Centru de vaccinare anti-HPV la Spitalul Clinic de Urgenta ‘Sf. Pantelimon’ Bucuresti

04/07/2024
Centru de vaccinare anti-HPV la Spitalul Clinic de Urgenta ‘Sf. Pantelimon’ Bucuresti

Centru de vaccinare anti-HPV la Spitalul Clinic de Urgenta ‘Sf. Pantelimon’ Bucuresti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/centru-de-vaccinare-anti-hpv-la-spitalul-clinic-de-urgenta-sf-pantelimon-bucuresti/

La Spitalul Clinic de Urgenta ‘Sf. Pantelimon’ din Bucuresti a fost inaugurat un centru de vaccinare anti-HPV.

Potrivit unui comunicat remis presei, centrul este deschis zilnic, de luni pana duminica, intre orele 10,00 si 18,00, in incinta spitalului, la parter, in cadrul Compartimentului de Prevenire si Control al Infectiilor Nosocomiale.

Persoanele care doresc sa se vaccineze anti-HPV beneficiaza acum de un parcurs simplificat, fiind nevoie doar de un bilet de trimitere de la medicul de familie si de o singura vizita la centrul de vaccinare, pentru consultatie de specialitate, reteta si administrare, economisind astfel timp si efort.

“Preventia cancerului de col uterin, cu o incidenta inca nefiresc de mare in Romania, poate fi facuta prin vaccinarea anti-HPV, eficienta fiind dovedita. Suntem bucurosi sa fim al doilea spital de stat care poate oferi aceasta alternativa doamnelor si partenerilor lor, contribuind astfel la sanatatea globala. Preventia reprezinta varianta mult mai ieftina si, de departe, mai putin traumatica, in lupta cu aceasta afectiune”, a declarat Bogdan Socea, managerul Spitalului Clinic de Urgenta ‘Sf. Pantelimon’ Bucuresti, citat in comunicat.

Infectia cu HPV este cea mai frecventa si mai raspandita infectie virala cu transmitere sexuala. Aproximativ 80% dintre barbati si femei se vor infecta cu HPV pe parcursul vietii , iar ratele de infectie persistenta cresc odata cu varsta atat la femei, cat si la barbati.

“Romania are cea mai ridicata rata de mortalitate prematura prin cancer de col uterin din Europa. Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer ginecologic diagnosticat in Romania si al treilea cel mai comun tip de cancer in randul femeilor din tara noastra, insa al doilea cel mai frecvent in segmentul 15-44 ani. La nivelul Uniunii Europene, Romania inregistreaza cea mai mare incidenta si cea mai mare rata a mortalitatii. Incidenta este de 2,5 ori mai mare decat media UE, iar rata mortalitatii de peste 4 ori mai mare. In fiecare an, aproape 3.400 de femei din Romania primesc diagnosticul de cancer de col uterin si 1.805 femei isi pierd viata din cauza acestei maladii”, mai transmis reprezentantii unitatii sanitare.

In Romania, adolescentii fete si baieti cu varsta intre 11-18 ani au acces gratuit la vaccinarea anti-HPV, iar femeile intre 19 si 45 ani beneficiaza de vaccinul anti-HPV in regim compensat 50%.

Vaccinarea anti-HPV poate preveni aparitia formelor de cancer, condiloamelor genitale si a altor afectiuni asociate infectiilor cu virusul Papiloma uman (HPV), ce afecteaza atat femeile, cat si barbatii.

Etichete: vaccinarea anti-hpv, centru de vaccinare anti-hpv, spitalul sf pantelimon bucuresti

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: