CNAS: Inca un pas spre digitalizarea in sanatate

23/05/2023
CNAS: Inca un pas spre digitalizarea in sanatate

CNAS: Inca un pas spre digitalizarea in sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-inca-un-pas-spre-digitalizarea-in-sanatate/

Introducerea unor noi instrumente informatice accelereaza si simplifica procedurile de acordare a serviciilor si a medicamentelor in sistemul de sanatate atat la nivel national, cat si la nivel european, a declarat Adela Cojan, presedintele Casei Nationale de Asiguraride Sanatate (CNAS).

Romania este gazda reuninii pe tema digitalizarii in sanatate la nivel european, aferenta programului european MyHealth@EU EU4Health WP2023, un eveniment anual ce se desfasoara anual sub indrumarea Comisiei Europene – DG SANTE.

Potritiv CNAS, Romania a fost desemnata gazda evenimentului, ca recunoastere a implicarii active si a proiectelor in curs de implementare derulate de CNAS, unul dintre partenerii importanti in domeniul digitalizarii in sanatate la nivel european.

In cadrul intrunirii din acest an, reprezentantii statelor membre ale Uniunii Europene isi propun sa analizeze provocarile care tin de interoperabilitatea si configurarea serviciilor de „e-Prescription” (prescriptie electronica) si „Patient Summary” (dosarul medical al pacientului), in context transfrontalier. Cele doua componente vor permite pacientilor europeni sa utilizeze prescriptia si documentele medicale proprii in format electronic atunci cand necesita tratament si servicii medicale pe teritoriul altui stat membru.

Evenimentul, care aduce impreuna, intr-un cadru tehnic de lucru, peste 80 de specialisti din domeniul sanatatii digitale din 22 de state membre UE, are ca scop si colaborarea in vederea dezvoltarii punctului national electronic de contact pe sanatate (Open NCP), care va exista la nivelul fiecarui stat membru, conform prevederilor proiectului de regulament european referitor la Spatiul electronic al datelor privind sanatatea European Health Data Space.

„Cresterea calitatii si eficientei serviciilor acordate pacientilor europeni, implicit si a celor din Romania, depinde in mare masura de digitalizarea sistemului de sanatate. Introducerea unor noi instrumente informatice accelereaza si simplifica procedurile de acordare a serviciilor si a medicamentelor in sistemul de sanatate atat la nivel national, cat si la nivel european. Printre obiectivele utilizarii tehnologiei digitale in sanatate se numara usurarea muncii personalului medico-sanitar, reducerea timpilor de lucru si de asteptare, dar si asigurarea acuratetei si securitatii in centralizarea si stocarea datelor medicale ale pacientilor, precum si folosirea lor pentru luarea celei mai bune decizii diagnostice si terapeutice” – a declarat Adela Cojan, presedintele CNAS.

Fulvia Raffaelli, seful Unitatii pentru Sanatate Digitala (Head of Digital Health Unit) din cadrul DG SANTE, a precizat ca digitalizarea in sanatate va schimba viata zilnica nu doar a specialistilor, ci si „a fiecaruia dintre noi, ca pacienti”, iar consilierul prezidential Diana Loreta Paun, a subliniat ca „instrumentele digitale contureaza un peisaj in care pacientii primesc ingrijiri centrate pe nevoi, iar specialistii pot oferi ingrijire individualizata si isi pot eficientiza fluxurile de lucru prin luarea de decizii rapide cu privire la tratament, cu imbunatatirea rezultatelor, reducerea costurilor si a erorilor umane”.

Totodata, Nelu Tataru, presedintele Comisiei Pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, a atras atentia asupra faptului ca digitalizarea reprezinta de asemenea o forma de debirocratizare, iar Cristian Busoi, raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sanatate al UE, a afirmat ca „o atentie deosebita trebuie acordata interconectarii sistemelor informatice pentru ca acestea sa functioneze la fel in toate colturile Uniunii Europene, de aceea construim astazi o legislatie noua, moderna, care contribuie la folosirea potentialului maxim al datelor electronice de sanatate in conditii foarte clare de securitate si de confidentialitate”.

Proiectul de Spatiu european al datelor privind sanatatea a fost lansat de Comisia Europeana la inceputul anului 2022 si va permite persoanelor fizice din intreaga UE sa isi exercite pe deplin drepturile asupra datelor lor medicale.

Cetatenii vor fi in masura sa acceseze si sa partajeze cu usurinta aceste informatii, pastrand in acelasi timp un control mai mare asupra lor, in deplina conformitate cu abordarea generala in materie de protectie a datelor. In acelasi timp, activitatea profesionistilor din domeniul sanatatii va deveni mai usoara si mai eficienta. Datorita unei mai bune interoperabilitati, profesionistii din domeniul sanatatii vor putea avea acces la istoricul medical al pacientului, imbogatind astfel baza de informatii relevante pentru deciziile privind tratamentul si diagnosticarea, inclusiv atunci cand datele pacientilor se afla in alta tara din UE.

“In prezent, CNAS are in curs de implementare grantul pentru dezvoltarea „e-Prescription for Cross-Border eHealth (E-prescription)” – privind aplicarea drepturilor pacientilor la asistenta medicala transfrontaliera, pentru asigurarea continuitatii in siguranta a tratamentelor medicale, utilizand prescriptia electronica, atunci cand asiguratii romani se afla in sedere pe teritoriul altui stat membru.”, transmite institutia.

Totodata, CNAS a depus documentatia pentru obtinerea finantarii proiectului „Patient Summary” – EU4H-2022 DGA-MS-IBA-03, care are ca obiectiv crearea infrastructurii necesare accesarii datelor medicale ale pacientilor in format digital, de pe teritoriul statelor membre ale UE.

In acelasi timp, CNAS participa ca partener, alaturi de Institutul National de Sanatate Publica, la Joint Action EU4H-2022-JA-09, activitate preliminara de introducere in statele membre a tehnologiei necesare in vederea realizarii schimbului de date medicale transfrontaliere.

Etichete: digitalizare sanatate, cnas

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: