Conferinta Sanatate prin Alimentatie – 25 iunie 2016, Bucuresti

21/06/2016

Conferinta Sanatate prin Alimentatie – 25 iunie 2016, Bucuresti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/conferinta-sanatate-prin-alimentatie-25-iunie-2016-bucuresti/

alimentatie-sanatoasa-2016Alimentatia sanatoasa si combaterea sedentarismului reprezinta factori esentiali in vederea mentinerii unei stari generale de bunastare a organismului si pentru evitarea unui numar mare afectiuni. Stilul de viata nesanatos, tradus si prin dezechilibre alimentare, contribuie la instalarea sau insoteste majoritatea bolilor cronice netransmisibile, printre care diabetul, afectiunile cardiovasculare si chiar cancerul, avertizeaza specialistii.

Interferentele comportamentului alimentar cu bolile asociate nutritiei, rolul unei alimentatii sanatoase in preventia si controlul mai multor afectiuni, provocarile in ceea ce priveste nutritia raportat la stilul de viata al omului contemporan se vor afla in centrul Conferintei „Sanatate prin Alimentatie” 2016. Aflat la a sasea editie, evenimentul se va desfasura pe 25 iunie 2016, la Hotel Phoenicia, Bucuresti.

Obiceiurile alimentare au un rol fundamental in evolutia starii generale de sanatate a fiecarei persoane, afirma specialistii. In Romania, Studiul epidemiologic ORO (Obezitatea in Romania), efectuat pe un esantion reprezentativ national, a demonstrat ca 52,4% din adulti sufera de suprapondere si obezitate si ca acestea sunt asociate cu mesele luate dupa ora 21.00, activitatea fizica redusa in timpul liber si cu durata necorespunzatoare a somnului. Studiul Epidemiologic PREDATORR a aratat aceleasi cifre inalte de prevalenta a obezitatii si faptul ca 11,6% din populatia adulta a tarii are diabet.

“Impactul alimentatiei dezechilibrate asupra sanatatii este tot mai vizibil. O arata statisticile. Daca ne referim la bolile legate de nutritie, in Romania mai mult de o treime dintre dintre adulti sufera de obezitate, iar 11,6% au diabet conform Studiului PREDATORR. Ne aflam intr-un context general in care respectarea principiilor de alimentatie sanatoasa este o provocare pentru omul contemporan, de aceea implicarea profesionistilor medicali in combaterea bolilor corelate cu alimentatia nesanatoasa prin promovarea unei nutritii corecte este extrem de importanta.”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hancu, Presedintele Conferintei si Membru de Onoare al Academiei Romane, potrivit unui comunicat de presa.

La Conferinta “Sanatate prin Alimentatie” 2016 sunt asteptati profesionisti din toate specialitatile medicale in cadrul carora nutritia joaca un rol important: diabetologi, medici de familie, cardiologi, pediatri, oncologi, gastroenterologi, internisti.

O dieta sanatoasa de-a lungul vietii reprezinta un aliat puternic in lupta cu mai multe afectiuni, insa cresterea productiei mancarii procesate, urbanizarea rapida si schimbarea stilurilor de viata au condus, inevitabil, la modificarea obiceiurilor alimentare corecte, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Rapoartele arata ca populatia consuma alimente bogate in calorii, grasimi, zahar sau sodiu, in schimb fructele, legumele si fibrele sunt consumate in cantitati mai mici decat ar trebui.1

Recomandarile expertilor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii referitoare la ceea ce inseamna o alimentatie corecta si sanatoasa includ:

• Consum regulat de legume, fructe, verdeturi, leguminoase, cereale integrale;
• Cel putin 400 g de fructe si legume pe zi;
• Cel mult 10% (ideal ar fi 5%) din totalul de energie sa fie acoperit de zaharuri libere – adica aproximativ 50 g, in cazul unei persoane cu o greutate normala, care consuma 2000 de calorii pe zi. Majoritatea zaharurilor libere sunt adaugate in mancare si in diferite bauturi, in urma procesarii, dar pot fi gasite si natural in miere, diferite siropuri, sucuri de fructe.
• Sub 30% din totalul energiei sa provina din grasimi. Grasimile nesaturate, prezente in peste, avocado, nuci, ulei de masline, floarea soarelui si rapita sunt recomandate, spre deosebire de grasimile saturate, prezente in carnea grasa, unt, ulei de cocos si de palmier, smantana, branza si untura.
• Consumul a maximum 5 grame de sare iodata (aproximativ o lingurita), pe zi.

Evenimentul este dedicat profesionistilor din domeniul medical si vizeaza dezvoltarea educatiei medicale continue in relatie cu rolul pe care alimentatia sanatoasa il are in mentinerea unei stari de sanatate optime, in prevenirea instalarii diferitelor afectiuni, precum si in controlul acestora.

Conferinta “Sanatate prin Alimentatie” este creditata cu puncte EMC.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: