CNAS reaminteste ca valabilitatea cardurilor de sanatate s-a prelungit la 7 ani

03/08/2018

CNAS reaminteste ca valabilitatea cardurilor de sanatate s-a prelungit la 7 ani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-reaminteste-ca-valabilitatea-cardurilor-de-sanatate-s-a-prelungit-la-7-ani/


CNAS reaminteste, intr-un comunicat de presa, ca valabilitatea cardurilor de sanatate s-a prelungit la 7 ani, precizand ca institutia a primit semnalari telefonice ca unii furnizori aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate au refuzat sa acorde servicii medicale persoanelor asigurate, sub motiv ca acestea detin carduri cu termenul de valabilitate inscriptionat depasit.

“CNAS reaminteste furnizorilor de servicii medicale aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate, dar si asiguratilor, ca termenul de valabilitate a cardurilor nationale de sanatate emise pana la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la 5 la 7 ani prin Hotararea de Guvern nr. 458 din 28 iunie 2018. Facem aceasta precizare deoarece in ultimele zile institutia a primit semnalari telefonice ca unii furnizori aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate au refuzat sa acorde servicii medicale persoanelor asigurate, sub motiv ca acestea detin carduri cu termenul de valabilitate inscriptionat depasit”, scrie intr-un comunicat al CNAS remis vineri.

Potrivit comunicatului, aceste carduri sunt recunoscute drept valabile de Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate timp de doi ani dupa data de expirare a valabilitatii inscriptionata pe suprafata din material plastic, deoarece certificatele digitale inscrise in cipurile electronice au o valabilitate de 7 ani. In cazul cardurilor emise anterior datei de 31 decembrie 2012, termenul de valabilitate este 31 decembrie 2019, mentioneaza CNAS.

Totodata, cardurile nationale de sanatate noi care se emit incepand cu data de 1 august 2018 au de la inceput durata de valabilitate de sapte ani, conform aceleiasi Hotarari de Guvern, mai precizeaza CNAS.

“Masura de prelungire a duratei valabilitatii cardurilor permite o economie de circa 270 milioane lei, prin degrevarea bugetului de stat de cheltuielile aferente tiparirii a aproximativ 14,2 milioane de carduri noi in perioada anilor 2018 – 2019, fondurile respective urmand sa fie directionate spre alte cheltuieli din domeniul sanatatii publice. Totodata, reamintim ca acest document este personal si netransmisibil, unul din rolurile cardului national de sanatate fiind de a certifica ca serviciile medicale decontabile din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate au fost efectiv acordate asiguratului respective”, se mai arata conform sursei mentionate.

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. PALL VERA says:

    Nu inteleg de ce nu pot fi valabile fara termen aceste carduri de sanatate. Oricum le au si asiguratii si neasiguratii, deci nu pot fi dovada calitatii de asigurat (care se poate schimba foarte des la noi !). In caz de deces al posesorului, statusul de decedat apare in sistemul SIUI, deci nu se poate “fura” cu acest card.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: