Cinci centre de radioterapie vor fi dotate cu aparatura medicala cu bani de la Banca Mondiala

10/11/2017

Cinci centre de radioterapie vor fi dotate cu aparatura medicala cu bani de la Banca Mondiala

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cinci-centre-de-radioterapie-vor-fi-dotate-cu-aparatura-medicala-cu-bani-de-la-banca-mondiala/

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a semnat primele contracte de achizitie pentru dotarea cu echipamente de radioterapie a cinci spitale din Bucuresti si din tara, se arata intr-un comunicat.

Ceremonia de semnare a avut loc la sediul Guvernului in prezenta viceprim-ministrului Romaniei, Marcel Ciolacu, al ministrului Finantelor, Ionut Misa, precum si al presedintilor Consiliilor Judetene  din Constanta, Galati si Maramures si al managerilor spitalelor care vor beneficia de dotari cu sisteme complete de radioterapie.
Echipamentele vor fi achizitionate in baza Acordului de imprumut cu Banca Mondiala, in cadrul caruia sunt prevazute 38 de milioane de euro pentru achizitia de aparatura cu echipamente de radioterapie.

Valoarea totala a echipamentelor achizitionate in cadrul contractelor semnate joi este de 11 milioane de euro.
Cele cinci spitale beneficiare sunt: Spitalul Judetean Constanta, Spitalul  Judetean Galati, Institutul Oncologic Bucuresti „prof.dr.Alexandru Trestioreanu”, Spitalul Judetean Baia Mare si Spitalul Universitar de Urgenta Elias.

Continut educational:

Cursuri GRATUITE
puncte EMC:

Click Acces cursuri

“Astazi marcam continuarea proiectului cu Banca Mondiala, pe care l-am gasit blocat la inceputul mandatului meu. Impreuna cu echipa guvernamentala ne-am asumat noi termene pentru ca acest proiect sa functioneze in continuare. Este pentru prima data cand in Romania se face o astfel de investitie necesara pentru a crea o retea publica de radioterapie. Ne dorim sa asiguram accesul pacientilor la aceste terapii si conditii mai bune de lucru pentru specialistii din sanatate. In acest moment, radioterapia se face in putinele centre publice existente, iar restul pacientilor merg in centre private. Serviciile sunt decontate prin contractul cu Casa de Asigurari de Sanatate. Prin crearea unei retele publice, vor scadea foarte mult timpii de asteptare, pentru ca un pacient oncologic nu-si permite sa astepte”, a declarat prof.dr. Florian Bodog, ministrul Sanatatii, potrivit comunicatului MS.

In etapa urmatoare, in cadrul aceluiasi proiect, urmeaza dotarea cu  echipamente de radioterapie a altor 3 centre din tara, aflate astazi la finalul fazei de evaluare, existand  premisele ca pana la finalul acestui an sa fie incheiate contractele de achizitie.

Este vorba despre centrele de radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Oradea, Spitalului Judetean Craiova si Institutul Oncologic prof.dr. I.Chiricuta Cluj Napoca, pentru care au fost lansate deja procedurile de licitatie.
In baza unui acord incheiat intre Ministerul Sanatatii si Agentia Europeana pentru Energie Atomica de la Viena, toate achizitiile de echipamente de radioterapie realizate in baza Acordului cu Banca Mondiala  beneficiaza de consultanta din partea expertilor acestei Agentii.

In luna decembrie, la Ministerul Sanatatii este programata vizita expertilor Agentiei Europene pentru Energie Atomica de la Viena care, in urma analizarii locatiilor din unitatile medicale, stabilesc parametrii in care trebuie sa se incadreze aparatura de radioterapie  cu care ar putea fi dotate alte 8 centre din tara din cadrul unitatilor sanitare: Institutul Clinic Fundeni, Spitalul  Universitar de Urgenta Militar Central  Dr. Carol Davila Bucuresti, Spitalul Clinic Coltea,  Spitalul Judetean Brasov, Spitalul Judetean  Arges, Spitalul Judetean Prahova, Spitalul Judetean Mures si  Spitalul Municipal Timisoara.

De asemenea, Agentia Europeana pentru Energie Atomica de la Viena a acordat Ministerului Sanatatii sub forma de granturi nerambursabile suma de 315.000 euro, care reprezinta 95% din finantarea unui program de formare si pregatire profesionala a echipelor de specialisti care lucreaza in centrele de radioterapie.

Acordul de imprumut incheiat cu Banca Mondiala, in valoare totala de 250 de milioane euro, accesat in anul 2014, a fost deblocat la inceputul acestui an, astfel incat fondurile incep sa fie accesate. Suma totala acordata pentru achizitia de aparatura de radioterapie este de 38 milioane de euro, mai scrie in comunicatul mentionat.

Acordul cu Banca Mondiala prevede constructia de sectii noi ATI si UPU, Centre de mari arsi, blocuri operatorii si reabilitarea centrelor existente pentru diverse specialitati, precum si achizitii de echipamente necesare in sectiile de ATI, UPU, blocuri operatorii, paliatie, imagistica, radioterapie si screening afectiuni oncologice.

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: