Ce modificare este propusa pentru rezidentiatul in Medicina de Familie
Ce modificare este propusa pentru rezidentiatul in Medicina de Familie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ce-modificare-este-propusa-pentru-rezidentiatul-in-medicina-de-familie/
Proiectul de lege privind rezidentiatul pus in dezbatere publica marti precizeaza schimbarile prevazute in admitere, in etapele de desfasurarea a rezidentiatului precum si modalitatile de reprofilare pe alta specializare. Proiectul de lege specifica pentru Medicina de Familie cateva mentiuni speciale fata de desfasurarea rezidentiatului in celelalte specializari.
Modificarile in cazul rezidentiatului in Medicina de Familie
Noul proiect de lege prevede ca, in cazul Medicinei de Familie, sa se poata organiza rezidentiat in regim de program cu timp partial, cu durata de 5 ani.
In ceea ce priveste examenul national de specialist, se vor stabili 4 centre universitare de examen pentru Medicina de Familie, fata de maxim 2 centre universitare pentru celelalte specializari.
Etapele de desfasurare a rezidentiatului
Proiectul de lege precizeaza ca rezidentiatul se va desfasura in 2 etape, prima etapa cu o durata de 2 ani, si a doua etapa cu o durata de 1-5 ani, dupa caz.
“Incepand cu data de 1.01.2015, pentru domeniul medicina, rezidentiatul se desfasoara in 2 etape: etapa 1 de rezidentiat cu formare prin program de trunchi comun stabilit pentru specialitatile care stabilesc subdomeniile domeniului medicina, si are o durata de 2 ani, etapa a II-a de rezidentiat de continuare a formarii in una din specialitatile care alcatuiesc subdomeniul corespunzator programului de trunchi comun efectuat in etapa I, cu durata de 1-5 ani, dupa caz”, conform proiectului de lege.
Procedurile de admitere in cele doua etape ale rezidentiatului
- Admiterea in etapa I de rezidentiat se va face prin selectie organizata de Ministerul Sanatatii pe baza mediei de absolvire a facultatii si a optiunii candidatilor.
In aceasta etapa pot participa la concurs si medicii promotiei anterioare care nu au obtinut drept de libera practica sub incidenta normelor precedente sau nu detin titlul de medic specialist prevazute de Nomenclatorul Specialitatilor medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala.
- Admiterea in etapa a II-a se face prin concurs national cu tematica si bibliografie unica pentru unul sau mai multe subdomenii, organizat de Ministerul Sanatatii, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al Ministerului Sanatatii si al Ministerului Educatiei Nationale.
In aceasta etapa pot participa la concurs medicii confirmati rezidenti care au finalizat pregatirea de trunchi comun si medicii confirmati rezidenti incepand cu anul III de pregatire care doresc reprofilare in alta specialitate decat cea de confirmare in rezidentiat.
Organizarea examenului national de specialist
Proiectul prevede 2 centre universitare de organizare a examenului national de specialist pentru fiecare specialitate medicala, medico-dentara si farmaceutica.
Examenul poate fi sustinut in termen de maximum de 5 ani de la data incheierii programului de pregatire.
Autor: Agerpress
0 Comentarii