Cataracta-Masuri de preventie recomandate
Cataracta-Masuri de preventie recomandate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cataracta-masuri-de-preventie-recomandate/
Cataracta este o afectiune oftalmologica asociata cu inaintarea in varsta. Aceasta afectiune oculara este considerata cea mai frecventa cauza de oribire la nivel mondial in cazul in care pacientii nu au accesul la o interventie chirurgicala.
Cand pacientul trebuie sa consulte medicul
Cataracta poate afecta unul sau ambii ochi. In cazul in care pacientul acuza o vedere partial sau total afectata, este recomandat un consult la cabinetul medicului oftalmolog.
Se recomanda pacientilor controale regulate la oftalmolog avand in vedere ca uneori cataracta este diagnosticata in timpul unui control de rutina.
Pacientul trebuie sa consulte medicul daca prezinte simptome precum:
- Vedere estompata, neclara
- Perceptia estompata a culorilor
- Daca pacientul este afectat de lumina prea puternica
- Daca nu vede la fel de bine pe timpul noptii
Persoanele cu factor de risc in cataracta
O atentie ridicata si un consult regulat la medic sunt recomandate pacientilor cu un factor de risc ridicat de a avea aceasta afectiune.
Un istoric al bolii in familie ar trebui sa fie un semnal de alarma.
Un stil de viata neechilibrat, cu o dieta nesanatoasa pot creste riscul pacientilor de a face cataracta. La acesta se adauga fumatul care este inclus intre factorii de risc in cataracta.
Persoanele care se expun la razele puternice ale soarelui fara a apela la masuri de protectie risca sa aiba cataracta.
Bolnavii de diabet fac parte din categoria persoanelor cu factor de risc in cataracta.
Inaintarea in varsta este asociata cu aceasta afectiune. Cu toate acestea, exista riscul de a avea cataracta si la varsta de 40-50 de ani. Specialistii considera ca la aceasta varsta efectele cataractei pot fi foarte mici. Dupa varsta de 60 de ani insa, cataracta afecteaza in proportii ridicate vederea.
Masuri recomandate pacientilor
- Pentru a preveni cataracta sau alte afectiuni oculare, se recomanda folosirea ochelarilor de soare pentru a proteja ochii de razele ultraviolete.
- Renuntarea la fumat este o masura importanta de preventie. La aceasta se adauga o atentie sporita stilului de viata, nutritiei sanatoase.
- In cazul in care pacientul are peste 60 de ani, se recomanda examinari clinice regulate pentru a depista din timp cataracta.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii