Cati romani au incredere in medicul de familie

04/11/2013

Cati romani au incredere in medicul de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cati-romani-au-incredere-in-medicul-de-familie/

poza consult medicalMedicul de familie este principalul consultant al romanilor atunci cand acestia se confrunta cu o problema de sanatate, conform studiilor comandate de Institutul Aspen Romania. Atunci cand trebuie sa aleaga un cabinet medical, romanii cer sfatul in primul rand medicului de familie.

Ce influenta are medicul de familie in deciziile pacientilor

Conform studiilor realizate, pacientii romani se informeaza de la medicul de familie despre cabinetele medicale unde isi pot trata afectiunea.

Daca medicul de familie se situeaza pe primul loc, cu un procent de 48%, in informarea pacientilor despre alegerea cabinetelor medicale, ceilalti factori care contribuie la decizia pacientilor sunt:

  • Experienta anterioara la acelasi cabinet (44%)
  • Pretul serviciilor medicale (30%)
  • Recomandarile prietenilor apropiati (27%)
  • Proximitatea institutiei medicale alese (28%)
  • Informatiile obtinute de pe Internet sau recomandarile rudelor (13-16%).

Pe ultimul loc se afla medicul specialist si mass-media.

De ce scade increderea romanilor in medicul de familie

In ceea ce priveste validarea recomandarilor medicale, pacientii romani aleg opinia medicului de familie in proportie de 72%, pe primul loc fiind opinia medicului specialist.

Studiile realizate au precizat ca scaderea increderii pacientilor romani in ceea ce priveste validarea recomandarilor medicale de catre medicul de familie in mediul public are drept cauze:

  • Timpul necesar pentru consult (22%)
  • Explicatiile medicului privind afectiunile de care sufera (22%).

Neincrederea in medicul de familie din mediul privat este mai mare, factorii principali fiind aceiasi, timpul de asteptare inainte de consult (26%) si explicatiile medicului privind afectiunea pe care o au (22%).

Acelasi timp de asteptare pentru un consult scade increderea pacientilor romani in medicii specialisti din sistemul public fata de cel privat. La acest procent se adauga comportamentul personalului medical.

Studiul a fost realizat prima data in luna februarie 2013, in timp ce a doua parte de informatii a fost facuta publica in luna septembrie. Aceste studii vor fi facute trimestrial de acum inainte, pentru a verifica preferintele populatiei cu privire la sistemul medical si farmaceutic din Romania.

Sursa: www.comunicatemedicale.ro

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: