Cand se recomanda tomografia in coerenta optica? | Tipuri de investigatii OCT

14/10/2024
Cand se recomanda tomografia in coerenta optica? | Tipuri de investigatii OCT

Cand se recomanda tomografia in coerenta optica? | Tipuri de investigatii OCT

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cand-se-recomanda-tomografia-in-coerenta-optica-tipuri-de-investigatii-oct/

Tomografia in coerenta optica (OCT) reprezinta o tehnologie avansata de imagistica non-invaziva, utilizata pentru diagnosticarea precoce si monitorizarea afectiunilor oculare.

Potrivit medicilor de la Spitalul Clinic CF Timisoara, aceasta implica utilizarea unui fascicul de lumina cu care se „baleiaza” structurile oculare, inregistrandu-se ulterior lumina reflectata de acestea. OCT nu foloseste raze X, prin urmare nu iradiaza.

Cum se realizeaza?

Echipamentul OCT este usor de folosit si nu este nociv pentru pacient. Investigatia cu ajutorul aparatului nu are contraindicatii. Procedura este simpla: pacientul trebuie sa stea nemiscat timp de aproximativ 30 de secunde si sa fixeze, cu fiecare ochi pe rand, un punct pe un ecran, in aceasta perioada dispozitivul analizand structurile oculare.

“In urma investigatiei, sunt obtinute imagini detaliate ale structurilor oculare interne, inclusiv ale retinei si nervului optic. Aceasta metoda permite evaluarea si diagnosticarea glaucomului, degenerescentei maculare legate de varsta si a altor tulburari retiniene.”, scrie Dr. Georgiana Suta, medic primar oftalmolog, pe pagina de Facebook a Spitalului Clinic CF Timisoara.

Optometristul sau oftalmologul pot recomanda tomografia oculara in coerenta optica pacientilor peste o anumita varsta ori care pot dezvolta anumite boli oculare, in functie de acuitatea vizuala si de antecedentele familiale.

Tipuri de investigatii OCT:

• OCT de nerv optic – faciliteaza diagnosticul precoce al glaucomului prin masurarea grosimii stratului de fibre nervoase la nivelul papilei, principalul factor care demonstreaza afectarea glaucomatoasa.

• OCT retinian – reprezinta metoda de explorare a maculei, zona centrala a retinei unde se formeaza imaginea. Este utilizata atat pentru diagnosticul, cat si pentru urmarirea raspunsului la tratament in boli precum edemul macular din boli cum ar fi degenerescenta maculara legata de varsta, diabet, post-traumatisme, afectiuni vasculare, tumorale sau inflamatorii.

• Aparatul mai da posibilitatea fotografierii de pol anterior, prin care se realizeaza o fotografie a structurilor anterioare ale ochiului – conjunctiva, cornee, iris. O alta utilizare este pentru retinofotografie, prin care se realizeaza o fotografie a intregului fund de ochi.

Nu in ultimul rand, OCT-ul de pol anterior este folosit si pentru managementul glaucomului, fiind deosebit de important in glaucomul cu unghi inchis. Prin aceasta se evidentiaza detalii ale unghiului camerei anterioare si imagistica corneei, dupa chirurgia refractiva si inciziile facute in cornee, pentru operatia de cataracta sau transplant de cornee, mai scrie precizeaza Dr. Georgiana Suta.

In cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timisoara functioneaza un cabinet de oftalmologie care are in dotare un Tomograf in Coerenta Optica.

Etichete: tomografia in coerenta optica, OCT, spitalul clinic cf timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: