Consiliul UE a adoptat o recomandare pentru extinderea zonelor fara fumat in spatiile publice
Consiliul UE a adoptat o recomandare pentru extinderea zonelor fara fumat in spatiile publice
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/consiliul-ue-a-adoptat-o-recomandare-pentru-extinderea-zonelor-fara-fumat-in-spatiile-publice/
Ministrii sanatatii din statele UE au adoptat o recomandare pentru extinderea zonelor fara fumat in anumite spatii in aer liber, precum terase, plaje sau piscine, si care vizeaza nu doar tigarile conventionale, ci si tigarile electronice, precum si tutunul incalzit si alte alternative la tigara clasica, relateaza agentiile EFE, DPA si Agerpres.
Propunerea, adoptata in cadrul unui Consiliu UE al ministrilor sanatatii, extinde domeniul de aplicare al unei recomandari europene din 2009 privind tutunul pentru a include in aceasta si spatiile deschise, cum ar fi zonele de recreere si terasele restaurantelor, precum si produsele emergente legate de tutun.
Obiectivul este de a “oferi o protectie eficienta” impotriva expunerii la fumul de tigara si aerosoli in zonele de agrement in aer liber, unde pot fi copii, tineri si alte populatii vulnerabile. Sunt astfel mentionate in special locuri publice de joaca pentru copii, parcurile de distractie, piscinele, plajele, gradinile zoologice si alte spatii deschise.
Se urmareste astfel “descurajarea folosirii” noilor produse care au aparut incepand cu 2009 si “garantarea protectiei in special a copiilor si tinerilor”, a declarat comisarul european pentru sanatate, Oliver Varhelyi.
Acesta a amintit ca in fiecare an circa 700.000 de oameni mor in statele UE din cauza tutunului si ca mai mult de jumatate dintre fumatori incep sa fumeze inainte de varsta de 19 ani.
“Acordul de astazi este un pas crucial catre obiectivul nostru al unei generatii fara tutun in Europa si este esential pentru a ne proteja copiii si tinerii in fata efectelor nocive ale fumatului pasiv”, a adaugat comisarul european, potrivit surselor citate.
In dezbaterea anterioara adoptarii recomandarii, unii ministrii au considerat ca UE ar trebui sa furnizeze date stiintifice pentru a intelege mai bine riscul pe care il implica consumul unor noi produse alternative tutunului conventional.
Acesta a fost cazul Republicii Cehe, al carei ministru a sustinut recomandarea, dar a indicat ca, in opinia sa, fumatul pasiv din produsele alternative tutunului prezinta un risc pentru sanatate doar daca acestea contin nicotina si a indicat ca ar dori sa vada studii stiintifice care sa explice diferenta dintre tutun si alternativele fara nicotina.
La fel s-a pozitionat si Romania, care a precizat ca sustine initiativele de reducere a consumului de produse cu nicotina si de protejarea impotriva expunerii la fum, dar a subliniat ca “sunt necesare mai multe date stiintifice si masuri concrete de preventie, masuri educationale in scoli, precum si campanii de constientizare asupra fumatului activ si pasiv”, dar si explicarea diferentei dintre produsele clasice si cele emergente.
In schimb, Germania, care se numara printre statele UE cu cele mai slabe restrictii asupra fumatului, s-a abtinut la votul asupra acestei recomandari, ce nu are caracter obligatoriu.
Recomandarea adoptata se concentreaza in special pe o mai buna protejare a copiilor si tinerilor in fata efectelor nocive ale fumului.
Comisia Europeana a afirmat ca va sprijini statele UE in implementarea recomandarii, inclusiv prin alocarea de fonduri europene in acest scop.
Etichete: extinderea zonelor fara fumat, restrictionare fumat
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii