Conf. Dr. Adrian Bighea: Pacientii care au nevoie de recuperare medicala se tem sa vina la spital
Conf. Dr. Adrian Bighea: Pacientii care au nevoie de recuperare medicala se tem sa vina la spital
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/conf-dr-adrian-bighea-pacientii-care-au-nevoie-de-recuperare-medicala-se-tem-sa-vina-la-spital/
Pandemia de Covid-19 are implicatii medicale si sociale mai profunde decat am crezut initial. Pe langa oamenii afectati direct de boala, si pacientii cu celelalte afectiuni au de suferit. Stim deja ca multi pacienti cronici au fost afectati in perioada cand spitalele au fost inchise, iar multi inca sufera in continuare.
Pacientii nu mai vin la recuperare medicala de teama Covid-19
De exemplu, pacientii cu afectiuni locomotorii, neurologice, musculare, degenerative, adica cei care ar trebui sa faca recuperare, reabilitare medicala si fizioterapie, acum nu prea mai merg in spitale la tratament.
“Pacientii sunt mult mai putini decat am fi avut in vremurile normale. Mult, mult mai putini, chiar daca s-a dat drumul din nou la spitale si ambulatorii. Ei se tem sa vina, iar asta ne creeaza o problema deosebita de viitor. Este clar ca numarul de pacienti care prezinta dizabilitati n-are cum sa scada, ba dimpotriva, creste. Asta inseamna ca dizabilitatile acestor oameni, fara tratament si asistenta medicala, vor progresa, ceea ce constituie o mare, mare problema.”, a declarat pentru FORMARE MEDICALA Conf. Univ. Dr. Adrian Bighea, presedintele Societatii Romane de Reabilitate Medicala.
Nu vin nici macar pacientii cu AVC sau traumatisme vertebro-medulare
Mai toate specialitatile medicale au fost afectate in timpul pandemiei, insa cu precadere Medicina Fizica si de Recuperare. Sectiile de Recuperare Fizica din multe spitale sunt acum chiar si la jumatate din capacitatea normala.
“Pandemia a afectat specialitatea noastra foarte, foarte mult, in sensul ca, in prima perioada au fost inchise multe dintre sectii, iar altele au fost transformate in sectii Covid. Accesul multor pacienti cronici nu a mai fost permis in unitatile sanitare, insa de la momentul la care s-a revenit cumva la o activitate obisnuita in spitale, pacientii care ne solicita ajutorul sunt, in continuare, foarte putini. Vorbesc despre pacientii care se internau frecvent in sectiile noastre: cei cu afectiuni neurologice, cu afectiuni locomotorii, pulmonare, etc. De fapt, toata gama de afectiuni care dau dizabilitate. Nu mai vin nici macar pacienti dupa un AVC, dupa un traumatism vertebro-medular, care ar fi normal sa se interneze imediat dupa perioada de ingrijiri.”, a mai declarat medicul Adrian Bighea.
Mai multi bolnavi cronici, mai multe dizabilitati si cheltuieli pentru societete
El subliniaza ca am avut cu totii destul timp sa ne obisnuim cu masurile anti-epidemice care se aplica peste tot. In plus, avem posibilitatea de a ne vaccina, pentru a avea o mai mare siguranta. In caz contrar, specialistul trage un semnal de alarma si avanseaza o ipoteza destul de sumbra pentru viitor, cu profunde implicatii pentru societate.
“Fara tratament de specialitate, dizabilitatea produsa de afectiunea pe care o are pacientul va progresa, asta este clar. Pe masura ce progreseaza, este mai greu de influentat cu mijloacele noastre de tratament. Asta inseamna cronicizarea unor suferinte, mai multe pensionari pe caz de boala si implicit mai multe persoane cu handicap. Vorbim din prisma asistentei medicale, insa si din punct de vedere financiar, aceasta situatie s-ar putea traduce intr-o povara in plus pentru societate.” a mai declarat pentru Formare Medicala Conf. Univ. Dr. Adrian Bighea, presedintele Societatii Romane de Reabilitate Medicala.
Etichete: recuperare medicala, reabilitare medicala, recuperare pacienti cu afectiuni neurologice, recuperare pacienti cu avc, dr adrian bighea
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii