Cauzele cancerului de san – determinate de cercetatori
Cauzele cancerului de san – determinate de cercetatori
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cauzele-cancerului-de-san-determinate-de-cercetatori/
David Gilley, de la Universitatea de Medicina din Indiana (SUA) si Connie Eaves, de la Laboratorul Terry Fox de la Agentia pentru Cancer din Vancouver (Canada) au confirmat intr-un studiu publicat in revista de specialitate Stem Cell Reports ca femeile predispuse sa se confrunte cu cancerul de san prezinta un tip special de celule care au telomeri foarte scurti – cromozomi a caror lungime este direct proportionala cu puterea de a rezista in fata infectiilor.
Concret, din cauza faptului ca telomerii acestor cromozomi sunt prea scurti, celulele din tesutul mamar sunt predispuse la mutatii care pot provoca cancerul de san, in cazul in care reusesc sa supravietuiasca. Cand functia acestor telomeri – de a impiedica extremitatile cromozomului sa se uneasca intre ele sau cu altele – se degradeaza, este determinat un intreg dezechilibru.
Desi multe femei prezinta cromozomi cu telomeri scurti, nu toate sunt afectate de cancerul mamar, deoarece “in majoritatea cazurilor acest lucru este normal si in 99,999999% dintre cazuri totul merge bine. Dar in cazuri exceptionale, intr-o faza mai avansata a vietii, acest lucru devine daunator si face ca aceasta celula sa devina maligna”, a explicat David Gilley.
Ce este cancerul si cum se formeaza cancerul de san?
Cancerul este reprezentat de o celula formata din alte mii de milioane de celule, a carei functionare este denaturata. In cazul cancerului de san celula maligna se dezvolta in canalele care conduc laptele din glanda mamara catre sfarc. Celulele formate in canalele conductoare ale laptelui se formeaza din celulele progenitoare care se impart in celule differentiate. Din aceste celule stem se dezvolta cancerul mamar. Plecand de la aceste informatii, obiectivul central al cercetatorilor este de a determina marker – pe baza de mostre de tesuturi si sange – care sa depisteze cauzele aparitiei cancerului de san, urmand ca pacientele identificate cu risc de cancer mamar sa fie monitorizate indeaproape.
“Am incercat sa studiem boala in faza incipienta, pentru ca odata ce pacienta se prezinta cu o tumoare, putem face prea putin“, a mentionat medicul de la Universitatea de Medicina din Indiana pentru BBC. “Oamenii vin la doctor pentru a-si verifica tensiunea sau nivelul colesterolului… ceea ce vrem noi sa facem este sa monitorizam pacientii pentru a detecta un risc de cancer, asa cum presiunea arteriala poate indica o boala cardiovasculara”, a explicat medicul.
Studiul intreprins de cei doi specialisti din SUA si Canada a implicat un esantion de femei sanatoase, care au donat tesuturi mamare in urma unor operatii estetice de reducere a sanilor.
Autor: Agerpress
1 Comentarii
Am 43 ani si am cancer la san. Nu consum alcool de niciun fel,Nu Pierd noptile,nu am alte cazuri in familie cu niciun tip de cancer. Duc o viata normala,merg la serviciu, am 2 copii, am nascut la 24 si respectiv 29 ani.prima menstratie a foste la 13 ani si 4 luni. Stres am ca orice persoana,(perioade mai linistite si perioade mai tensionate)
Este posibil ca o cauza a cancerului la san sa fie lipsa activitatii sexualé?
Ca si persoana am fost foarte energica Din totdeauna.
Multumesc anticipat pt raspuns