CNAS: Tratamentul pentru pacientii cu hepatita C si ciroza hepatica este asigurat
CNAS: Tratamentul pentru pacientii cu hepatita C si ciroza hepatica este asigurat
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-tratamentul-pentru-pacientii-cu-hepatita-c-si-ciroza-hepatica-este-asigurat/
Incepand cu luna februarie 2022, tratamentul pentru pacientii cu diverse forme de hepatita C si ciroza hepatica cu virus C este asigurat prin derularea unor contracte cost-volum–rezultat incheiate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), anunta institutia.
Pe langa tratamentele genotip specifice, pacientii au acces si la doua molecule pangenotipice specifice introduse in Lista de medicamente compensate si gratuite cu data de 1 februarie 2022.
Tratamentul pacientilor adulti este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie si boli infectioase, aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari din 16 judete (Arad, Bacau, Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Iasi, Bihor, Arges, Valcea, Sibiu, Suceava, Mures, Timis) si CAS AOPSNAJ.
Pentru adolescenti cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 ani tratamentul este asigurat de medici din specialitatea gastroenterologie pediatrica si boli infectioase, aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate din 11 judete (Bucuresti, Bihor, Brasov, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Iasi, Mures, Sibiu, Timis) si CAS AOPSNAJ.
Medicamentele se elibereaza indiferent de casa de asigurari de sanatate in evidenta careia se afla asiguratul, cu conditia ca furnizorul de medicamente sa fie in contract cu aceeasi casa de asigurari de sanatate cu care se afla in relatii contractuale si medicul care a emis prescriptia medicala.
Evaluarea rezultatului medical pentru pacientii inrolati in tratamentul cu antivirale cu actiune directa se va realiza exclusiv de medicul curant al pacientului, informatiile urmand a fi procesate in PIAS de casa de asigurari de sanatate prin care se deruleaza contractul cost-volum-rezultat si cu care se afla in relatii contractuale medicul curant al pacientului.
“Reamintim ca incepand cu luna iulie 2021, exista in derulare si un contract de tip cost-volum-rezultat, in cadrul caruia pot beneficia de tratament pacientii adulti fara ciroza hepatica sau cu ciroza hepatica compensata, care in urma tratamentelor anterioare cu AAD (medicamente cu actiune antivirala directa) nu au obtinut raspuns terapeutic.”, precizeaza CNAS.
“Din fericire, studiile au demonstrat ca terapiile fara interferon pot vindeca hepatita C, care reprezinta o problema de sanatate publica. Facem inca un pas in indeplinirea indicatorilor necesari pentru respectarea angajamentului Romaniei fata de organismele internationale, de eradicare a infectiei cu virus hepatic C pana in anul 2030”, a declarat Adela Cojan, presedintele interimar al CNAS.
Pe site-ul CNAS sunt afisate, atat pentru asigurati, cat si pentru medicii curanti, toate informatiile referitoare la includerea in tratament a pacientilor eligibili.
Etichete: tratament hepatita C, tratament ciroza hepatica, CNAS
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii