Conferinta Nationala de Medicina Familiei 2012
Conferinta Nationala de Medicina Familiei 2012
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/conferinta-nationala-de-medicina-familiei-2012/
Asociatia medicilor de familie Bucuresti – Ilfov si Societatea Nationala de Medicina Familiei organizeaza in perioada 28 – 31 martie 2012 a opta editie a Conferintei Nationale de Medicina Familiei, “Echilibrul delicat intre stiinta, arta si comunicare”.
Mai bine de 1800 de medici de familie din toata tara, carora in ultimii ani li s-au adaugat si asistentele lor, sosesc la acest eveniment. Sesiunilor de simpozioane li se alatura ateliere interactive, dezbateri pe teme de actualitate, lucrari originale ale medicilor de familie, expozitia medicala, standuri de carti si reviste medicale, premii originale, pachete de oferte bancare.
Siguranta pacientului
In plin an international al educatiei pentru siguranta pacientului, incepem un proiect mai amplu, al carui prim pas va fi o dezbatere pe aceasta tema, in prima zi a Conferintei. O parte dintre instructorii – formatori de medicina familiei au participat deja la programe europene de formare in acest sens si acum vor incepe sa aplice acest concept particularizat la realitatile romanesti, mai ales in medicina de familie, unde la prima vedere impactul asupra sigurantei pacientului nu este atat de mare. Dorim sa explicam ce inseamna cu adevarat siguranta pacientului si ce rol are ea in medicina familiei, unde relatia medic – pacient are o conotatie special si o longevitate indiscutabila.
A te preocupa de calitatea serviciilor medicale inseamna a te preocupa in mod direct de siguranta pacientilor. Medicina familiei, locul unde peste 75% din problemele pacientului sunt abordate zilnic, este teritoriul unde greselile pot fi mai multe si mai grave decat dorim si ne place sa credem ca sunt: „Cine nu munceste, nu greseste” spune o zicala cunoscuta si unanim acceptata!
Nu poti spune daca si cat gresesti, care sunt consecintele, cum poti invata din propriile erori si, mai cu seama, cum le poti preveni in viitor, fara sa iti propui aceste lucruri, fara sa ai, cum spun specialistii, o “cultura” (organizationala) orientata spre siguranta pacientului.
RAPORTUL NIVEL
Tot in cadrul Conferintei Nationale de Medicina Familiei va invitam la un eveniment special:
Organizatia Mondiala a Sanatatii – biroul din Romania prezinta miercuri, 28 martie, ora 13 dezbaterea publica de lansare a Raportului “Evaluarea structurii si furnizarii asistentei primare in Romania – Un proiect pe baza de sondaj”.
Proiectul a fost lansat in Romania in 2009 si implementat in 2010, in cadrul Acordului bienal de colaborare 2010-2011 incheiat intre Biroul Regional OMS pentru Europa si Ministerul Sanatatii din Romania, un acord care stabileste domeniile principale de activitate in care vor colabora cele doua parti. Alti parteneri implicati in proiect au fost Institutul Olandez de Cercetare in Servicii Sanitare (The Netherlands Institute for Health Services Research – NIVEL) – Centru de colaborare OMS pentru serviciile medicale primare, Centrul de Politici si Servicii de Sanatate (CPSS) din Romania, precum si alti factori de decizie din sistemul sanitar din Romania, cum ar fi experti in politici nationale, manageri, educatori medicali, medici de familie si pacientii acestora.
Raportul evalueaza progresele ce au avut loc in asistenta primara in Romania, utilizand o metodologie ce caracterizeaza un sistem de asistenta primara bun ca fiind comprehensiv, accesibil, coordonat si care asigura continuitatea.
Mai mult, metodologia evalueaza si daca furnizarea de asistenta primara este realizata intr-un cadru legal si normativ adecvat, cu mecanisme de finantare, strategii de resurse umane, asigurarea de unitati adecvate, echipamente si medicamente corespunzatoare, precum si printr-o conducere eficienta.
Astfel, raportul ofera o perspectiva structurata a punctelor forte si a slabiciunilor organizarii si furnizarii de servicii medicale primare dintr-o tara, inclusiv asupra opiniilor profesionistilor si a pacientilor direct vizati si pana la creatorii de politici si factori de decizie.
Echipa Biroului Regional OMS pentru Europa spera ca acest raport va inspira reformele viitoare din domeniul asistentei primare din Romania, care vor aduce serviciile medicale mai aproape de nevoile si asteptarile oamenilor.
La dezbatere participa: Dr. Valentina Baltag, MSc, PhD, Ofiter tehnic pentru sanatatea si dezvoltarea adolescentului OMS, Biroul Regional Europa, Christine Beerepoot, Consilier Senior ingrijiri primare de sanatate OMS Biroul Regional Europa, Dr Victor Olsavszky, Reprezentant OMS Romania, Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, Secretar SNMF, medic primar MF, instructor formator, Dr. Catalina Panaitescu, Medic primar MF, instructor formator MF, Dr. Marina Pircalabu, Medic primar MF, Instructor formator MF, Dr. Raluca Zoitanu, Medic rezident MF.
Raportul va fi distribuit in format electronic participantilor la dezbatere si va ajunge in forma printata la sediul fiecarei filiale a SNMF, pentru a fi la dispozitia medicilor de familie din toata tara.
LUCRARILE CONFERINTEI
Ca in fiecare an, cele patru zile ale Conferintei vor insuma dezbateri, lucrari originale, studii, prezentari de caz, ateliere practice, prelegeri. Amintim dintre speakerii invitati doar cateva nume: Claudiu Carmaciu (SMR-UK), Cristian Gheorghe, Ruxandra Ionescu, Delia Marta, Marius Filip (CNAS), Daniel Grigorie, Gabriel Tatu-Chitoiu, Nicolae Calomfirescu, Gabriela Radulian, Paul Stoicescu, Ioana Anca, Catalina Poiana, Rodica Serban, Cristian Gheorghe, Cristian Serafinceanu, Serban Balanescu.
Numerosi medici de familie vor prezenta lucrari si vor invita auditoriul la ateliere unde medicii formatori isi vor impartasi experienta cu colegii lor: Catalina Panaitescu, Cristina Isar, Razvan Miftode, Daciana Toma, Cristian Sever Oana, Daniela Stefanescu, Rodica Tanasescu, Andrea Neculau, Valeria Herdea, Marina Pircalabu, Ileana Efrim Maria Lup, Gindrovel Dumitra, Mihaela Udrescu, Calin Ciubotaru, Sandra Alexiu.
In foaierul Palatului Copiilor, la standurile deschise cu aceasta ocazie se pot accesa noutati la firmele de softuri de cabinet, clinici private, producatori de medicamente, se pot achizitiona materiale sanitare, consumabile, aparatura de cabinet. O zona BIO este deschisa in acest an si ne face placere sa fim astfel in pas cu lumea.
La etajul Palatului Copiilor va fi amenajata o zona de WIFI unde medicii isi pot accesa paginile de wb preferate si mesajele in pauzele lucrarilor, dar si o zona a partenerilor media.
In zilele Conferintei, medicii vor beneficia de diverse oferte speciale pentru materiale sanitare, softuri de cabinet, pachete de comunicare dar si de numeroase surprize.
Pe langa standurile enumerate, medicii de familie si asistentele lor beneficiaza de asistenta din partea AMFB si SNMF la standurile special amenajate pentru secretariat, comunicare, noutati legate de Ziarul mf, de platforma FormareMedicala.
Va asteptam, deci, pentru un regal al Medicinii de Familie romanesti!
Mai multe detalii:
- Conferinta Nationala de Medicina Familiei
28 – 31 martie 2012
http://www.amf-b.ro/conferinta_amfb_2012.html - Societatea Nationala de Medicina Familiei
http://www.snmf.ro/ - Platforma e-learning
www.formaremedicala.ro
Autor: Alina Popescu
0 Comentarii