CNAS va verifica eventuale probleme in eliberarea formularelor S2/E112 de decontare a serviciilor medicale in strainatate
CNAS va verifica eventuale probleme in eliberarea formularelor S2/E112 de decontare a serviciilor medicale in strainatate
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-va-verifica-eventuale-problemele-in-eliberarea-formularelor-s2e112-de-decontare-a-serviciilor-medicale-in-strainatate/
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) urmeaza sa elaboreze o serie de proceduri pentru a putea verifica daca exista neconcordante sau probleme cu privire la eliberarea formularelor S2/E112 de decontare a serviciilor medicale in strainatate care nu pot fi rezolvate in tara, a anuntat, purtatorul de cuvant al institutiei, Daniel Osmanovici, dupa cum relateaza Agerpres.
“Medicul este cel care intocmeste documentatia, documentatia respectiva ajunge la CNAS si vede daca este completa si corecta. (…) Este datoria medicului care intocmeste documentatia si pana la urma este si responsabilitatea lui in momentul in care face documentatia sa decida daca se poate rezolva sau nu cazul in Romania. (…) Este evident faptul ca vor fi pornite niste controale. Numai ca atunci cand vrei sa faci un control si controlul vrei sa nu fie superficial, este normal sa pui la punct proceduri. Procedurile respective trebuie sa fie in concordanta cu anumite libertati pe care le are fiecare si care nu trebuie sa fie incalcate. (…) In momentul de fata, CNAS pune la punct o serie de proceduri pe baza carora sa se poata desfasura controale pentru a descoperi neconcordantele sau eventualele probleme aparute in eliberarea formularelor S2/E112”, a afirmat purtatorul de cuvant, potrivit sursei mentionate.
El a spus ca spitalelor si centrelor universitare li se recomanda sa faca investitii in personal si echipamente pentru ca tot mai multi pacienti romani sa se trateze in tara, si nu in strainatate.
Potrivit CNAS, in anul 2017 au fost emise de catre casele de asigurari de sanatate 732 de formulare S2/E112, dintre care pentru copii 464. Totodata, in perioada ianuarie – iunie 2018 au fost emise 305 formulare de acest fel.
Afectiunile pentru care au fost eliberate formularele S2/E112 in anul 2017 sunt: boli ale sistemului circulator – 237, afectiuni oncologice – 169, afectiuni pediatrice – 107, ortopedice – 68, boli ale sistemului digestiv – 36, afectiuni neurologice – 31, oftalmologice – 21, boli ale sistemului reproducator – 15, boli ale aparatului respirator – 10, boli ale rinichiului si tractului urinar – 8, boli ale urechii, nasului, gurii si gatului – 8, afectiuni hematologice – 7, recuperare – 7, afectiuni dermatologice – 4, caz Colectiv – 2, boli endocrine de nutritie si metabolism – 1, nastere – 1.
Situatia formularelor S2/E112 emise de casele de asigurari de sanatate pe fiecare stat membru UE/SEE/Confederatia Elvetiana in anul 2017 este: Germania – 319, Italia – 187, Franta – 84, Austria – 82, Ungaria – 21, Belgia – 12, Olanda – 7, Marea Britanie – 7, Elvetia – 6, Irlanda – 3, Cehia, Grecia, Polonia, Spania – cate unul, mai scrie sursa citata.
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii