CNAS: O aplicare justa si nediscriminatorie pentru calculul indemnizatiei de maternitate
CNAS: O aplicare justa si nediscriminatorie pentru calculul indemnizatiei de maternitate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-o-aplicare-justa-si-nediscriminatorie-pentru-calculul-indemnizatiei-de-maternitate/
Printr-un proiect de Ordonanta de Guvern publicat in transparenta decizionala pe website-ul Ministerului Sanatatii se ofera o solutie propunerii CNAS de utilizare a unui rationament just, echitabil si nediscriminatoriu pentru calculul indemnizatiilor de maternitate, mentinandu-se totodata sustinerea politicilor de incurajare a natalitatii, precum si aplicarea unitara a masurilor fiscale, transmite CNAS.
Potrivit sursei citate, in prezent, persoanele care sunt angajate beneficiaza de concedii medicale platite, a caror baza de calcul se determina ca medie a veniturilor lor brute lunare din ultimele 6 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Acelasi calcul se utilizeaza si pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatii de somaj, potrivit legii.
Persoanele fizice care se asigura optional pentru concedii medicale pot alege sa beneficieze de indemnizatii pentru care baza de calcul este de pana la 3 salarii minime brute, cu exceptia concediilor de sarcina si lauzie, pentru care baza de calcul poate fi de pana la 12 salarii minime brute.
Astfel, o persoana angajata care realiza in anul 2022 venituri egale cu valoarea salariului minim brut pe tara, respectiv, 2.550 de lei, beneficia de o indemnizatie bruta lunara de 2.168 lei, iar o persoana asigurata optional la valoarea a 12 salarii minime brute pe tara, respectiv 30.600 lei, beneficia de o indemnizatie bruta lunara de 26.010 lei (suma aferenta celor patru luni de concediu de maternitate fiind in total de 104.040 lei).
“De precizat ca sistemul de asigurari sociale de sanatate trebuie sa deconteze sumele integrale pentru plata indemnizatiilor in cazul persoanelor asigurate facultativ, respectiv 26.010 lei lunar, in total 104.040 lei pentru plata acestui concediu.
In practica s-a ajuns la situatia nefireasca in care persoanele care se asigura optional, inclusiv persoanele fara venituri, in momentul in care afla ca sunt insarcinate, incep sa plateasca doar timp de sase luni cele doua contributii – cea de asigurari sociale de sanatate la salariul minim si cea pentru concedii medicale la plafonul maxim de 12 salarii minime, dupa care renunta la contract si la plata contributiei, dar incaseaza suma mentionata anterior de 104.040 lei.”, precizeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Potrivit datelor statistice, in perioada 2021 – 2022, la nivelul CNAS, in ceea ce priveste persoanele fizice care au incheiat contracte pentru concedii si indemnizatii medicale cu casele de asigurari de sanatate, s-au constatat urmatoarele:
“In aceste conditii, propunerea nu face altceva decat sa aduca la justa valoare nivelul indemnizatiilor de maternitate, prin raportarea bazei de calcul a acestei indemnizatii pentru persoanele fara venituri sau care realizeaza venituri din activitati independente, la veniturile pentru care se plateste contributia de asigurari de sanatate si la cele inscrise in declaratiile care vor constitui baza de calcul a concediilor si indemnizatiilor medicale, inclusiv pentru indemnizatiile de maternitate. Astfel, o persoana care se va asigura optional la 3 salarii minime brute pe tara, poate beneficia de o indemnizatie bruta lunara de 7.650 de lei.”, mai precizeaza CNAS.
In cazul aprobarii noilor reglementari, acestea se vor aplica doar persoanelor fizice fara venituri sau care realizeaza venituri din activitati independente si care vor dori sa se asigure optional, iar reglementarile nu vor actiona retroactiv.
Etichete: indemnizatie de maternitate, calcul indemnizatie de maternitate, asigurari sociale de sanatate, CNAS
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii