CNAS: Platforma PIAS functioneaza non-stop de circa 7 ani

07/11/2017

CNAS: Platforma PIAS functioneaza non-stop de circa 7 ani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-platforma-pias-functioneaza-non-stop-de-circa-7-ani/

In cursul diminetii de 7 noiembrie 2017, Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate (PIAS) a fost indisponibila temporar din cauza unor probleme tehnice.

Potrivit unui nou comunicat al CNAS emis in cursul zilei de marti, in intervalul de timp in care platforma PIAS a fost indisponibila, furnizorii aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate au putut acorda, in regim off-line, servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale, conform reglementarilor legale in vigoare.

Acestea pot fi raportate si validate ulterior in sistemul informatic, mai transmite Casa.

“CNAS considera regretabil faptul ca problemele care apar in functionarea celui mai complex sistem informatic din Romania sunt speculate si exagerate in alte scopuri. Platforma PIAS functioneaza non-stop de circa 7 ani, cuprinde baze de date despre milioane de asigurati, iar la acest sistem se conecteaza zilnic peste 70.000 de furnizori de servicii medicale. In acest context, CNAS a depus toate eforturile pentru optimizarea PIAS, iar ca urmare in acest an a scazut frecventa incidentelor de functionare a platformei, iar timpii de solutionare a problemelor au fost, de asemenea, redusi fata de perioada anterioara”, se mai precizeazain comunicatul CNAS.

Reamintim ca medicii de familie au reclamat ca sistemul informatic al Casei Nationale de Asigurari nu a functionat de cateva zile bune. CNAS-ul a emis doar marti dimineata o pozitie, in conditiile in care probleme cu sistemul au fost inca de joi, saptamana trecuta.

Citeste si: Oficial, platforma PIAS s-a reparat. In realitate, Sistemul Informatic de Sanatate este tot in moarte clinica

 

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. axel says:

    PIAS are momente de pauza zilnic. nu inseamna musai ca este nefunctional. are insa si momente luuungi de pauza, mai frecvente in ultimul timp (de 5 ani incoace). nu trebuie nimeni tras la raspundere. asa cum au decis si cei din conducerea CNAS.cel putin, nu trebuie trasa la raspundere firma de mentenanta. corect. avaria si raspunsul la avarie au fost in limitele contractului intre CNAS si firma de mentenanta.daca se lucreaza insa off-line , rezultatele validarilor serviciilor medicale pot fi viciate de procesele informatice. respectiv , apar erori. daca se pune CNAS pe verificari, cine credeti ca va fi penalizat ? PIAS sau furnizorul de servicii medicale ?

  2. Zamfir Stefana says:

    Sistem functional non stop??? Despre ce sistem vorbim? Poate acela solar!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: