CMR: O noua lege a malpraxisului, importanta cruciala pentru viitorul actului medical

27/05/2024
CMR: O noua lege a malpraxisului, importanta cruciala pentru viitorul actului medical

CMR: O noua lege a malpraxisului, importanta cruciala pentru viitorul actului medical

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cmr-o-noua-lege-a-malpraxisului-este-de-o-importanta-cruciala-pentru-viitorul-actului-medical/

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a transmis ca afirmatia ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila, conform careia proiectul legii malpraxisului propus de CMR ar creste costul politei de asigurare la 1.000 de euro pe luna nu are o baza reala.

“Afirmatia ministrului Sanatatii, conform careia proiectul CMR ar creste costul politei de asigurare la 1.000 de euro pe luna, nu are o baza reala. Nu este prima data cand ministrul Sanatatii face afirmatii incorecte despre acest proiect de lege, pe care Colegiul Medicilor din Romania le-a evidentiat de fiecare data. Lipsa de interes fata de continutul si beneficiile proiectului ne determina sa consideram ca aceste afirmatii au ca sursa fie necunoasterea propunerilor CMR – care i-au fost prezentate si care pot fi consultate public, asa cum am expus anterior – fie o intentie de dezinformare a medicilor si a populatiei, in ansamblu”, precizeaza CMR intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, Ministerul Sanatatii nu a reusit, prin resurse proprii, dar nici prin activitatea grupului de lucru special constituit, pe care o coordoneaza, sa realizeze o propunere alternativa de proiect.

“Contextul in care a fost oferita declaratia viza punctual decizia definitiva a instantei ca un spital sa plateasca despagubiri unui pacient. Ministrul Sanatatii a evitat raspunsul punctual, introducand in discutie proiectul CMR, care se refera strict la malpraxisul pentru medici, in timp ce cazul respectiv viza polita de malpraxis a spitalului. Aceasta ar trebui sa fie preocuparea Ministerului Sanatatii: sa existe un cadru legal care sa dea eficienta politelor de malpraxis ale spitalelor, prin care sa poata fi despagubiti pacientii, in caz de raspundere a unitatii medicale.”, spun reprezentantii Colegiului Medicilor Romania.

Totodata, CMR considera ca o noua lege a malpraxisului este de o importanta cruciala pentru viitorul actului medical si ca actuala lege este profund ineficienta, fapt resimtit atat de de medici, cat si de pacienti.

“Proiectul de lege al CMR propune un mecanism eficient de despagubire a pacientilor victime ale malpraxisului medical si asigura protectia medicului care achita polita de malpraxis, clarificand delimitarea dintre culpa profesionala si culpa penala. Situatia actuala, in care medicii sunt supusi unei presiuni constante prin amenintarea unui proces penal, nu genereaza decat efecte negative: medicina defensiva si o contributie definitorie in decizia medicilor de a pleca din Romania, asa cum o arata studiul nostru”, au mai aratat reprezentantii CMR.

Etichete: noua lege a malpraxisului, despagubiri legea malpraxisului, CMR

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Plesco Ivan says:

    Este nevoie de asta, clar.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: