CNAS vrea ca 70-75% dintre servicii sa ramana la nivelul asistentei medicale primare/ ambulatorii

08/07/2024
CNAS vrea ca 70-75% dintre servicii sa ramana la nivelul asistentei medicale primare/ ambulatorii

CNAS vrea ca 70-75% dintre servicii sa ramana la nivelul asistentei medicale primare/ ambulatorii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/cnas-vrea-ca-70-75-dintre-servicii-sa-ramana-la-nivelul-asistentei-medicale-primare-ambulatorii/

CNAS initiaza o serie de cursuri de bune practici pentru managerii de spitale si Casele Judetene de Asigurari de Sanatate. Potrivit conducerii institutiei, se doreste ca 70-75% dintre serviciile medicale sa ramana la nivelul asistentei medicale primare si ambulatorii, astfel incat spitalele sa poata sa se dezvolte pe verticala.

“Fiecare manager are dreptul sa-si faca managementul propriu, sa prezinte rapoarte, referate de necesitate si, atunci cand nu reuseste sa acopere nevoile spitalului, sa se adreseze Casei de Asigurari Judetene. Casa de Asigurari Judeteana rezolva la nivel local. Daca exista depasiri sau probleme, atunci se adreseaza Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Sustinem inclusiv o politica de instruire a tuturor managerilor. Vor avea loc inclusiv cursuri de bune practici, la care vor fi invitati domnul profesor Carp de la Oradea, un distins specialist care a reusit sa puna pe picioare un consortiu unde au inclusiv un laborator specializat. Va participa domnul profesor Cotirlet de la Moinesti, pentru ca este un model de practica intr-un oras care nu este mare, dar in care exista un spital in care poate fiecare dintre noi ar dori ca atunci cand se imbolnaveste sa poata merge”, a afirmat Valeria Herdea, intr-o conferinta de presa.

Presedintele CNAS a precizat ca banii care se colecteaza pentru sanatate nu sunt la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, ci la Ministerul de Finantelor si ca a existat o plafonare a acestor venituri.

“Adica s-a primit in fiecare luna o suma de la Ministerul de Finante care sa permita functionarea sistemului medical pe baza rapoartelor pe care noi le prezentam. Dar cu o plafonare, incepand cu acest an, reusim, cel putin luna aprilie si luna mai, sa dam banii 100%. La inceputul mandatului am inceput cu 40%, apoi cu 60, apoi cu 70 si apoi cu 80, acum suntem in situatia in care putem plati 100%. Dar intr-adevar exista aceasta limita bugetara (…) chiar daca ar fi extraordinar sa spun de la inceput ‘aveti banii pe tot anul’. Sa stiti ca exista o politica bugetara care priveste posibilitatile, care limiteaza usor dorintele. (…) Suntem in scenariul in care in acest an avem in mod decent banii, deocamdata vor veni, speram, lunar, catre intreg sistemul medical. Sper sa nu piarda nimeni si toata lumea, in primul si in primul rand pacientul, sa aiba de castigat”, a subliniat Herdea

In Romania sunt 720 de spitale, jumatate dintre ele fiind private, care sunt in contract cu CNAS. Potrivit conducerii institutiei, se doreste ca 70-75% dintre serviciile medicale sa se rezolve la nivelul asistentei medicale primare.

“Avem in acest moment 182 de localitati care au ramas fara acoperire de medici de familie. Avem cele 720 de spitale si asistenta medicala ambulatorie. Dorim foarte mult ca 70-75% dintre servicii sa ramana la nivelul asistentei medicale primare si ambulatorii, astfel incat spitalele sa poata sa se dezvolte pe verticala si sa fie spitale de top”, a mai precizat presedintele CNAS.

Etichete: servicii medicale, management spitale, cursuri de bune practici pentru managerii de spitale, cnas

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: