Ce riscuri implica omogenizarea dietei la nivel mondial

06/03/2014

Ce riscuri implica omogenizarea dietei la nivel mondial

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ce-riscuri-implica-omogenizarea-dietei-la-nivel-mondial/

dieta-de-postSpecialistii atrag atentia ca tot mai multe tari de pe glob adopta dieta occidentala, care presupune un numar crescut de calorii, grasimi si proteine. Aceasta dieta inlocuieste in unele tari o alimentatie pana acum sanatoasa, bogata in plante precum grau, porumb si soia. Principalele boli care risca sa ia amploare la nivel mondial din cauza schimbarilor majore in nutritie sunt obezitatea, diabetul si bolile cardiace.

Ce alimente pierd teren in dieta adoptata in prezent

Daca in unele tari, pana in prezent alimente precum sorgul, meiul, secara sau cartoful dulce erau incluse in dieta de zi cu zi, acestea incep sa fie inlocuite de alimente cu aport energetic mare, precum soia.

Pe de alta parte, s-a remarcat o noua tendinta in dieta din nordul Europei, unde oamenii cumpara mai multe cereale si vegetale, in locul unor alimente precum carne, uleiuri si zahar.

In acelasi timp, specialistii au observat ca predomina astazi in diete o serie de culturi populare in alimentatie inca de acum un secol, precum grau, orez, porumb si cartof.

Populatia risca o criza a alimentatiei

Cercetatorul Colin Khoury de la Centrul International pentru Agricultura Tropicala (CIAT) a tras atentia ca omogenizarea alimentelor consumate la nivel mondial are riscuri atat pentru alimentatie, cat si pentru agricultura.

“Un numar tot mai mare de persoane consuma calorii, proteine si grasimi si depind de un ansamblu din ce in ce mai redus de culturi precum graul, porumbul si soia, pe langa carne si produsele lactate, pentru cea mai mare parte a dietei lor”, a precizat cercetatorul.

Aceasta omogenizare ar putea duce la o problema majora la nivel mondial: o criza a alimentatiei ca urmare a schimbarilor climatice si a inmultirii daunatorilor culturii.

Pentru mai multe informatii despre o alimentatie corecta, despre aportul caloric necesar in functie de metabolismul bazal si activitatea fizica si despre etapele intocmirii unei diete individualizate, consultati cursul online Nutritia in practica MF, disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala si creditat cu 6 puncte EMC.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: