CNAS: Dosarul Electronic de Sanatate a redevenit functional

23/12/2021
CNAS: Dosarul Electronic de Sanatate a redevenit functional

CNAS: Dosarul Electronic de Sanatate a redevenit functional

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-dosarul-electronic-de-sanatate-a-redevenit-functional/

Noua versiune a Dosarului Electronic de Sanatate a functionat in regim de testare, din data de 25 noiembrie 2021, in conditii de maxima siguranta a datelor, cu respectarea confidentialitatii informatiilor medicale pe care le cuprinde. Astfel, incepand cu data de 15 decembrie, DES are toate functionalitatile testate si disponibile online, anunta CNAS.

Dosarul Electronic de Sanatate (DES) este un instrument informatic aflat la dispozitia persoanelor care doresc sa detina un istoric medical bazat pe documentele emise de medici, colectate in aplicatie. Titularul are controlul absolut asupra accesului la propriul dosar si poate vedea oricand cine si de unde a accesat datele sale medicale cuprinse in DES.

“Noua versiune a creat posibilitatea ca oricine doreste sa isi poata anonimiza datele cuprinse in DES, ulterior anonimizarii fiind pastrate in sistem doar informatii statistice, care nu pot fi atribuite unei persoane. Anonimizarea este ireversibila, titularul DES nu mai are posibilitatea recuperarii datelor medicale inregistrate pana la data anonimizarii. Inainte de operatiunea de anonimizare, detinatorul DES poate insa sa salveze informatiile din dosarul personal de sanatate intr-un fisier propriu.”, transmite CNAS intr-un comunicatde presa.

De asemenea, potrivit susrei citate, a fost creata si procedura de iesire din anonimizare, prin care o persoana poate decide crearea unui nou DES, in care vor fi colectate datele medicale inregistrate de medici, incepand cu data la care s-a decis iesirea din anonimizare.

Informatii complete privind procedurile de anonimizare/iesire din anonimizare pot fi accesate pe site-ul CNAS, la adresa https://cnas.ro/dosar-electronic-de-sanatate/ .

In afara de titular, DES poate fi accesat de catre medici cu acordul pacientului, pentru a cunoaste istoricul medical al acestuia, facilitand astfel diagnosticarea mai rapida si mai precisa, stabilirea tratamentului si monitorizarea pacientului.

“Dosarul are in componenta o sectiune de date medicale de urgenta, care poate fi accesata fara acordul pacientului. Aceasta sectiune cuprinde datele medicale relevante in cazul unei urgente, documentele inregistrate in ultimele 6 luni, precum si informatiile pe care proprietarul dosarului le poate completa in sectiunea ‘antecedente declarate de pacient’, mai precizeaza CNAS.

“Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va depune toate eforturile pentru a obtine, pana la finalul acestui an sau anul urmator, finantare europeana pentru extinderea Dosarului Electronic de Sanatate la toate tipurile de servicii medicale, astfel incat acest instrument sa oglindeasca cat mai fidel starea de sanatate a persoanei care decide sa constituie propriul dosar. Implementarea acestui proiect va reprezenta o revolutie in sectorul sanitar romanesc, pentru ca va scurta mult timpii de anamneza si de reluare a istoricului pacientului, crescand calitatea actului medical si a diagnosticului”, a declarat conf. dr. Adela Cojan, presedintele interimar al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Pana in prezent au fost constituite peste 13,3 milioane de dosare electronice de sanatate, la care au contribuit cu informatii 27.219 medici din 12.261 institutii medicale conectate la sistem.

Etichete: dosarul electronic de sanatate, DES, CNAS

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: