Ciuhodaru: Planul de lupta impotriva cancerului a fost adoptat de plenul Parlamentului European
Ciuhodaru: Planul de lupta impotriva cancerului a fost adoptat de plenul Parlamentului European
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ciuhodaru-planul-de-lupta-impotriva-cancerului-a-fost-adoptat-de-plenul-parlamentului-european/
Vesti bune pentru Romania. Planul de lupta impotriva cancerului a fost adoptat si de plenul Parlamentului European, ceea ce reprezinta o ‘veritabila revolutie in sanatate’, scrie Dr. Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.
Potrivit medicului, 50% din decesele provocate de cancer ar putea fi evitate.
“Vreau o noua strategie si masuri concrete pentru ca viata tuturor romanilor afectati de cancer sa fie protejata. Acum am reusit.
Concret:
1. Solutiile pe care le-am sustinut ca membru al comisiei speciale (formata din doar 33 de membri la nivel european) au fost adoptate cu o uriasa majoritate de peste 90%. 652 voturi pentru, 15 impotriva si 27 abtineri
2. Ca membru al comisiei speciale din parlamentul european am sustinut mereu doua obiective majore: romanii bolnavi de cancer sa poata trai mai mult si mai bine si reducerea inegalitatilor si inechitatilor fata de alte state europene.
3. In plus, aceasta noua abordare a cancerului intr-o strategie cuprinzatoare, cum este acest Plan de lupta impotriva cancerului, ar putea fi utilizata ca model pentru alte boli netransmisibile pentru ca ne dorim „O singura sanatate” integrata in toate politicile UE pentru a realiza o veritabila Uniune Europeana a sanatatii. Vreau sa fim tratati la Iasi, Bucuresti, Alba Iulia, Oradea, Timisoara, Suceava sau Bacau la fel ca la Bruxelles sau Berlin. Si nu ma refer doar la tratamentul medical.”, transmite Dr. Ciuhodaru.
De alfel, medicul spune ca motivatiile acestui demers sunt clare:
1. 1,3 milioane de persoane mor anual din cauza cancerului in Europa intre care 6000 de copii si tineri.
2. Cancerul este a doua cauza de deces in Europa dupa bolile cardiovasculare si prima cauza de deces din cauza de boala in randul copiilor cu varsta de peste un an.
3. Un sfert din cazurile de cancer la nivel mondial sunt din Europa desi avem doar 10% din populatia lumii.
4. 12 milioane de supravietuitori ai cancerului si familiile acestor pacienti se confrunta zilnic cu dificultati in a reveni la o viata normala.
5. Situatia s-a deteriorat in pandemie. 1 milion de cazuri de cancer nu au fost diagnosticate. 1 din 2 persoane cu potentiale simptome de cancer nu au fost trimise urgent pentru diagnostic (!!!100 milioane de teste de depistare nu au fost efectuate) iar 1 din 5 pacienti care sufera de cancer nu a primit la timp tratamentul chirurgical sau chimioterapia de care avea nevoie. Diagnosticul tardiv, restrictionarea accesului la tratament au dus la scaderea sanselor de supravituire.
6. Sunt inechitati si inegalitati majore intre cetatenii europeni- reflectate de diferentele de 25% dintre ratele de supravietuire in diferite state europene.
7. E nevoie ca toti pacientii sa beneficieze de diagnostic precoce si sa aiba acces la tratamente si metode de ingrijire eficace, inovatoare atat pentru cancer cat si pentru complicatiile si comorbiditatile legate de cancer.
De asemenea, doctorul apreciaza ca doar pentru preventie, screening si depistare precoce sunt 5 solutii noi:
(1) Codul european de lupta impotriva cancerului pe care l-am elaborat va fi pus in aplicare tocmai pentru a reduce riscurile de cancer pe baza celor mai recente dovezi stiintifice. Codul va fi actualizat periodic printr-un ciclu bazat pe monitorizare si evaluare continue.
(2) Introducerea unui program de screening pentru cancerul de col uterin, san si colorectal in toate statele membre (! ) Sprijinit financiar de UE prin programul Orizont Europa) care sa acopere pana in 2025 90% din cazurile eligibile.
(3) Dezvoltarea unor noi programe de screening adaptate la risc pentru cancerul pulmonar, prostata si monitorizarea pacienti cu hepatita B si C pentru a preveni dezvoltarea cancerului
(4) Protocoale standardizate comune de screening la nivelul UE
(5) Dezvoltarea unui sistem european coerent si unitar prin pacientii au dreptul sa obtina „a doua opinie” pentru cazurile de cancer dificile sau atipice valabil in oricare alt stat membru.
“In plus este necesar un sprijin financiar special parintilor cu venituri mici care isi insotesc copilul in strainatate pentru tratament prin revizuirea Regulamentului privind securitatea sociala.
Oncologia pediatrica a fost si este intotdeauna o prioritate pentru mine. Vreau sa fim tratati la Iasi, Bucuresti, Alba Iulia, Oradea, Timisoara, Suceava sau Bacau la fel ca la Bruxelles sau Berlin. Si nu ma refer doar la tratamentul medical.”, a mai precizat Ciuhodaru.
Sursa: Tudor Ciuhodaru/FB
Etichete: plan cancer, preventie cancer, dr tudor ciuhodaru
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii