Colegiul Medicilor Bucuresti spune ca formularea aleasa de Avocatul Poporului este una nefericita
Colegiul Medicilor Bucuresti spune ca formularea aleasa de Avocatul Poporului este una nefericita
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/colegiul-medicilor-bucuresti-spune-ca-formularea-aleasa-de-avocatul-poporului-este-una-nefericita/
Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti solicita Avocatului Poporului sa revina asupra informarilor transmise referitor la monitorizarea spitalelor prin Domeniul privind prevenirea torturii in locurile de detentie.
“Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti a luat act de informatiile aparute in spatiul public, conform carora spitalele sunt monitorizate de institutia Avocatului Poporului, prin Domeniul privind prevenirea torturii in locurile de detentie, ”pentru consolidarea protectiei pacientilor impotriva torturii si a pedepselor si tratamentelor inumane si degradante si a exercitarii fara discriminare a drepturilor si libertatilor fundamentale”, transmite Colegiul Medicilor Bucuresti intr-un comunicat de presa.
Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti s-a autosesizat si atrage atentia ca formularea aleasa de institutia Avocatul Poporului in notele atasate informarii poate induce ideea ca in spitale li se aplica sau exista posibilitatea sa li se aplice pacientilor rele tratamente, tortura sau pedepse.
“Amintim, de asemenea, ca decizia de internare a pacientilor asimptomatici confirmati cu infectie cu SARS-CoV-2 se face in baza ordinelor Ministrului Sanatatii si nu este o decizie a corpului medical din cadrul unitatii, in speta medicii, acestia avand prerogative legate efectiv de actul medical.
Am luat nota de clarificarile transmise de institutia Avocatul Poporului, potrivit carora ‘in acceptiunea legislatiei internationale si interne, orice loc in care persoana este lipsita de libertate, de unde nu poate sa plece prin vointa proprie, este considerat loc de detentie, iar prin Mecanismul National de Prevenire se urmareste respectarea drepturilor si demnitatii persoanelor aflate in acele locuri’ ”, mai transmite Colegiul Medicilor.
Mai mult, reprezentantii Colegiului afirma ca inteleg ca Avocatul Poporului, prin Domeniul privind prevenirea torturii in locurile de detentie ”are obligatia sa monitorizeze tratamentul aplicat oricarei persoane aflate in locurile de detentie, iar prin activitatea de monitorizare se doreste asigurarea ca persoanelor internate le sunt respectate drepturile fundamentale, dar si demnitatea”.
“Atragem, insa, atentia ca formularea aleasa de Avocatul Poporului in notele ce ar trebui afisate de spitale este, in cel mai bun caz, una nefericita. Menirea medicului este sa ingrijeasca si sa protejeze sanatatea pacientilor sai si, dupa cum au aratat ultimele luni, o face cu dedicare pana la sacrificiu, sacrificiu ce poate insemna chiar propria viata.
Medicii sunt cei care lupta pentru sanatatea celor pe care ii ingrijesc, iar spitalele sunt locurile unde clipa de clipa se lupta pentru viata. A sugera, a lasa impresia, a induce ideea chiar si dintr-o scapare, ca sunt centre de tortura sau rele tratamente este un derapaj grav, in acceptiunea noastra.”, se mai precizeaza in informarea mentionata.
In aceste conditii, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti, prin Biroul sau Executiv, solicita revenirea Avocatului Poporului asupra informarii transmise, precum si modificarea formatului notelor destinate personalului medical, pacientilor si apartinatorilor.
De altfel, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti subliniaza ca nu incearca sa limiteze in vreun fel o institutie a statului sa isi duca la indeplinire atributiile, cu atat mai mult cu cat vorbim despre o institutie care apara drepturile cetatenilor acestei tari.
“Consideram, insa, tocmai in conditiile in care vorbim despre o institutie a statului, ca mesajele pe care le transmite trebuie sa fie clare, fara echivoc si fara risc de interpretari.”, mai transmite Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti.
Etichete: colegiul medicilor bucuresti, avocatul poporului, conditii spitale pacienti, drepturile pacientilor
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii