Cardiologie interventionala la nivel de excelenta | Premiera nationala la Oradea

30/01/2025
Cardiologie interventionala la nivel de excelenta | Premiera nationala la Oradea

Cardiologie interventionala la nivel de excelenta | Premiera nationala la Oradea

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cardiologie-interventionala-la-nivel-de-excelenta-premiera-nationala-la-oradea/

In premiera nationala, in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Bihor (SCJUBH), a fost efectuat tratamentul unui pacient cu trombembolism pulmonar, prin trombectomie pe cateter, transmite unitatea sanitara.

Pacientul in varsta de 46 de ani a ajuns la spital in urma unui accident vascular cerebral ischemic sylvian stang. Acesta a fost tratat printr-o trombectomie in cadrul Compartimentului de Radiologie Interventionala. Ulterior, pacientul a dezvoltat edem cerebral, fiind transferat de urgenta pe Sectia Clinica Neurochirurgie I, unde i s-a efectuat interventia de craniectomie decompresiva.

“In cursul spitalizarii, pacientul a dezvoltat un trobembolism pulmonar, insotit de colaps hemodinamic. Un cheag de sange (trombul) s-a deplasat in circulatia sanguina de la nivelul membrelor inferioare, blocandu-se intr-unul dintre vasele de sange care transporta sange de la cord la plaman, cauzand embolia pulmonara. In aceste cazuri, tratamentul clasic este tromboliza sistemica.”, transmite spitalul intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, in cadrul unei comisii multidisciplinare compusa din medicii cardiologi interventionisti, radiologi interventionisti si anestezisti, s-a decis efectuarea unei trombectomii pe cateter cu ajutorul unui dispozitiv de aspiratie (penumbra) care permite aspirarea selectiva a cheagului, limitand pierderile de sange.

“Asadar, in data de 16 ianuarie 2025, in premiera nationala, s-a efectuat trombectomia pe cateter la nivelul arterelor pulmonare. Interventia a presupus introducerea unui cateter la nivelul arterelor pulmonare si aspirarea continutului trombotic, restabilind astfel permeabilitatea si fluxul de sange dinspre cord inspre plaman. Interventia a decurs bine, pacientul a avut o evolutie favorabila si este externat.”, a mai informat uniatea sanitara.

Echipa operatorie a fost compusa din Dr. Mihnea Traian Nichita-Brendea – medic primar cardiologie, Dr. Sebastian Boanca – medic primar radiologie si imagistica medicala, Dr. Andras Mester – medic primar cardiologie si Dr. Stefan Pataki – medic primar ATI.

Interventia, care a salvat viata barbatului de 46 de ani a fost posibila datorita colaborarii dintre medicii Laboratorului de Angiografie, Cateterism Cardiac si Cardiologie Interventionala, coordonat de catre Dr. Popa Virgil, Compartimentul de Radiologie Interventionala, coordonat de catre Dr. Dan Mihoc si Sectia Clinica ATI I, condusa de Dr. Carmen Pantis.

Sursa foto: Spital Clinic Judetean de Urgenta Bihor – Oradea/FB

Etichete: cardiologie interventionala, trombembolism pulmonar, spitalul clinic judetean de urgenta bihor

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: