Conferinta anuala EFAD 2014 – Indulcitorii cu continut caloric scazut in diabet si importanta echilibrului energetic
Conferinta anuala EFAD 2014 – Indulcitorii cu continut caloric scazut in diabet si importanta echilibrului energetic
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/conferinta-anuala-efad-2014-indulcitorii-cu-continut-caloric-scazut-diabet-si-importanta-echilibrului-energetic/
In cadrul conferintei anuale a Federatiei Europene a Asociatiei Dieteticienilor 2014 (EFAD) care a avut loc la Atena, unul din subiectele discutate a fost influenta Indulcitorilor cu continut caloric scazut (ICS) asupra diabetului.
Privind la ICS din perspectiva unui dietetician, Dr. Papakonstantinou s-a intrebat daca indulcitorii cu continut caloric scazut( ICS), despre care se cunoaste ca pot fi consumate in cantitati mari, sunt sigure pentru diabetici.
Astfel, raspunsul a fost un DA categoric. O persoana cu greutate medie, indiferent daca este sau diabetica, ar putea sa consume 75 de iaurturi cu indulcitori- aspartam zilnic, pentru tot restul vietii lor pana sa ajunga la doza zilnica acceptabila (DZA), stabilita de catre autoritatile de reglementare.
Recunoscand in acelasi timp opiniile consumatorilor despre ICS, Dr. Papakonstantinou a subliniat ca profesionistii din domeniul sanatatii au un motiv foarte uman si pragmatic pentru a recomanda ICS pacientilor cu diabet zaharat, respectiv faptul ca acest acest indulcitor cu continut caloric scazut permite pacientilor sa continue sa se bucure de gustul dulce in timp ce isi pot si gestiona nivelul de glucoza din sange.
Importanta echilibrului energetic
In prezentarea conceptul de echilibru energetic in timpul unei prelegeri la EFAD (Federatiei Europene a Asociatiei de Dieteticienii), prof. Hill a oferit delegatilor la conferinta o raportare clara a factorilor care contribuie la obezitate.
El a reamintit tuturor ca orice schimbare a greutatii corporale trebuie sa fie mediata printr-un echilibru energetic, iar ca acest echilibrul energetic este un sistem dinamic, cu multe elemente interconectate.
Expertul a facut precizari asupra modului in care produsele ICS, cum ar fi bauturile dietetice, ar putea insemna un indiciu pentru mentinerea unei greutati scazute.
Pe fondul unei activitati fizice regulate, dar cu o alimentatie modesta, oamenii au fost in trecut capabili sa-si reglementeze echilibrul energetic si sa-si mentina in mod eficient greutatea corporala.
In zilele noastre avem un acces coplesitor la hrana, fara necesitatea de a mai face vreun efort. Acest dezechilibru, insa, exercita o presiune asupra sistemului de reglementare a corpului nostru.
Departe de a indica o defectiune in reglementari, obezitatea reprezinta o adaptare normala la actualul stil de viata.
Trupurile noastre vor cauta mereu sa ramana in echilibru energetic, iar obezitatea este modul nostru de a se adapta la acest imperativ biologic. Adica, de stabilire a unor grasimi de crestere a masei noastre corporale si a consumul de energie, lucru care duce la restabilirea pozitiei de echilibru energetic.
Atunci cand oamenii sunt sedentari si obezi, reglementarea echilibrului energetic este in dezordine, a declarat prof Hill. Solutia este de a combina mancatul inteligent cu exercitiile fizice, ceea ce produce imbunatatiri metabolice (in special o mai buna reactie la insulina), si care face organismul mai sensibil la mecanismele sale de reglementare a greutatii naturale.
Oamenii nu se pricep la limitarea aportului de alimente necesar acestora, a explicat prof Hill, care a mai subliniat ca la un nivel mai ridicat de aport energetic este mai bine, pentru a atinge acest echilibru, sa fim activi din punct de vedere fizic, decat sa ne reducem energia si sa ajungem la sustinerea unui stil de viata sedentar.
0 Comentarii