Catalina Poiana: Punctul de la care trebuie sa plecam este sa separam legea profesiei medicale de Legea 95
Catalina Poiana: Punctul de la care trebuie sa plecam este sa separam legea profesiei medicale de Legea 95
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/catalina-poiana-punctul-de-la-care-trebuie-sa-plecam-este-sa-separam-legea-profesiei-medicale-de-legea-95/
Dr. Catalina Poiana, presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti, considera ca este necesara ‘separarea’ Legii profesiei medicale de Legea 95 privind reforma in domeniul sanatatii, astfel incat aceasta sa fie ‘regandita ca o profesie liberala’ si nu sa se incadreze in statutul de functionar public.
“Daca vrem sa schimbam ceva, cred ca trebuie sa plecam de la incadrarea profesiunii de medic. Cred ca ceea ce trebui sa aducem in spatiul public si punctul din care trebuie sa incepem este acela de a recunoaste ca profesia medicala este una liberala, ca sub nicio forma nu este o profesie care sa se incadreze in statutul de functionar public. Pentru a putea pune la punct reglementarile care tin de profesia medicala, primul pas este de a separa legea profesiei medicale de acea jungla care se numeste Legea 95, care a ajuns sa aiba cu mult mai multe schimbari si amendamente decat articole si in care de fapt cred ca si juristii incep sa se incurce datorita faptului ca atat de multe lucruri au fost adaugate, schimbate, amendate, incat nu mai stii la un moment dat ce este valabil si ce se bate cap in cap cu ce. Punctul de la care trebuie sa plecam este sa separam legea profesiei medicale de Legea 95 si sa o regandim ca pe o profesie liberala si nu ca pe statutul unui functionar public”, a declarat presedintele Colegiului Medicilor Bucuresti, conform Agerpres.
Si presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Daniel Coriu, a spus trebuie sa ajunga la un consens cu privire la reconstructia sistemului de medical.
“Noi, medicii, suntem o forta capabila sa induca schimbarea in societate. In aceeasi masura este si obligatia noastra sa inducem schimbarea in sistemul sanitar. Ceea ce trebuie sa facem acum este sa cristalizam niste obiective pe termen scurt si mediu. Obiective de refacere a sistemului, de la infrastructura sa pana la resursa sa umana. (…) Dorim sa angajam o masa rotunda cu politicienii acestor vremuri si impreuna cu ei vrem sa ajungem la un consens cu privire la reconstructia sistemului”, a declarat si Daniel Coriu, presedintele CMR.
De asemenea, vicepresedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov Rodica Tanasescu spune ca finantarea sistemului a fost minima, iar politicile de sanatate au fost fixate pe mandate.
“Avem un sistem de asigurari de sanatate care, teoretic, se bazeaza pe solidaritate si subsidiaritate, in realitate se bazeaza pe categorii de scutiti, in timp ce nevoile medicale ale populatiei sunt tot mai mari, pentru ca populatia este imbatranita, nevoile medicale sunt din ce in ce mai mari si vor fi din ce in ce mai mari, ceea ce inseamna ca de fapt intotdeauna se va ajunge la fundul sacului. (…) Sunt foarte multe zone cu deficit de medici de familie”, a precizat si medicul Rodica Tanasescu potrivit sursei citate.
Etichete: profesie medicala, legea 95, medici functionari publici, reorganizare profesie medicala
Autor: Adriana Pavel
1 Comentarii
Articol interesant