Ce substante chimice sunt un pericol major pentru santate?
Ce substante chimice sunt un pericol major pentru santate?
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ce-substante-chimice-sunt-un-pericol-major-pentru-santate/
Exista o serie ingrijoratoare de substante chimice care ne pot afecta sanatatea si pot duce la diferite afectiuni. In cazul utilizarii lor in cantitati care depasesc limita admisa, pot sa apara afectiuni grave. Care sunt substantele chimice cu un real pericol asupra noastra?
Afectiuni majore cauzate de poluare
- Poluarea aerului prin combustibil solid cauzeaza aproximativ 3.1 milioane de morti premature la nivel global in fiecare an si 3.2 % din totalul de boli. Cele mai afectate sunt tarile dezvoltate. Poluarea aerului determina boli precum infectii respiratorii, boli cardiovasculare si cancer pulmonar.
- Arsenicul este o substanta chimica cu efecte nocive. Otravirea cronica cu arsenic este cauzata de inghitirea unei cantitati de arsenic anorganic pentru o perioada indelungata de timp. Efectele negative pot determina cancer, diabet, boli cardiovasculare, leziuni ale pielii.
- Azbestul cauzeaza in toate tipurile sale cancer de plamani, cancer al laringelui, de ovare. Imbolnavirea se produce prin inhalarea sa din aerul inconjurator sau din situarea in apropierea fabricilor de azbest.
- Benzenul poate cauza cancer si anemie aplastica. Contaminarea cu benzen se poate produce prin intermediul produselor petroliere. In acelasi timp, o indelunga expunere la tutun cauzeaza aceste afectiuni.
- Mercurul poate dauna dezvoltarea fatului sau a copilului in primii ani de viata. Ataca sistemul nervos, digestiv, plamanii, rinichii, pielea si ochii. Contaminarea se produce prin consumarea pestelui contaminat sua prin expunerea la vapori cu mercuri rezultati din procese industriale.
- Pesticidele au efecte toxice si un risc particular in cazul copiilor. Un risc major este sinuciderea cu pesticide.
Masuri preventive pentru a reduce poluarea
- In cazul poluarii aerului, sunt necesare politici de calitate a aerului, controlul emisiilor de substante chimice in industrie si promovarea surselor de energie care nu sunt nocive. In acelasi timp, se recomanda masuri de precautie printr-un mai bun sistem de ventilatie acasa, la scoala sau la locul de munca. Stoparea fumatului poate ajuta la reducerea substantelor chimice in aer. Reducerea emisiei de substante chimice este o masura pentru prevenirea incalzirii globale.
- In cazul arsenicului, masuri de screening a resurselor de apa, verificarea limitei permise de arsenic in apa, campanii de awareness.
- Eliminarea afectiunilor din cauza azbestului se realizeaza in primul rand prin inlaturarea oricarei forme de azbest din mediul ambient, realizarea unui diagnostic si unui tratament care sa inlature dezvoltarea majora a afectiunilor.
- In cazul benzenului, solutia consta in substituienti industriali, o mai buna legislatie care sa interzica utilizarea benzenului in produse, descurajarea fumatului.
- In cazul mercurului, scaderea cotei de utilizare in industrie, utilizarea termomemetrelor non-mercur.
- In cazul pesticidelor, eliminarea reziduurilor de pesticide din mancare sau apa. O legislatie mai buna pentru controlul pesticidelor, o mai buna depozitare si un atent uz al pesticidelor.
Autor: Anamaria Blanaru
0 Comentarii