Cine asigura gratuitatea medicamentelor si serviciilor medicale pentru politisti?

27/11/2015
Cine asigura gratuitatea medicamentelor si serviciilor medicale pentru politisti?

Cine asigura gratuitatea medicamentelor si serviciilor medicale pentru politisti?

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cine-asigura-gratuitatea-medicamentelor-si-serviciilor-medicale-pentru-politisti/

reteta-compensata-medic-politistiMulti medici de familie din tara, mai ales cei din mediul rural si din orase mici, se confrunta cu situatia de a avea inscrisi pe lista proprie de asigurati politisti si membrii lor de familie, care invoca dreptul lor la medicamente gratuite. Insa, medicul de familie se afla in relatie contractuala doar cu CJAS , nu si cu OPSNAJ .

In astfel de situatie cum poate deservii asiguratul cu reteta compensata 100%?

Legea 360/2002 art. 28 , prevede ca,

(1) Politistul are dreptul la:

c) uniforma, echipament specific, alocatii pentru hrana, asistenta medicala si psihologica, proteze, precum si medicamente gratuite, in conditiile stabilite prin hotarare a Guvernului;

Iar Hotararea nr. 677/2003 privind conditiile de acordare in mod gratuit a asistentei medicale si psihologice, a medicamentelor si protezelor pentru politisti reglementeaza la
Art. 1.

(1) Politistul beneficiaza in mod gratuit de asistenta medicala si psihologica, medicamente si proteze, in conditiile prezentei hotarari si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare.

(2) Membrii de familie ai politistului beneficiaza gratuit, in cadrul sistemului de asigurari de sanatate al apararii nationale, ordinii publice, sigurantei nationale si autoritatii judecatoresti, de asistenta medicala si medicamente, prin reteaua medicala proprie Ministerului de Interne.

(3) Aplicarea prevederilor alin. (1) si (2) se face in conditiile respectarii dispozitiilor legale privind plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.

(4) Cheltuielile necesare pentru acordarea asistentei medicale si psihologice si a medicamentelor gratuite, prevazute la alin. (1) si (2), se suporta din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, conform prevederilor contractului-cadru pentru asigurarile sociale de sanatate. Cuantumul contributiei personale din contravaloarea medicamentelor si serviciilor medicale prevazute in normele de aplicare a contractului-cadru, respectiv coplata acestora, se suporta din fondurile bugetare aflate la dispozitia Ministerului de Interne, avand aceasta destinatie.

Legea 95/2006 la Art. 218 impune

(2) Asiguratii au urmatoarele drepturi:

1. a) sa aleaga furnizorul de servicii medicale, precum si casa de asigurari de sanatate la care se asigura, in conditiile prezentei legi si ale contractului-cadru;

Astfel, luand in considerare prevederile legale de mai sus, se intelege ca medicul de familie elibereaza reteta compensata de 20%, 50%, 90 % politistului si membrilor sai de familie, iar diferenta de compensare pana la 100% va fi suportat din bugetul Ministerului de Interne.

Gratuitatea medicamentelor in cazul politistilor si membrilor sai de familie este asigurata din bugetul Ministerului de Interne. Din FNUASS se suporta doar valoarea compensarii de 20-50-90%, motiv pentru care pe reteta eliberata se bifeaza compensarea de 20-50-90 % si nu de 100%.

Citeste si Lipsurile platformei de guvernare Ciolos la capitolul Sanatate

Citeste si Zile de vacanta vs. absenta de la cabinet – conventia de inlocuire sau reciprocitate

Citeste si Medicii de familie trebuie sa solicite autorizatie de la Autoritatea de Supraveghere pentru a putea prelucra date personale ?

 

 

 

 

 

Autor: Soós Szabó Klára

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: