Comunicat de presa Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania
Comunicat de presa Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/comunicat-de-presa-asociatia-producatorilor-de-medicamente-generice-din-romania/
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) si Ministerul Sanatatii agreeaza sa colaboreze pentru incurajarea folosirii medicamentelor generice ca masura de crestere a accesului la tratament farmaceutic al pacientilor romani in conditii de eficienta bugetara
Ministerul se angajeaza sa elimine politicile de pret discriminatoare pentru medicamentele generice si sa incurajeze competitia si investitiile locale in industria farmaceutica.
Taxa clawback pentru producatorii de medicamente generice va fi plafonata la un nivel sustenabil (p=13%) odata cu introducerea de noi molecule inovative pe lista de medicamente compensate.
Partile vor coopera pentru elaborarea, pana la sfarsitul anului 2013, a unor politici de incurajare a prescrierii medicamentelor generice si biosimilare la medic si farmacie, inclusiv prin impunerea unor cote minime de prescriere.
“Protocolul urmareste eliminarea unor politici fiscale si de pret discriminatorii pentru producatorii de medicamente generice. Cu cat vom pune in practica mai rapid masurile agreate, pacientii romani vor putea avea un acces mai larg la tratamente farmaceutice de baza, in conditii de eficienta atat pentru bugetele personale cat si pentru cele ale Ministerului Sanatatii,” a declarat Presedintele APMGR, Dragos Damian.
Protocolul semnat de cele doua parti prevede cooperarea pentru implementarea unei politici eficiente de preturi. In acest sens, Ministerul Sanatatii va revizui legislatia astfel incat sa se elimine stabilirea pretului de referinta generic prin compararea cu cele 12 tari de referinta si sa se aplice limita de maximum 65% o singura data, raportata la pretul medicamentului inovator de la momentul cand primul medicament generic obtine Autorizatia de punere pe piata (APP).
In privinta taxei clawback, partile se angajeaza sa coopereze pentru revizuirea formei actuale a taxei si pentru o aplicare diferentiata a acesteia odata cu introducerea de noi medicamente inovative pe lista de medicamente compensate – in acest caz, pentru producatorii de medicamente generice, contributia trimestriala va fi calculata prin aplicarea unui procent ‘p’ fix, corespunzator nivelului acestuia din trimestrul IV al anului 2012 (aproximativ 13%).
Ministerul Sanatatii si APMGR urmeaza sa coopereze pentru implementarea unei noi formule de calcul a taxei clawback pentru anul 2014, care sa prevada folosirea pretului de producator ca baza de calcul a taxei, excluzand adaosurile distribuitorilor si ale farmaciilor si calcularea taxei in raport cu bugetul total cheltuit pentru medicamentele compensate in anul anterior.
Protocolul prevede si un calendar de reesalonare a platilor datoriilor din cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate si implementarea graduala a scurtarii termenelor de plata pentru atingerea obiectivelor stabilite de Directiva 2011/7/UE a Parlamentului European.
Autor: Agerpress
0 Comentarii