Ce cred romanii despre profesia de medic

17/12/2013

Ce cred romanii despre profesia de medic

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ce-cred-romanii-despre-profesia-de-medic/

Romania recunoaste titlurile oficiale de calificare ca medic specialist eliberate in afara granitelor UEProfesia de medic este considerata cea mai respectata meserie din tara noastra de catre 38% dintre adultii participanti la un studiu privind perceptia publicului larg asupra profesiei de medic si farmacist. Dintre respondenti, aproximativ 60% si-ar indruma copiii sa urmeze cariera de medic sau farmacist.

Medicul, inaintea profesorului si preotului in preferinte

Peste 30% dintre romanii participanti la studiu considera ca profesiile de medic si farmacist sunt cele mai respectate meserii in Romania.

Pe de alta parte, tinerii studenti la Medicina si Farmacie sunt mai sceptici, considerand ca profesiile de medic si farmacist sunt apreciate mai mult de colegii practicieni si de populatia in varsta decat de tinerii din aceeasi generatie.

Doi din 10 tineri ar alege sa profeseze in alta tara

Intre participantii la acest studiu, 2 din 10 viitori absolventi de Medicina au in vedere posibilitatea sa profeseze in alta tara incepand cu perioada rezidentiatului.

In ceea ce priveste studentii la Farmacie, decizia de a practica in alta tara depinde de venit si de posibilitatea de a avansa in cariera.

Medicii nu aloca suficient timp comunicarii cu pacientul

Dintre cei 800 de respondenti adulti participanti la studiu, 35% au precizat ca, din punctul lor de vedere, medicii nu raspund intru totul nevoilor de comunicare ale pacientilor.

Empatia si comunicarea – esentiale in medicina de familie

Pe de alta parte, medicii considera abilitatea de comunicare cu pacientul o calitate esentiala pentru un viitor medic alaturi de vocatia pentru aceasta profesie.

“Lucrurile facute cu pasiune ies intotdeauna foarte bine, tocmai de aceea avem nevoie de tineri care sa inteleaga ca in medicina si, in mod deosebit, si in medicina de familie, sunt foarte importante empatia si comunicarea cu omul din fata lor, aplecarea catre nevoile acestuia asa cum reiese si din studiu”, a precizat dr. Sandra Adalgiza-Alexiu, vicepresedinte Societatea Nationala de Medicina Familiei.

Interactiunea cu pacientul este extrem de importanta si pentru profesia de farmacist.

“A imbratisa profesia de farmacist este un angajament care depaseste limitele oricarei alte meserii, intrucat pe langa atributiile acesteia, ca de exemplu eliberarea medicamentelor sau prepararea retetelor, intervine interactiunea cu pacientii care apeleaza cu incredere la sfaturile tale”, a precizat prof.univ.dr. Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.

Studiul a fost realizat la cererea Abbott Products Romania in parteneriat cu Societatea Nationala de Medicina Familiei si Colegiul Farmacistilor din Romania.

Sursa: www.comunicatemedicale.ro

Autor: Anamaria Blanaru

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: