Conferinta de Medicina Familiei 2024 | Sesiuni, ateliere si cursuri post-conferinta
Conferinta de Medicina Familiei 2024 | Sesiuni, ateliere si cursuri post-conferinta
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/conferinta-de-medicina-familiei-2024-sesiuni-ateliere-si-cursuri-post-conferinta/
Medicii de familie si nu numai sunt asteptati la Conferinta de Medicina Familiei cu participare internationala “Echilibrul delicat intre stiinta, arta si comunicare”.
Evenimentul organizat de Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov (AMFB) se afla, anul acesta, la editia aniversara cu numarul XX si se va desfasura cu prezenta fizica, in perioada 27 – 30 martie 2024, la Bucuresti. De asemenea, in data de 31 martie vor avea loc cursuri post-conferinta.
Sesiunile stiintifice, atelierele practice si cursurile post-conferinta vor fi diverse si vor raspunde cu informatii la zi intrebarilor si provocarilor din cabinetul medicului de familie.
Din programul conferintei:
CARDIO-MF – Importanta depistarii si tratarii deficitului de fier in insuficienta cardiaca (Vineri 29 martie 2024, 14.30-16.00)
“Grupul de lucru CARDIO-MF va invita vineri 29.03.2024 intre 14.30-16.00 sa discutam despre importanta depistarii si tratarii deficitului de fier in insuficienta cardiaca cu Dr. Irina Rosca. Stim sa utilizam principalele medicamente antiaritmice? La aceasta intrebare vom cauta raspuns impreuna cu dr.Cristian Sandulescu. Despre abordarea diferitelor tipuri de dislipidemie ne va oferi informatii actuale dr. Rodica Tanasescu. Terapia anticoagulanta este utilizata tot mai frecvent in practica noastra, de aceea va propunem o prezentare practica a principalelor situatii cu care medicul de familie se confrunta in cabinet si bineinteles descifrarea protocoalelor de prescriere”
SL. Dr. Mihaela Daniela Balta
Coordonator grup SL Dr. Loredana Piloff
Atelier boala arteriala periferica (Sambata, 30 martie 2024, 16.30-18.30)
“Va invitam sa discutam impreuna despre boala arteriala periferica in cadrul unui atelier sambata 30.03.2024 intre 16.30-18.30. Cateva notiuni teoretice despre diverse localizari ale bolii arteriale periferiferice vor fi urmate de demonstratii practice de masurare a indicelui glezna-brat si discutii despre posibile cazuri din cabinetele noastre. Explorarea arterelor periferice ajuta la incadrarea persoanei investigate intr-un grad de risc cardiovascular si la depistarea afectarii de organ la pacientul hipertensiv sau diabetic. Va asteptam sa ne impartasiti din experienta voastra!”
Dr. Rodica Tanasescu-medic formator,
SL. Dr. Mihaela Daniela Balta,
Dr. Daniel Galbenus
Atelier Interpretarea ECG: notiuni bazale si exercitii practice (Joi, 28 martie, 14.30 – 16:00).
“Va invitam joi 28.03.2023 la Atelierul de interpretare a ECG dedicat medicilor de familie. Vor fi prezentate notiuni de baza privind interpretarea ECG normal si cele mai frecvente aspecte patologice intalnite in practica medicului de familie. Partea practica de interpretare a unor trasee electrocardiografice, care va ocupa cea mai mare parte a atelirului, va constitui si prilejul clarificarii unor intrebari, situatii particulare, tips&tricks care sa ne ajute in activitatea noastra.”
SL. Dr. Ana-Maria Vintila (cardiologie)
SL. Dr. Mihaela Daniela Balta (medicina de familie)
Screening-ul oftalmologic in cabinetul medicului de familie (Vineri, 29 martie 2024, 10.30-11.30)
Screeningul oftalmologic are diferite scopuri in functie de varsta pacientului, urmarind etapele de dezvolatare a vederii. Sistemul vizual nu este dezvoltat complet la nastere, astfel incat un nou nascut nu este capabil sa vada la fel de clar ca un adult, el percepand mai mult lumini si umbre. Primele simptome si semne de afectare vizuala sunt sesizate de catre medicul de familie.
Screeningul oftalmologic neonatal are drept scop diagnosticul precoce al anomaliilor oculare, in acest fel se poate reduce deficienta vizuala pe termen lung. Daca o patologie tratabila este diagnosticata in cateva zile dupa nastere, poate fi indicata o terapie adecvata pentru a facilita cele mai bune conditii pentru dezvoltarea in continuare a functiilor vizuale. Screening-ul oftalmologic neonatal traditional folosind testul reflex rosu este usor si ieftin si poate dezvalui principalele patologii oftalmice congenitale.
Vom analiza semnalele de alarma care reprezinta indicatia pentru un consult oftalmologic la orice varsta. Testele oftalmologice recomandate pentru un screening de rutina sunt reprezentate de evaluarea acuitatii vizuale, evaluarea sensibilitatii la contrast, perceptia culorilor, verificarea astigmatismului si a campului vizual. Academia Americana de Oftalmologie recomanda examene oftalmologice complete la fiecare 1 pana la 2 ani pentru adultii peste 65 de ani. Aparitia scaderii capacitatii functionale la adultul varstnic, tulburari de cognitiei sau frecventa crescuta a caderilor reprezinta situatii care impun o evaluare vizuala. .
Evaluarea oftalmologica periodica a copilului, adultului si varstnicului este importanta prin depistarea precoce si corectarea tulburarilor de acuitate vizuala, sensibilitate la contrasct, de evaluare a campului vizual.
Dr. Daniela Popescu
Dr. Calin Ramona
Dr. Mihaela Sandu
Dr. Adriana Ticarau
Dr. Daniela Mihaela Balta
Dr. Mihaela Adela Iancu
Detalii despre lectori, conditii de participare si incriere AICI
Etichete: conferinta de medicina familie, sesiuni comferinta mf martie 2024, ateliere conferinta mf martie 2024, cursuri post-conferinta martie 2024, AMFB
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii