Cand si pentru cine este indicata vaccinarea impotriva infectiei cu mpox (variola maimutei)

05/12/2024
Cand si pentru cine este indicata vaccinarea impotriva infectiei cu mpox (variola maimutei)

Cand si pentru cine este indicata vaccinarea impotriva infectiei cu mpox (variola maimutei)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cand-si-pentru-cine-este-indicata-vaccinarea-impotriva-infectiei-cu-mpox-variola-maimutei/

Vaccinarea completa impotriva infectiei cu mpox sau variola maimutei necesita doua doze de vaccin la un interval de 28 de zile. Serul se administreaza ca masura de proxilaxie postexpunere, transmit medicii de la Spitalul Victor Bbes Timisoara.

Mpox este o boala virala cauzata de un virus ce apartine familiei poxvirusurilor. Transmiterea interumana de la o persoana infectata are loc prin contact cu materialul infectios din leziunile cutanate, prin picaturi respiratorii si prin obiecte contaminate. Primele cazuri, in Uniunea Europeana, in numar mare au fost raportate in 2022.

Simptome

Boala se manifesta prin eruptii cutanate care provoaca prurit(mancarime), leziuni pe corp, febra, durere in gat, durere de spate si musculara si ganglioni limfatici mariti in volum. In unele cazuri, eruptiile cutanate apar primele.
Perioada de incubatie a bolii este intre 6 si 13 dar poate creste pana la 21 de zile.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat-o urgenta de sanatate publica de interes international. In Romania au existat mai multe cazuri in ultimii doi ani.

Vaccinarea impotriva mpox

Ca masura de prevenire a raspandirii este vaccinarea împotriva infecției cu variola maimutei.

“In Romania, vaccinul este folosit ca masura de profilaxie postexpunere pentru contactii cazurilor confirmate de imbolnavire, in primele 4-14 zile de la expunere: contact fizic strans prin pielea neintacta sau prin mucoase, contact sexual, contactul interpersonal al membrilor familiei. O alta categorie o reprezinta personalul medico-sanitar in situatia de expunere accidentala fara echipament individual de protectie adecvat prin contact apropiat cu o persoana confirmata cu variola maimuţei sau cu probele biologice ale acestuia. Vaccinarea postexpunere a persoanelor asimptomatice cu varsta de peste 18 anı trebuie efectuata cat mai devreme posibil. Prima doza de vaccin se administreaza in termen de 4 zile de la expunere, pentru a preveni boala”, spune dr. Teodora Moisil, medic primar boli infectioase, intr-o informare a unitatii sanitare.

Vaccinarea completa necesita doua doze de vaccin la un interval de 28 de zile.

Potrivit sursei citate, la persoanele care au fost vaccinate impotriva variolei in trecut (persoanele nascute inainte de 1980) o doza de vaccin este suficienta. Vaccinul nu este autorizat pentru administrarea la femeile insarcinate sau pentru copii si adolescenti.

Sursa: Spitalul Victor Babes Timisoara/FB

Etichete: vaccinarea impotriva mpox, preventie variola maimutei, spitalul victor babes timisoara

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: