CNAS: Pacientii cu diagnostic oncologic confirmat se vor putea prezenta fara bilet de internare pentru spitalizarea continua
CNAS: Pacientii cu diagnostic oncologic confirmat se vor putea prezenta fara bilet de internare pentru spitalizarea continua
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-pacientii-cu-diagnostic-oncologic-confirmat-se-vor-putea-prezenta-fara-bilet-de-internare-pentru-spitalizarea-continua/
Numarul pacientilor beneficiari ai programului in acest an este estimat la peste 130.000, finantarea diagnosticarii si tratamentelor fiind de circa 1,5 miliarde lei, potrivit unui comunicat emis de CNAS.
“CNAS, alaturi de Ministerul Sanatatii, se afla in prima linie a luptei impotriva cancerelor, atat prin Programul National de Oncologie, cat si prin asigurarea de tratamente de ultima ora, disponibile ca urmare a contractelor cost-volum semnate cu detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a acestor medicamente”, a declarat Razvan Vulcanescu, presedintele CNAS.
Programul National de Oncologie are ca obiective tratamentul medicamentos al bolnavilor cu afectiuni oncologice (adulti si copii), monitorizarea prin PET-CT a evolutiei bolii la pacientii cu afectiuni oncologice, reconstructia mamara dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare, diagnosticul si monitorizarea leucemiilor acute la copii si adulti, radioterapia bolnavilor cu afectiuni oncologice realizate in regim de spitalizare de zi si diagnosticul genetic al tumorilor solide maligne la copii si adulti.
La sfarsitul anului anului 2016 s-au introdus doua noi subprograme, vizand diagnosticul genetic al tumorilor solide maligne, respectiv diagnosticul si monitorizarea bolii minime reziduale a bolnavilor cu leucemii acute, iar in anul 2017 s-a dublat bugetul pentru subprogramul de monitorizare prin PET-CT a evolutiei bolii la pacientii cu afectiuni oncologice.
Distinct de Programul National mentionat, tot pentru bolnavii oncologici CNAS mai asigura un numar de 13 medicamente inovative prin contracte cost-volum, iar alte 4 medicamente de acest fel urmeaza sa fie disponibile in curand, contractele respective fiind deja semnate, mai scrie in comunicatul mentionat.
Deoarece in acest an CNAS a fost autorizata sa negocieze si sa incheie contracte de tip cost-volum/cost-volum-rezultat in valoare totala de 3,9 miliarde lei (+20% fata de anul 2017), vor mai urma si alte contracte, atat in continuarea celor aflate in prezent in derulare, cat si pentru noi medicamente.
In proiectul Contractului-cadru pe acest an, aflat in curs de aprobare, s-a prevazut ca noutate ca pacientii cu diagnostic oncologic confirmat, aflati in Programul national de oncologie, se vor putea prezenta fara bilet de internare pentru spitalizarea continua.
Potrivit CNAS, aceasta prevedere normativa va veni in completarea altor masuri care simplifica si cresc accesul la tratamente pentru toti asiguratii, inclusiv pentru pacientii oncologici, cum ar fi introducerea posibilitatii onorarii prescriptiilor pentru medicamentele cu si fara contributie personala de oricare farmacie din tara aflata in contract cu sistemul asigurarilor sociale de sanatate, respectiv a posibilitatii efectuarii investigatiilor paraclinice recomandate de medicii aflati in contract cu sistemul asigurarilor sociale de sanatate la oricare furnizor de profil din tara.
“In acelasi scop, se vor modifica si unele reguli de prescriere a medicamentelor, introducandu-se spre exemplu sanctiuni pentru spitalul sau medicul de specialitate din ambulatoriu care care nu elibereaza prescriptia medicala necesara la externare, respectiv dupa consultarea asiguratului”, scrie in comunicat emis de CNAS.
Autor: FormareMedicala.ro
1 Comentarii
Eliminați restricțiile pentru prescrierea medicamentelor 😮 prescripție medicala/cronic/luna, plafonul pe tipuri de compensări, plafonul pe număr de medicamente per pacient , ca ne-am saturat de dat banii caselor de asigurări. Nu înțeleg ce rol are VALIDAREA , toate serviciile apar în SIUI dar necesita aceasta validare care merge foarte prost. DateLe oricum rămân în sistem , sunt semnate cu cardul dar dacă nu se valideaza din cauza disfuncționalităților SIUI , CASJ/CNAS nu e sancționată. În schimb noi suntem stresanți , pierdem timp , ținem pacienții la ușă iar în cazul retetelor-suntem sanctionați.
După apariția normelor , CASJ sa organizeze întruniri cu medicii și sa lămurească toate aspectele înainte sa ne amenințe cu sancțiuni.