Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni, inaugurat
Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni, inaugurat
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/centrul-de-uronefrologie-si-transplant-renal-fundeni-inaugurat/
Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic “Fundeni” se pozitioneaza pe harta europeana a clinicilor de top, atat prin calitatea actului medical oferita de unii dintre cei mai buni specialisti urologi ai Europei, cat si prin dotarile si echipamentele de ultima generatie ce au facut obiectul procesului de modernizare din ultimii doi ani.
Ca urmare a unei investitii considerabile, urologia romaneasca de la Fundeni se bucura astazi de un modern bloc operator cu zece sali de interventiii chirurgicale (5 sali de chirurgie deschisa, 2 de endourologie inalta si 3 de endourologie joasa) si un nou departament de transplant utilat la standarde de top: 13 paturi ATI transplant, 17 paturi pre/post transplant, 3 aparate hemodializa etc.
Investitia totala s-a cifrat la 2,9 milioane lei, bani folositi pentru amenajarea spatiilor ultramoderne pentru tot Centrul si aparatura medicala ultraperformanta si de ultima generatie.
Concomitent, a fost complet reabilitata si dotata cu tehnologie moderna si Sectia de A.T.I. a Centrului, sectie ce cuprinde 22 de paturi.
Suma provine din venituri proprii, finantare de la Ministerul Sanatatii si sponsorizari.
“Reamenajarea si modernizarea Departamentului de Transplant Renal aduce beneficii majore in imbunatatirea calitatii actului medical si a ingrijirii acestei categorii speciale de pacienti. Fluidizarea circuitelor, recompartimentarea si crearea unor posibilitati de izolare specifica aliniaza departamentul la standardele oricarui spital european modern. Dotarea sectiei cu mobilier specific si aparatura medicala de ultima generatie (aparate de supleere a functiei renale/proceduri continue, posibilitati de monitorizare si interventie de urgenta la pacientii critici) largesc semnificativ gama de proceduri si patologii ce pot fi rezolvate acum in acest departament. De asemenea, mediul si mijloacele de lucru ale personalului medical sunt radical imbunatatite, creand premisele unor mai bune performante medicale”, a declarat Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.
In cel mai mare Centru de specialitate urologica din Europa, unde se pot acoperi cu succes toate cele 13 supraspecialitati ale chirurgiei urologice (chirurgie laparoscopica, chirurgie oncologica si reconstructiva, chirurgie vasculara, chirurgie sub microscopul operator etc) lucreaza astazi 21 de chirurgi urologi, 24 de medici rezidenti, 7 medici anestezisti si 3 medici nefrologi. “Romania nu este nevoita sa trimita in strainatate pacienti pentru interventii urologice, la Centrul de Chirurgie Urologica din Fundeni, comparabil astazi cu centre de specialitate din elita mondiala, sunt tratate cu succes cele mai complexe si mai complicate cazuri” a declarat si Acad. Ioanel Sinescu, directorul Centrului de Uronefrologie si Transplant Renal.
„Daca in urma cu cativa ani, in transplantul renal raportul donatorilor in viata era de 85%, fata de cei aflati in moarte cerebrala, acum se observa o inversare proportionala a acestora, fapt ce a condus treptat la o crestere substantiala a numarului de transplante renale, rezultanta fiind, pe de o parte, imbunatatirea radicala a calitatii vietii pacientilor intrati in procesul de transplant si, pe de alta parte, eficientizarea costurilor, in contextul in care fondurile alocate pentru tratamentul a 2 pacienti aflati in dializa acopera costurile transplatului renal pentru 3 pacienti”, a mai adaugat Acad. I. Sinescu.
Numai anul trecut, Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni a numarat 14.805 de internari (6.779 internari continue – cazuistica extrem de complexa – si 8.026 de internari de o zi), 7.638 de interventii chirurgicale urologice cu o medie de 37 de proceduri pe zi, iar numarul zilnic al evaluarilor medicale a inregistrat 75 de pacienti. In perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2014 au fost efectuate 148 de transplante renale, inregistrandu-se o medie de 12 transplante pe luna, lista de asteptare a pacientilor pentru a beneficia de transplant depasind pragul de 1.500. De mentionat este si faptul ca in perioada 2004-2014, la Fundeni au fost realizate 1.150 de transplante renale, iar din 1997 si pana in 2014, numarul acestora a fost de 1.564 . In prezent, la nivel national, numarul pacientilor aflati pe hemodializa sau dializa peritoneala depaseste 13.500.
Din punct de vedere al activitatii stiintifice, Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal Fundeni are in prezent o serie de colaborari externe cu clinici universitare de top din Europa. “Avem colaborari stranse cu centre specializate din Austria, UK si Olanda prin care dezvoltam proceduri de transplantare de celule stem pentru incontinentele urinare, tehnici de laparoscopie urologica si alte proiecte de cercetare stiintifica”, a adaugat Acad. I.Sinescu. „Vom primi aici medici rezidenti din strainatate pentru diferite stagii de pregatire in diverse supraspecializari ale urologiei, in Centrul de Excelenta de la Fundeni regasindu-se o densitate mult mai mare a cazuisticii”, a precizat seful Centrului de Uronefrologie si Transplant Renal.
In ceea ce priveste proiectul legat de transplantare de celule stem pentru incontinentele urinare, inceput in 2010 si care se va finaliza anul acesta „un rezultat pozitiv ar conduce la o metoda inovatoare de tratament pentru cei aproximativ 16% din subiectii cu incontinenta urinara de efort (cei aflati in stadiul critic) ceea ce ar determina o imbunatatire efectiva a calitatii vietii pentru acesti bolnavi, dar si o reducere substantiala a costurilor de tratament”, a conchis Acad. I Sinescu.
1 Comentarii
buna ziua,pe aceasta cale tin sa multumesc echipei de la transplant renal conduse de d-nul profesor SINESCU care pun mult suflet in ceea ce fac.CINSTE SI RESPECT