Colegiul Medicilor Bucuresti: Risc de epuizare si burnout la personalul medical
Colegiul Medicilor Bucuresti: Risc de epuizare si burnout la personalul medical
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cmmb-risc-de-epuizare-si-burnout-la-personalul-medical/
Noul val al pandemiei de Covid-19 vine pe fondul oboselii si stresului acumulate deja de prea mult timp, pe fondul unui an si jumatate fara pauza de respiro, mai ales in anumite specialitati si unitati medicale, spune Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB)care trage un semnal de alarma.
Potrivit unui comunicat de presa, CMMB cere masuri urgente privind riscul epuizarii si chiar ajungerii in burnout a personalului medical aflat in prima linie a luptei impotriva COVID-19, avand in vedere ca vorbim mai ales de medici din specialitati care au fost inca de la inceputul pandemiei pe acest front.
Sindromul de burnout poate include o serie de manifestari precum, dar nu limitat la, epuizarea emotionala, lipsa satisfactiei profesionale sau o senzatie de depersonalizare, dar si cu o frecventa mai mare a erorilor la locul de munca.
“Daca nu avem grija de medici, nu va avea cine sa ne ingrijeasca. Pentru un act medical de calitate, este nevoie ca intreg personalul medical sa fie la capacitate maxima, din toate punctele de vedere. Vedem, insa, ca eforturile enorme care li se cer medicilor de peste 18 luni se prefigureaza a fi necesare si in urmatoarea perioada, fara sa se intrevada un moment final. In aceste conditii, este important sa se ia masuri, pe de o parte, pentru a asigura o resursa umana suficienta in unitatile medicale, iar pe de alta, pentru a asigura tot suportul necesar personalului existent deja”, a declarat prof. dr. Catalina Poiana, presedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti.
Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti atrage atentia ca aceste masuri trebuie implementate rapid, dar este important ca ele sa fie mentinute si pe termen mediu si lung.
O meta-analiza ce a inclus peste 30.000 de profesionisti din sanatate a aratat ca cel putin 1 din 5 prezinta simptome de depresie si anxietate, iar cel putin 4 din 10 se confrunta cu probleme de somn si/sau insomnie. Datele sunt ingrijoratoare, iar fara masuri adecvate, situatia in Bucuresti si nu numai se poate dovedi si mai grava, mai transmite CMMB.
Etichete: burnout, epuizare personal medici, valul patru pandemie, colegiul medicilor bucuresti
Autor: Adriana Pavel
2 Comentarii
Care masuri?
Care măsuri?