Ce spun medicii despre panica iscata de cazurile de meningita meningococica
Ce spun medicii despre panica iscata de cazurile de meningita meningococica
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ce-spun-medicii-despre-panica-iscata-de-cazurile-de-meningita-meningococica/
In cursul zilei de marti, autoritatile din Romania au confirmat un al treilea caz de infectie cu meningococ. Totusi, medicii asigura populatia ca nu este cazul de panica.
“Meningita meningococica se transmite pe cate aeriana numai in urma unui contact apropiat cu persoana bolnava sau purtatoare. Microorganismul nu supravietuieste in mediu, find foarte sensibil la variatiile de temperatura si la uscaciune. Nu este cazul de panica, deoarece in Romania au fost inregistrate doar cazuri izolate, fara legatura intre ele. Contactii au fost testati de autoritatile de sanatate publica si au primit profilaxie cu antibiotic. In Romania sunt diagnosticate anual cateva zeci de cazuri, cu circa 20% decese. Singura cale de profilaxie specifica ramane vaccinarea”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, conform srm.ro.
Continut educational:
Proceduri de vaccinare si procesul de recuperare a vaccinarilor
Potrivit specialistilor, exista 2 tipuri de vaccinuri disponibile care pot fi administrate atat la copii, cat si la adulti. Cel care este administrat impotriva infectiei cu meningococi apartinand serogrupurilor A C Y si W, respectiv cel care se administreaza pentru prevenirea infectiei cu meningococi din serogrupul B.
Daca primul vaccin se gaseste in Romania, cel de-al doilea se afla in procedura de autorizare si se spera ca va fi disponibil cat de curand.
Etichete: infectie meningococ, meningita meningococica, vaccinuri meningita, alexandru rafila
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii