CNAS despre Normele Co-ca 2017: Creste valoarea minima garantata a punctului per capita si a punctului pe serviciu

03/03/2017

CNAS despre Normele Co-ca 2017: Creste valoarea minima garantata a punctului per capita si a punctului pe serviciu

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-despre-normele-co-ca-2017-creste-valoarea-minima-garantata-a-punctului-per-capita-si-a-punctului-pe-serviciu/

CNAS-2

Normele de aplicare in anul 2017 a Contractului-Cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016 – 2017 (Ordinul comun MS – CNAS nr. 196/139/2017,  publicat in M.O. nr. 153/ 01.03.2017), cuprind o serie de noutati fata de actul normativ similar aflat in vigoare pana atunci.

Astfel, pentru asistenta medicala primara valoarea minima garantata a punctului per capita creste de la 4,6 la 4,8 lei, iar valoarea minim garantata a punctului pe serviciu creste de la 2,1 la 2,2 lei.

Totodata, in cadrul serviciilor medicale preventive si profilactice:

– pentru screeningul sindromului dismetabolic la copiii de peste 6 ani cu indicele de masa corporala (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familiala se introduc investigatiile TSH si FT4, iar investigatia „colesterol total” se inlocuieste cu investigatia „LDL colesterol”;

– pentru adultii asimptomatici cu varsta peste 18 ani se introduce investigatia „LDL colesterol”.
Investigatiile paraclinice feritina serica, gama GT si osteodensitometrie segmentara (DXA) vor putea fi recomandate si de medicii de familie.

Pentru evitarea suprapunerilor de tratamente, medicii de familie vor consemna pe biletele de trimitere pentru specialitati clinice/internare data si perioada pentru care a fost eliberata ultima prescriptie medicala si tratamentul prescris, daca este cazul.

In cazurile in care asiguratii reclama caselor de asigurari de sanatate ca nu li se respecta dreptul la libera alegere a medicului de familie, acestea vor elimina reclamantul de pe lista medicului de familie la care nu doreste sa fie inscris.
Pentru asistenta medicala ambulatorie clinica de specialitate si pentru acupunctura, valoarea minim garantata a punctului pe serviciu creste de la 2,1 la 2,2 lei.

Pentru medicina dentara, se introduce decontarea 100% a tarifelor aferente serviciilor acordate elevilor, ucenicilor si studentilor, cu varsta intre 18 si 26 ani (inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni), care nu realizeaza venituri din munca (procent anterior de decontare: 60%).

Pentru furnizorii de servicii paraclinice in ambulatoriu sunt prevazute clarificari ale duratei programului de activitate, inclusiv pentru medicii de specialitate care isi desfasoara activitatea in cadrul furnizorilor respectivi.
Pentru asistenta medicala spitaliceasca, se introduc servicii noi de spitalizare de zi: colita ulcerativa nespecificata, boala pancreasului nespecificata si bronhoscopia asociata ecografiei. Pentru fundamentarea tarifului pe caz rezolvat/serviciu in regim de spitalizare de zi se introduce modelul de pacient. Se modifica si modalitatea de decontare a servicilor medicale paliative acordate in regim de spitalizare continua, in sensul decontarii zilelor efective realizate lunar/trimestrial (anterior, decontarea se facea dupa externarea pacientului). In lista spitalelor finantate in sistem DRG se introduc cinci noi unitati sanitare private cu paturi.

Pentru ingrijirile medicale la domiciliu, tariful maximal decontat pe ziua de ingrijire creste de la 55 la 60 lei, in cazul bolnavilor cu status ECOG 4, si de la 50 la 55 lei, in cazul bolnavilor cu status ECOG 3. Similar, cresc si tarifele maximale decontate pentru ingrijirile paliative la domiciliu, de la 65 la 70 lei (ECOG 4), respectiv de la 60 la 65 lei (ECOG 3). Pentru claritate, s-a precizat ca in tariful pe o zi de ingrijire sunt incluse nu numai costurile materialelor sanitare utilizate, ci si costurile de transport la domiciliul asiguratului.

Pentru medicamentele cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu se clarifica procedura pentru situatiile in care farmaciile elibereaza medicamentele in regim off-line. Totodata, se coroboreaza normele de aplicare a Contractului-cadru cu prevederile actelor normative referitoare la renuntarea la aprobarea comisiilor de la nivelul CNAS/caselor de asigurari de sanatate pentru prescrierea unor medicamente, respectiv cele referitoare la contractele cost-volum-rezultat.

Pentru dispozitivele medicale in ambulatoriu, protezele de coapsa modulara cu manson de silicon si cele de gamba modulara cu manson de silicon, acordate pentru amputatia membrului inferior, ca urmare a complicatiilor diabetului zaharat sau a afectiunilor neoplazice vor putea fi recomandate si de medicii din specialitatile chirurgie generala, chirurgie vasculara, chirurgie pediatrica, diabet zaharat, nutritie si boli metabolice. Totodata, se clarifica modul in care se asigura continuitatea taloanelor pentru dispozitivele medicale acordate prin inchiriere.

Pentru mai multe tipuri de servicii medicale se clarifica ce se intelege prin epuizarea valorii de contract, precum si modul in care se diminueaza valorile de contract in cazul suspendarii contractului de furnizare de servicii medicale.

“Publicarea noilor norme de aplicare a Contractului-cadru in Monitorul Oficial cu o luna inaintea intrarii in vigoare este normala, deoarece ofera timpul necesar incheierii contractelor cu furnizorii de servicii medicale si implementarii in sistemul informatic a modificarilor legislative. Astfel se asigura partenerilor nostri contractuali si predictibilitate financiara” – declara Radu Gheorghe Tibichi, presedintele CNAS.

Biroul de presa al CNAS

 

Autor: FormareMedicala.ro

3 Comentarii

  1. serbanescutheodorcristian says:

    Este o greseala de tipar.
    Virugla trebuie mutata in dreapta, intrebati la MO.

  2. dajucarmenparaschiva says:

    Rusine pentru aceasta marire a punctului de plata …. la capita 0.2 lei …. si la servicii 0.1 lei…..!!! La cessetori daca le dai banii acestia refuza sa-i primeasca …..!!!
    Madicii de familie vad ca sunt multumiti cu aceasta crestere fiindca niciunul nu spune nimic …!! Ce sa mai vorbim de FNPMF si SNMF care si-au “batut joc” si fac acest lucru incontinuare….!!!
    Fiecare isi merita soarta in tara asta….care mai raman in tara asta….sau care nu pot pleca din ea….!!!
    RUSINEEEEE….!!!

  3. socoldaniel says:

    Pe o piață așa zisă liberă încă se menține handicapul pentru medicii căutați de pacienți, aplicându-se în continuare diminuarea sumei plătite unui medic care are un praxis consistent…

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: