Consimtamantul informat al pacientului privind vaccinarea
Consimtamantul informat al pacientului privind vaccinarea
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/consimtamantul-informat-al-pacientului-privind-vaccinarea/
La nivel mondial bolile care pot fi prevenite prin vaccinare inca reprezinta o problema de sanatate publica. Medicul de familie poate aduce la cunostinta populatiei consecintele pe care refuzul vaccinului le poate avea si are obligatia ca inainte de vaccinare sa prezinte toate informatiile pe care pacientul are nevoie sa le stie si sa obtina acordul acestuia pentru vaccinarea pe care urmeaza sa o efectueze.
In cazul copiilor sub 16 ani acordul pentru vaccinare si-l dau parintii. Totusi, medicul de familie ii va furniza pacientului informatii despre boala infectioasa ce poate fi prevenita prin vaccinare, avantajele si necesitatea vaccinarii, posibile reactii adverse, conduita de urmat si data urmatorului consult.
Important este ca medicul de familie sa completeze acest consimtamant informat, iar pacientul sa il semneze dupa ce i-au fost furnizate toate informatiile despre vaccinare. De asemenea, medicul de familie trebuie sa ii inmaneze pacientului un document cu toate informatiile despre vaccin.
Puteti descarca de pe http://www.immunize.org/vis documente gata formulate pentru vaccinurile incluse in Planul National de Vaccinare.
Pentru mai multe informatii despre vaccinoprofilaxie puteti obtine accesand cursul EMC online “Planul National de Vaccinare” postat pe platforma FormareMedicala.ro. Cursul este gratuit si creditat cu 8 puncte EMC.
Autor: Dorina Pirau
0 Comentarii