“Ce pot face eu, ca specialist, pentru pacientii cu AVC?”
“Ce pot face eu, ca specialist, pentru pacientii cu AVC?”
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ce-pot-face-eu-ca-specialist-pentru-pacientii-cu-avc/
“Ce pot face eu, ca specialist, pentru pacientii cu AVC?” este titlul primei intalniri stiintifice din programul national dedicat accidentului vascular cerebral, “AVC 360° – Calatoria Pacientului”.
“AVC 360° – Calatoria Pacientului”, primul program multidisciplinar de anvergura nationala lansat de Asociatia Romana de Comunicare in Sanatate (ARCIS EDU) si dedicat uneia dintre cele mai grave patologii la nivel mondial, accidentul vascular cerebral, va debuta la Craiova pe data de 16 februarie, la hotelul Ramada Plaza, sala Constantin Brancusi, de la ora 13:00.
Acest prim eveniment stiintific din seria celor sapte care se vor desfasura pe tot parcursul anului 2018 in Romania reuneste, sub titlul „Ce pot face eu, ca specialist, pentru pacientii cu AVC?”, personalitati importante din diferite specialitati medicale, dar si din domenii conexe medicinei, toate implicate in ingrijirea pacientilor cu AVC.
Astfel, la evenimentul de la Craiova vor prezenta, in cadrul conferintei, dr. Cristian Sandulescu, membru al grupului de lucru CardioMF din cadrul Societatii Nationale de Medicina a Familiei, vicepresedinte al Colegiului Medicilor Dolj, dr. Luciana Rotaru, conf. dr. la UMF Craiova, medicul sef al SMURD-UPU, regiunea 4, SudVest Oltenia, medicul neurolog Dan Mitrea si medicul neurochirurg Horatiu Ioani, ambii de la clinica de servicii integrate de neurologie “Neuroaxis”, Bucuresti, dr. Gabriel Prada, prof. univ. la UMF „Carol Davila” Bucuresti, presedintele Societatii Romane de Geriatrie si Gerontologie, medicul psihiatru Maria Ladea, conf. dr. UMF „Carol Davila”, Bucuresti, membra in bordul de conducere al Asociatiei Inomedica (Centrul pentru inovare in domeniul medical) si psiholog Rozeta Draghici, presedinta Asociatiei Romane de Psihologie Clinica. La acest eveniment va participa, de asemenea, prin teleconferinta, prof. univ. dr. Dorel Sandesc, presedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI), prorector al UMF “V. Babes” din Timisoara si membru in consiliul European Society of Anesthesiology (ESA).
Coordonarea stiintifica a evenimentului este asigurata de conf. univ. dr. la UMF Craiova, Adrian Bighea, presedintele Societatii Romane de Reabilitare Medicala (Medicina Fizica si de Reabilitare) care va sustine si cu o prezentare dedicata importantului domeniu al reabilitarii medicale pentru pacientii cu accident vascular cerebral.
Printre vorbitorii mentionati se numara si reprezentanti ai tinerei generatii, care au facut stagii de pregatire si au lucrat in afara tarii, alegand sa se intoarca in Romania si sa creeze aici noi modalitati de a pune in practica informatiile acumulate, cum este cazul dr. Dan Mitrea (Clinica Neuroaxis), dr. Horatiu Ioani (Spitalul Colentina, clinica Neuroaxis) sau dr. Maria Ladea (Spitalul Obregia).
Aceste intalniri au ca scop, prin temele abordate si prezentate, prin sesiunea de panel de discutii si Q&A care va reflecta si experiente din practica de zi cu zi, crearea unei perspective globale asupra accidentului vascular cerebral si a tuturor formelor de interventie privite ca un efort comun de implicare pentru ameliorarea efectelor bolii. In plus, amploarea subiectului, gravitatea si consecintele accidentului vascular cerebral in Romania aduc laolata, in cadrul acestor intalniri, profesionisti atat din sistemul public, cat si din cel privat. Scopurile includ crearea unui ghid de bune practici in comunicarea dintre specialitatile medicale si a acestora cu domeniile conexe, pentru ca pacientii sa fie ghidati mai usor in sistemul medical, generarea unei harti teritoriale a serviciilor dedicate pacientului cu AVC si crearea unei campanii de constientizare si preventie in randul publicului larg.
Printre temele abordate la Craiova, pe 16 februarie, se numara:
• „Implicarea medicului de familie in preventia si depistarea accidentului vascular cerebral”
• „Ghidurile de stroke. Serviciile integrate de urgenta si interfata prespital-spital”
• „Time is brain – Practici actuale in diagnosticul si tratamentul unui accident vascular cerebral”
• „Reabilitarea medicala post-accident vascular cerebral”
• „Sindromul de fragilitate si comorbiditatile la pacientul varstnic post-accident vascular cerebral”
• „Tulburarile psihiatrice la pacientul cu AVC: implicatii, dificultati diagnostice si management terapeutic
• „Evaluarea psihologica si concepte de sprijin ale pacientului cu AVC”
• „Particularitati ale comunicarii cu pacientul cu AVC si familia lui”
• „Monitorizarea pacientului post-AVC in practica medicinei de familie de la ,,ideal” la realitate”
Rezultatele programului vor fi diseminate pacientilor si publicului larg, cu scopul unei informari corecte despre cum pot fi recunoscute simptomele, traseul necesar pentru o recuperare optima si altele, incluzand informatii care pot reprezenta un pas esential in salvarea vietii si/sau reducerea dizabilitatilor fizice si psihologice ale celor care au trecut printr-un astfel de episod. Concluziile fiecarui eveniment vor contura si pasii, dar si tematica urmatorului.
Informatiile adunate si actualizate dupa fiecare intalnire vor fi comunicate publicului larg prin intermediului site-ului www.arcisedu.ro, al paginii de Facebook si al site-ului www.postAVC.ro.
Inscrierile pentru medicii participanti se pot face prin formularul din site-ul ARCIS EDU sau direct la eveniment.
Programul „AVC 360° – Calatoria Pacientului” este dezvoltat prin parteneriatul stiintific cu societatile medicale implicate in gestionarea pacientului cu AVC, printre care Societatea Romana de Reabilitare Medicala, Societatea Romana de Geriatrie si Gerontologie, Societatea Romana de Neurochirurgie, Societatea Nationala de Medicina Familiei, Asociatia Inomedica si Clinica de Neurologie Neuroaxis.
Asociatia Romana de Comunicare in Sanatate (ARCIS EDU) este o organizatie nonguvernamentala, non-profit. Sub motto-ul „Pentru vindecare. Pentru viata!” asociatia creeaza si dezvolta proiecte, programe, evenimente, cursuri etc care sa ajute si sa promoveze o mai buna colaborare si comunicare in sistemul medical si intre medici si pacienti.
“AVC 360° – Calatoria Pacientului” este primul dintr-o serie de evenimente care au ca scop crearea unor campanii de informare si constientizare despre diverse patologii, modalitati corecte de diagnostic, despre mituri de specialitate si alte aspecte din domeniul medical.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii