CNAS – Propuneri de modificare a Normelor de aplicare a Contractului-Cadru 2016-2017
CNAS – Propuneri de modificare a Normelor de aplicare a Contractului-Cadru 2016-2017
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-propuneri-de-modificare-a-normelor-de-aplicare-a-contractului-cadru-2016-2017/
Pe site-ul CNAS, pe data de 09.02.2016, a fost postat “Proiectul de Ordin de aplicare a Co-Ca pentru anul 2016-2017”.
Pe data de 11.03.2016, a fost postat o forma actualizata a acestor propuneri. Ce modificari aduc noile propuneri fata de actualele Norme? Nimic semnificativ. Aceleasi norme stufoase care ne limiteaza activitatea, ne-o birocratizeaza si mai mult, cu … „mai da-le, Nicule .. 50 de lei!” care sa ne inchida gura!
Ce aduc nou noile propuneri?
– A fost introdus la pachetul minimal, preventia. Neasiguratii cu varsta de peste 18 ani vor beneficia gratuit de acest serviciu, o data la 3 ani, de acest serviciu. Servicul este platit cu 5,5 puncte x 1,9 lei 10,45 lei. (NB – de ce mai platesc asiguratii asigurari de sanatate???)
– Este decontat serviciul consultatie pentru constatarea decesului indiferent daca s-a eliberat sau nu certificatul constatator de deces unui neasigurat inscris sau nu pe lista medicului de familie. (NB – mai mult ca sigur serviciul va fi invalidat si nedecontat pe motiv ca: „persoana nu este pe lista medicului”!)
– in cadrul serviciilor medicale preventive si profilactice:
a. pentru copii 0‐18 ani s‐au modificat grupele de varsta astfel: 2‐5 ani, 6‐9 ani, 10‐17 ani inclusiv (anterior grupele de varsta erau: 2‐5 ani, 6‐11 ani, 12‐17 ani inclusiv)
b. pentru copii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 5 ani inclusiv: s‐a precizat ca pentru screeningul rahitismului medicul de familie poate recomanda si fosfor si fosfataza alcalina;
c. la grupele de varsta 6‐9 ani si 10‐17 ani , profilaxia sindromului dismetabolic se face nu numai pentru copii cu indice de masa corporala ‐ (IMC) crescut, ci si la cei cu istoric de hipercolesterolemie familiala
d. pentru adultul asimptomatic cu varsta cuprinsa intre 18 si 39 ani: nu se mai recomanda electroforeza proteinelor serice
e. pentru adultul asimptomatic cu varsta de 40 de ani si peste: nu se mai recomanda electroforeza proteinelor serice
– in cadrul activitatilor de suport: s‐a precizat ca adeverintele medicale pentru inscrierea in colectivitate se elibereaza la efectuarea examenelor anuale de bilant ale prescolarilor si elevilor si numai la inscrierea in fiecare ciclu de invatamant, iar avizele epidemiologice pentru (re)intrare in colectivitate (in concordanta cu reglementarile Ordinului 5298/1668/2011)
– valoarea minima garantata a punctului ʺper capitaʺ este de 4,05 lei, iar valoarea minima garantata a unui punct pentru plata pe serviciu medical este de 1,9 lei; (anterior: 4 lei ‐ valoarea minima garantata a punctului ʺper capitaʺ si 1,9 lei ‐ valoarea minima garantata a unui punct pentru plata pe serviciu medical); NB – aceaste valori nici macar nu corespund bugetului alocat, fiind mai mici.
– au fost revizuite reglementarile Anexei 2 C cu privire la evaluarea complexa a copilului pe grupe de varsta/sex ‐ in cadrul serviciilor preventive pentru copii pentru copii cu varsta 0 – 18 ani
– au fost completate reglementarile modelului de cerere de inscriere prin transfer (prevazuta in anexa 2A) cu situatiile in care se poate solicita inscrierea mai devreme de 6 luni calendaristice pe lista unui medic de familie – in concordanta cu reglementarile Contractului‐cadru, respectiv: schimbarea de domiciliu dintr‐o localitate in alta, incetarea arestului preventiv, inlocuirea arestului preventiv cu arest la domiciliu sau control judiciar, incetarea pedepsei privative de libertate.
– Consultatiile acordate la domiciliul asiguratilor – maximum 42 de consultatii pe luna, pe medic cu lista proprie de persoane asigurate inscrise, dar nu mai mult de 3 consultatii pe zi; Consultatiile la domiciliu se acorda asiguratilor nedeplasabili din motiv de invaliditate permanenta sau invaliditate temporara, asiguratilor cu boli cronice sau cu un episod acut ce nu permite deplasarea la cabinet; NB – nu inteleg de ce a crescut acest numar cand CNAS stie foarte bine ca numarul mediu al consultatiilor la domiciliu in anul 2015 a fost sub cele 21 decontate;
– Se raporteaza, in PC, Servicii de administrare de medicamente – intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos sau perfuzabil, dupa caz, acordate asiguratilor de pe lista proprie a medicului de familie, in timpul programului de lucru in cabinet. NB – o munca birocratica care va „manca” din timpul de consultatii intr-un SIUI care se stie bine cum functioneaza!
– Au fost scoase Serviciile medicale de consultatii si diagnostic ce pot fi furnizate la distanta prin sisteme de telemedicina rurala:
Vom reveni!
Autor: Catalin Petrencic
2 Comentarii
Nu inteleg ce aveti impotriva consultatiilor la doiciliu, eu am pe lista 1990 asigurati, din care 850 cu virsta 60->100 ani, 120 diabet, 625 HTA,75 BPOC….Considerati ca ei ar trebui sa-si plateasca consultatiile la domiciliu, oare au cu ce? De ce acceptati o plata mizera/serviciu? Ce activitate economica inalt calificata este remunerata cu 2-3 euro/ora(40 ron/medic+asistent+intretinere+administrare)?
Ce Dumnezeu sa mai comentam-no coment-suntem niste amarati de medici la discretia unui sistem nefunctional,evident prost platiti si in gropati in birocratie !Astora tot le este frica ca nu am prestat pana acum suficienta munca pe gratis!Intariti SRI,DNA SI ALTE SISTEME DE OPRESIUNE,ascultati-ne telefoanele pana la loc comanda,dar noi suntem mai destepti n-o sa mai vorbim la telefon sau mai bine nu mai vorbim deloc!