura modalitate de a creste sansele de vindecare a melanomului. Sansa de supravietuire in melanoamele incipiente este de  98%.

cancerul de pielepreventie cancer de pieledepistare melanom

 

 

 

 

Colaborarea  medicala interdisciplinara este extrem de importanta in transmiterea masurilor de preventie catre pacienti. Medicul de familie poate explica pe intelesul pacientilor  noţiunile elementare de prevenire a cancerului de piele prin intermediul unui limbaj accesibil.

La randul lui, medicul dermatolog trebuie sa foloseasca un limbaj adecvat  pacientului pentru a explica noţiunile necesare intelegerii melanomului malign, tratamentele aduse la zi si sfaturi pentru preventia tumorii, precum si managementul perioadei de dupa diagnostic şi tratament.

Statistici privind cancerul de piele

Conform datelor furnizate de Skin Cancer Foundation, cancerul de piele ucide peste un milion de oameni in intreaga lume, iar un om din  55 face un melanom de-a lungul vietii. Incidenta melanomului malign a crescut de 1,4 ori, peste 90% dintre cazuri fiind cauzate de expunerea la soare fara masura si fara protectie moderata.

Desi melanomul malign reprezinta doar 5% din totalul cancerelor de piele,  el este responsabil de 75% din totalul deceselor.

Rata de supravietuire a pacientilor cu melanom depistat la inceput este 98%, pe cand formele de boala avansata scade la 15%.”Singura sansa de vindecare in cazul aparitiei unui melanom malign este diagnosticarea in timp util si excizarea prompta a leziunii periculoase. Noi, dermatolgii, vedem partea intunecata a expunerii la lumina, de aceea ii sfatuim pe toti sa viziteze regulat un specialist pentru asigurarea sanatatii pielii”, a declarat dna dr. Mihaela Leventer, presedintele SRMEDCC.

Preventia cancerului de piele

Dermatologii atentioneaza  toate persoanele care au mai mult de 50 de alunite ca sunt vulnerabile, de aceea expunerea protejata la radiatii ultraviolete si monitorizarea constanata a modificarii alunitelor sunt singurele care pot ajuta la  depistarea in timp util  a aparitiei cancerului de piele.

Masurile de preventie a cancerului de piele recomandate de dermatolgi sunt urmatoarele:

  • Evitarea arsurilor solare – conform statisticilor, arsurile solare suferite pana la varsta de 18 ani cresc riscul aparitiei melanomului la maturitate.
  • Limitarea expunerii la solar – accesul la solar este extrem de nociv pentru persoanele sub 18 ani si pentru persoanele cu alunite. Incidenta aparitiei unei forme de cancer de piele la maturitate creste cu 15% in cazul celor care au apelat la sedinte de solar, in comparatie cu cei care nu au fost expusi.
  • Controlul periodic al pielii – alunitele active trebuie verificate periodic, momentul cel mai bun este inainte de a pleca in vacanta de vara.

 

Autor: Dorina Pirau

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: