Cate femei mor anual de cancer mamar in Romania
Cate femei mor anual de cancer mamar in Romania
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cate-femei-mor-anual-de-cancer-mamar-in-romania/
Rata mortalitatii din cauza cancerului mamar este in continua crestere in Romania. Anual se inregistreaza aproximativ 6000 de cazuri noi de cancer la san, in timp ce 4000 de femei mor anual din cauza acestei afectiuni, conform precizarilor prof.dr. Alexandru Blidaru, sef sectie de chirurgie a Institutului Oncologic Bucuresti.
Rata mortalitatii poate fi redusa prin screening
Numarul deceselor cauzate de cancerul la san este in scadere in tarile unde procedeul de screening este de mult timp in practica.
Specialistii recomanda femeilor sa mearga periodic la medicul de familie si la ginecolog. In functie de varsta pacientelor, acestia trebuie sa le recomande mamografii si ecografii.
“Depistarea precoce a cancerului mamar se face mamografic. Mamografia a evoluat calitativ si pot fi puse in evidenta leziuni mamare foarte mici de cativa milimetri care prezinta fie cancere putin avansate care pot fi tratate mult mai simplu. (…) Ecografia mamara este o alta tehnica foarte utila de descoperire devreme a unor leziuni mamare suspecte mai ales la femeia tanara care are sani densi si la care mamografia este mai putin utila”, a precizat prof.dr. Alexandru Blidaru.
O tehnica moderna utilizata la Institutul Oncologic este indentificarea si biopsia ganglionului santinela.
“In cancer este foarte important sa stii cat de extins este, sa stii daca a afectat alte organe. Ca sa stii acest lucru trebuie sa extirpi si ca sa nu fie extirpati toti exista metoda de a verifica primul ganglion, acest ganglion santinela sa fie examinat si daca el nu este invadat operatia este mai mica si rezultatele estetice si functionale sunt mult mai bune”, a adaugat prof.dr. Alexandru Blidaru.
Ce factori de risc impun vizite regulate la medic
Seful sectiei de chirurgie a Institutului Oncologic Bucuresti a precizat care sunt factorii de risc in cancerul mamar care trebuie sa determine o femeie sa efectueze proceduri de screening.
“Factorii care duc la aparitia cancerului mamar sunt: varsta, pentru ca aceasta boala este din ce in ce mai frecventa cu inaintarea in varsta, locul unde persoana traieste, faptul ca femeia nu a nascut niciodata, ca a facut o perioada indelungata tratamente de substitutie sau a luat o perioada indelungata anticonceptionale, faptul ca in familie au fost mai multe persoane cu cancer mamar sau ovarian, poluarea, consumul de alcool, obezitatea reprezinta un factor de risc”, a precizat prof. dr. Alexandru Blidaru.
Autor: Agerpress
0 Comentarii