“Cancerul renal cu extensie venoasa”, un adevarat indreptar pentru medici

21/07/2011

“Cancerul renal cu extensie venoasa”, un adevarat indreptar pentru medici

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cancerul-renal-cu-extensie-venoasa-un-adevarat-indreptar-pentru-medici/

Monografia “Cancerul renal cu extensie venoasa” este cea mai recenta lucrare de specialitate coodonata de catre prof. dr. Ioanel Sinescu, dr. Constantin Gingu si asist. univ. dr. Cristina Surcel. Lucrarea mai are 49 de coautori – medici, profesori, conferentiari si asistenti universitari.

“Colegii mei sunt urologi extrem de performanti, atat in sala de operatie, cat si in redactarea de lucrari stiintifice si de cercetare, in activitatea didactica si, bineinteles, in publicistica din tara si din strainatate”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa prof dr. Ioanel Sinescu, seful Centrului de Uronefrologie si Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Monografia insumeaza o experienta de 5.000 de cazuri de cancer renal, pentru care s-au efectuat “cele mai complexe, mai moderne, mai angajate si mai performante interventii chirurgicale”.

Lucrarea este unica in Europa si cuprinde cele mai moderne notiuni de investigatii, diagnostic, tratament, evolutie si rezultate pe care literatura internationala le prezinta drept standarde in patologia de specialitate.

La toate acestea, se adauga experienta Centrului de Uronefrologie si Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni. “Mai sunt niste centre in America de Nord pe care le-am si vizitat, insa nu sunt convins ca statistica lor este mai mare decat aceasta. In orice caz, in Europa este cea mai mare experienta, in care 5.000 de astfel de bolnavi au fost diagnosticati in aceeasi clinica, de acelasi colectiv in toate formele, fie cancerul localizat doar la rinichi, fie cancerul renal extins in afara acestuia la structurile din jur, chiar la organele din jurul rinichilor sau extensia care se produce des, cancerul renal fiind un cancer cu extensie predilect hematogena, venoasa. Ei bine, astfel de cazuri, care presupun un diagnostic de specialitate mai elaborat, impun o operatie mai complicata prin care este extirpat cancerul in intregime, atat organul purtator – rinichiul – cat si extensiile din vene, inclusiv din cavitatile cordului”, a explicat prof. dr. Ioanel Sinescu.

Lucrarea va fi tradusa si in engleza

Cartea a aparut la Editura Universitara “Carol Davila” si cuprinde 300 pagini. Ea urmeaza sa fie tradusa si in limba engleza, pentru a fi pusa si la dispozitia medicilor urologi europeni, prin intermediul Asociatiei Europene de Urologie. “Am lucrat multa vreme la ea. Este rezultatul unei activitati de 20 de ani a unui colectiv extrem de performant si solicitat in toata patologia oncologica-urologica si, in special, in chirurgia urologica de varf”, sustine prof. Sinescu. Se adreseaza, in principal, rezidentilor de chirurgie urologica si specialistilor tineri, inca in formare, dar ai acelora deja instruiti. De altfel, este recomandata si medicilor anestezisti-reanimatori, chirurgilor cardio-vasculari, chirurgilor digestivi, toracici, cardiologilor, oncologilor, anatomo-patologilor si internistilor.

Prof. Sinescu: Monografia imi este mai apropiata decat “Tratatul de Urologie”

Partea a doua a lucrarii prezinta un studiu clinico-epidemiologic observational, analitic, longitudinal si prospectiv, realizat in Centrul de Chirurgie Urologica Fundeni. Cercetarea a fost facuta pe doua loturi de pacienti, specialistii evaluand o complexitate de parametri. Studiul cuprinde o multitudine de concluzii “cu valoare de indreptar, adevarat ghid de practica in chirurgia urologica de pretutindeni”. “Pot spune ca este publicatia care imi este cea mai apropiata, chiar mai apropiata decat Transplantul renal, chiar mai apropiata decat Tratatul de Urologie, care are 4 volume si vreo 3.400 de pagini. Asta pentru ca inseamna o activitate mult mai concentrata, mult mai performanta si mult mai riscanta din punct de vedere al medicului care este implicat in rezolvarea acestor bolnavi”, marturiseste prof. Sinescu.

Cancerul renal parenchimatos reprezinta neoplazia cu cea mai ridicata probabilitate de deces din specialitatea urologica. Incidenta este de 10-11 cazuri pe an la 100.000 de locuitori si este in continua crestere, avand o pondere de 3% din intreaga patologie tumorala a adultului. “In momentul diagnosticului, fiecare al zecelea pacient are deja extensie tumorala in vena renala sau in vena cava inferioara, iar la un procentaj insemnat din acesti bolnavi se constata intersectarea cavei supradiafragmatice si a cavitatilor cardiace”, explica prof. Ioanel Sinescu in prefata lucrarii.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: www.paginamedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: