Colegiul Medicilor din Romania: Legea se face in Parlament

18/08/2015
Colegiul Medicilor din Romania: Legea se face in Parlament

Colegiul Medicilor din Romania: Legea se face in Parlament

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/colegiul-medicilor-din-romania-legea-se-face-in-parlament/

CMRPronuntarea de catre Inalta Curte de Justitie si Casatie a celor doua hotarari prin care medicul este asimilat functionarului public a readus in spatiul public teme majore ale sistemului medical romanesc.

 

Statutul de functionar public al medicului;

Salariile mici din sectorul medical;

Primirile de foloase necuvenite din sistem;

Proasta organizare si functionare a sistemului medical din Romania.

Din pacate, abordarea si dezbaterea publica, uneori si institutionala, a temelor de mai sus are loc doar atunci cand evenimente nefericite au loc, cand opinia publica este sensibilizata sau cand corpul medical simte ca, in mod nedrept, este in masa ostracizat.

In mod constant, am solicitat dezbateri ample atat la nivelul societatii romanesti cat si intre partenerii sociali si decidentii politici pentru clarificarea statutului medicului in societate si pentru organizarea unui sistem medical modern si competitiv in Romania.

De-a lungul timpului, societatea in ansamblul ei, cu exceptia unor voci izolate dar in special decidentii politici au preferat sa respinga reforma de fond si substantiala a sistemului medical romanesc, mimand-o sau rezolvand pompieristic crizele aparute.

Colegiul Medicilor din Romania este o institutie de drept public ale carei atributii au fost fixate prin lege iar in planul adoptarii unor masuri de reformare a sistemului medical nu are la indemana decat luarea unor pozitii publice.

Colegiul Medicilor din Romania nu a incurajat si nu a sustinut in nicio forma primirea de foloase necuvenite de catre medici. In aceeasi masura, nu am cerut si nici nu vom cere favoruri pentru corpul medical. Ceea ce sustinem este acordarea unor salarii adecvate pentru cadrele medicale, conditii de munca care sa permita dezvoltarea profesionala, performanta si dotare corespunzatoare in unitatile medicale de stat, competitivitate si parteneriat social.

Toate solicitarile noastre care in final se dovedesc a fi si ale societatii romanesti necesita insa vointa politica, pricepere, dorinta sincera de a reforma ceva in interes social si in final investitii majore din partea statului roman.

Clasa politica si societatea romana in ansamblul ei trebuie sa inteleaga si sa accepte ca servicii medicale la nivelul la care aceste sunt furnizate in alte state nu se pot obtine decat in conditiile in care vom avea legi corecte in sanatate si investitii pe masura statelor pe care le dam intotdeauna ca exemplu.

Cu privire la statutul de functionar public al medicului, ca urmare a celor doua decizii proununtate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, este clar ca in prezent, sub aspect penal, statutul de functionar public al medicului este unul care nu mai poate fi contestat si trebuie recunoscut ca atare de toata lumea. Cu toate acestea, in ceea ce ne priveste ne alaturam nemultumirilor exprimate in masa de intreg corpul medical cel putin pentru urmatoarele considerente:

Solutiile date de cea mai inalta instanta de judecata au fost date pentru ca alte instante nu au fost in stare sa faca ele o interpretare a textelor legale. In schimb, medicii sunt sanctionati penal pentru ca nu au respectat aceste legi interpretabile chiar si pentru instantele de judecata;

Practic, prin modul in care s-a actionat Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a transformat in legiuitor modificand un text de lege in vigoare dupa cum a crezut ea ca ar trebui sa fie respectivul text de lege;

Interpretarea Inaltei Curte de Justitie si Casatie este data si aplicata postfactum, dupa ce fapta a avut loc. In conditiile in care legea era neclara, inclusiv pentru instantele de judecata, nu era posibil ca medicii, nespecialisti din punct de vedere juridic, sa poata cunoaste si aplica textul legii asa cum il vede Inalta Curte de Justitie si Casatie si nu cum a fost publicat in Monitorul Oficial.

Desi exista norme de drept intern si international inclusiv practica a Curtii Constitutionale care interzice respectiv sanctioneaza aplicarea unor texte juridice neclare, greu de inteles si de respectat pentru destinatarii lor, Inalta Curte de Justitie si Casatie precum si celelalte instante eludeaza aceasta chestiune si nu o analizeaza;

In opinia noastra, Inalta Curte de Casatie si Justitie nu a solutionat o chestiune de drept, cel putin in cazul ultimei hotarari pronuntate ci a antamat, in mod nelegal, fondul cauzei, solutionand o cauza aflata pe rolul unei instante;

Instanta care a cerut ‘interpretarea legii’ practic s-a degrevat de solutionarea cauzei refuzand sa o judece si sa pronunte o solutie fata de probele de la dosar si in raport de textele legale in vigoare;

Asa fiind, apreciem ca solutiile date de cea mai inalta instanta de judecata sunt criticabile, ca medicii in mod nedrept prin aceste decizii au fost pusi in afara legii si ca ar trebui de urgenta sa aiba loc o clarificare a statutului medicului prin intermediul legii adoptata de Parlament si nu prin transformarea unei instante de judecata in organ legislativ.

Colegiul Medicilor din Romania intelege nemultumirile majore ale corpului medical si este alaturi de acesta, considera justificate solicitarile si asteptarile pe care pacientii si societatea civila le au de la medici si de la sistemul medical romanesc, motiv pentru care vom continua sa sustinem la nivelul tuturor autoritatilor publice reforma reala a sistemului medical romanesc.

In acest sens, vom solicita structurilor teritoriale organizarea unor consultari atat cu cadrele medicale cat si cu societate civila pentru a identifica asteptarile si nevoile acestora, dar si solutiile pe care acestia le intrevad pentru un sistem medical modern.

Credem ca este nevoie de un consens social si politic autentic pentru o schimbare profunda a sistemului medical romanesc.

Dr. Gheorghe Borcean

Presedinte Colegiul Medicilor din Romania

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: