Contractul-cadru 2016-2017 – Dezbatere Online!

19/10/2015

Contractul-cadru 2016-2017 – Dezbatere Online!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/contractul-cadru-2016-2017-dezbatere-online/

solicitari-acte-medic-de-familieVa invitam AICI la dezbaterea proiectului Contractul-cadru 2016-2017, postat pe site-ul CNAS vineri, 16 octombrie 2015.

In acest topic sunt invitati toti medicii de familie din Romania, cu cont pe platforma www.formaremedicala.ro sa-si exprime propunerile si parerile in legatura cu Proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016 – 2017.

Contractul-Cadru 2016-2017 prevede schimbari MAJORE pentru medicii de familie.

Intreg proiectul aflat in dezbatere publica vreme de 10 zile de la data afisarii pe site-ul CNAS ( 16 octombrie 2015).

Toate propunerile si parerile dvs .vor fi trimise pentru analiza catre Societatea Nationala de Medicina Familiei.

Parerea ta conteaza!

Autor: FormareMedicala.ro

20 Comentarii

  1. tanasiedancalin says:

    Dragi colegi,
    Din punctul meu de vedere, cred ca cea mai importanta modificare ar fi o modificare a pozitiei medicului, in sensul de a nu mai fi intermediar intre Casa si pacient. De exemplu, pacientul vine, plateste serviciu, consultatie etc, dupa care cu factura se duce la Casa si aceea ii deconteaza ce crede ca trebuie decontat. Cu reteta merge la farmacie, dupa care depune actele la casa sii se deconteaza dupa regulamentul casei. Nu ar mai exista zeci de reguli de prescriere a retetei si tot felul de alte tampenii birocratice.

  2. dumitrumaria says:

    Medicul de familie trebuie eliberat si lasat sa faca medicina,suntem hartuiti de liste,ordine ,reguli,40-50 de consultatii pe zi,jumatate neplatite(la o lista de 2200 de pacienti).Sistemul de asigurari francez ar fi potrivit si pentru noi.Vedeti cum lupta medicii francezi pentru drepturile lor.Sper ca ne vom trezi si noi,vom fi uniti , si vom dori sa fim platiti dupa numarul de servicii medicale prestate,fara sa fie stabilit de nu stiu cine numarul lor.In Franta daca azi ai 40 de consultatii la cabinet si maine 15 la cabinet si 3 la domiciliu esti platit pentru toate,daca nu mergi o zi la cabinet,nu ai programari, nu-esti platit,corect.Sper intr-un sistem corect, si la noi ,intr-o zi.

  3. caraboiliviunicolae says:

    Buna ziua ! S-a terminat de mult cu meseria de medic , in cea mai mare parte a ei , pentru noi , medicii de familie . Asta e doar varful , motul . Lucrez la tara de 17 ani , am inscrisi peste 3000 de pacienti din care imi platesc doar 2500 , servicii 120-130% , bineinteles cele peste neplatite , zona cu dificultati de teren nerecunoscute de asa zisele comisii .Am semnat de fiecare data contractul pentru ca pacientii au nevoie de retete , de servicii . Eu propun ca cei care ne reprezinta sa alcatuiasca un contract care sa includa rezolvarea problemelor noastre , pe care sa-l contrapuna celui aruncat cu dispret de Casa de asigurari. Altfel zis , pentru atati bani pe care ii dati va oferim atatea servicii . Restul cu plata , asa incat fiecare dintre noi sa se poata descurca din punct de vedere financiar, in functie de conditiile in care lucreaza . Daca de la Casa nu se accepta , atunci toti , dar toti colegii sa nu semnam . Doar in aceste conditii avem sansa de recuperare a demnitatii de medic. Daca pacientii au nevoie de medic de familie , atunci ne vor sprijini , daca nu …. Medicii tineri nu sunt o problema decat daca nu sunt sprijiniti . In contract sa se stipuleze ca medicii cu un nr mai mare de pacienti si servicii sa poata angaja medici tineri care sa primeasca contravaloarea serviciilor si punctelor percapita ce se pierd in situatia actuala . Ar fi un beneficiu de ambele parti . Cei aglomerati se vor usura , tinerii vor putea profesa alaturi de medici mai experimentati , ocolind astfel mafia policlinicilor private care-i transforma in producatori de bilete de trimitere .

    • pascumeda says:

      Bravo! bine spus! Asa da!Sa-i vad si eu pe “piguinii” de la UMF cum vin sa se angajeze la “patron” fara a-si face ai insusi “O MARE AFACERE” din medicina de familie!!= un cabinet cu 100-200 pacienti? lista!

  4. vladlaurentiu says:

    Nu inteleg ce atitea discutii.Vor sanatate ca in vest sa puna mina sa traduca legislatia de acolo si sa o transpuna la noi.Problema e ca nimeni nu vrea reguli ca in vest(valabil in toate domeniile).Cit timp statul gestioneaza FNUASS asa sanatate vom avea.Pina nu se schimba regulile nu se schimba nici sanatatea indiferent de citi bani vor fi in sistem.Cum zicea cineva,cit timp o consultatie e de citeva ori mai ieftina decit un tuns nu poti sa ceri unui medic sa fie mai mult decit un “frizer”.

  5. pascumeda says:

    SE MAI DAU SPORURILE IN MEDIUL RURAL??? Mai este nevoie de medici la “TARANOAIA” sau OAMENII de acolo se trateaza la “VRACI”????conform noilor norme ne facem valiza si venimsi noi de la tara la oras!! Pai ce … noi suntem mai fraieri decat tinerii care-si deschid cabinete la ORAS fara 1 zi de practica LA TARA???

  6. dulamitamonica-angela says:

    Buna seara, dragi colegi si speram si decidenti !
    Remarc disperare in randurile celor instalati de multi,multi ani in medicina de familie …
    Dar fiindca veni vorba de Franta si fiindca este vorba DOAR DE UN PROIECT, as zice mai degraba :SA NE BUCURAM DECI ca AVEM CE MODIFICA…
    Problema dvs este ca nu aveti alta experienta decat cea romaneasca dezradacinata.
    In continuare v-as impartasi din experienta de medic de familie pe care am trait-o personal in Franta, niste detalii fundamentale care prin comparatie va vor ajuta sa identificati punctele NEVRALGICE ale sistemului medical Romanesc din perspectiva medicului de familie :
    1. Medicul de familie este mai intai de toate un medic liber, privat care functioneaza in baza JURAMANTULUI LUI HIPOCRATE SI A CODULUI DE DEONTOLOGIE MEDICALA .Relatia lui primordiala este aceea cu PACIENTUL .Meseria lui se face mai intai de toate PE CONSTIINTA si PE ONOARE !Si bineinteles ca ORICE lucrator ESTE VREDNIC DE PLATA LUI .
    2. El poate alege in consecinta sa exerseze in relatie EXCLUSIVA cu pacientul (in afara oricarui sistem de asigurari de sanatate )contra COST cu plata LIBERA din partea pacientului , VENITURILE SALE FIIND ANUAL CONTABILIZATE SI DECLARATE LA FISC SI SUPUSE IMPOZITARII CONFORM NORMELOR FISCALE IN VIGOARE ;
    3.Pe langa exercitiul mentionat mai sus Medicul de familie poate realiza contracte de COLABORARE sau FURNIZARE de SERVICII cu diverse INSTITUTII( Scoli, gradinite , crese , spitale )sau cu diverse Case de Asigurari printre care se numara foarte adesea si Casa Nationala de Asigurari.
    4.Iata asadar STATUTUL APARTE al MEDICULUI care indiferent de modalitatea in care isi alege sa functioneze din punct de vedere administrativ este legat primordial de DEMNITATEA SI CONSTIINTA CU CARE ISI TRATEAZA pacientul.
    5.Orice element administrativ menit sa PARAZITEZE RELATIA MEDIC PACIENT ESTE NEAVENIT .
    6.Asadar consideram urmatoarele :
    -Articolul 3 aliniatul 1 din proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii si a contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale trebuie SUPRIMAT!!!Aci este prima radacina a raului in sistemul sanitar doarece PRIN ACEST PARAGRAF CASA DE ASIGURARI transforma profesionistii din sistemul sanitar in CONTABILI si ADMINISTRATORI ai CASEI pe cei ce intra in Contract cu ea. Casa de Asigurari trebuie sa-si exercite relatia administrativa cu pacientul INSUSI, acesta din urma fiind cel asigurat!!! Asa se intampla in Franta si de aceea lucrurile merg firesc acolo iar la noi NU.
    7.Alt aspect :dragi colegi daca Consultatia Domniilor voastre, deghizata in “SERVICIU”in Romania ar costa 23 de euro (ca in Franta) credeti ca v-ati mai face probleme ca nu aveti cu ce sa platiti curentul eletric daca se liberalizeaza numarul minim de pacienti pentru intrare in relatie cu Casa de Asigurari?
    Va spun sigur ca nu v-ati mai face probleme :si va dau aci exemplu concret :
    In Franta aveam ca 700 de pacienti inscrisi oficial pe lista mea(neesential)si consultam prin colaborare tacita reciproca si pacientaela colegilor mei atunci cand plecau in concedii.
    Venitul mediu anual (in conditiile in care in prima zi a lunii aveam ZERO euro la prima consultatie )era de 100.000 de ero anual di care plateam CHIRIA CABINETULUI , SECRETARA MEDICALA cu 35 de ANI VECHIME , CHIRIA LOCUINTEI , MOTORINA PT DEPLASARI etc .
    LA finalul zilei aveam de numarat CECURI SI BANI si de contorizat intr-o agenda obisnuita incasarile (10 -15 minute).La finalu lunii contabilizam cheltuielile profesionale si personale bineiteles .
    Datoria mea administrativ financiara fundamentala era cea catre FISC fiind SUSTINUTI d o agentie de EXPERTIZA CONTABILA care realiza o formatiune preliminara si o asistenta PERMENENTA!!!
    8. AM venit in Romania tot la sat , ca in Franta.
    Ca din intamplare si aci am tot vreo 700 de pacienti dar veniturile CABINETULUI sunt de aproximativ 14.000 de euro pe an din care sunt OBLIGATA sa intretin doua sedii, nu mai platesc chirie personala dar Platesc ASISTENTA si merg cu masina care CONSUMA MOTORINA CARE COSTA LA FEL !!!!ca in FRANTA , muncesc LA FEL de mult ca in FRANTA ca numar de ore SI PROFITUL MEU NET ca MEDIC DE FAMILIE ESTE undeva sub 500 RON pe luna traduc sub 100 euro pe luna (calculat 4,6 RON =1 EURO) IAR dupa un an de execrcitiu plin AFLU CU STUPEFACTIE CA IN ROMANIA DESI PROFITUL MEU LUNAR SE REGASESTE SUB SALARIUL MINIM PE ECONOMIE SI SUB NIVELUL MINIM AL PENSIEI IMPOZABILE EU, MEDIC , CARE MUNCESC 7 ORE PE ZI IN RELATIE CU CASA DE ASIGURARI DIN ROMANIA SUNT INCA IMPOZITAAAAATTTT!!!!!
    CE RUSINE !!!!!
    9.Prin urmare dragi colegi AVEM PROBLEME SI DIN PRICINA MECANISMULUI FISCAL din Romania care NU NE LASA SA TRAIM DIN MUNCA NOASTRA!!!EU nu ar fi trebuit sa platesc impozite intr-o tara NORMALA .Acsta este un sistem ucigas!
    10.Al teilea factor fundamental este starea financiara a populatiei: comparatia este usor de facut :
    In FRanta si In Romania MOTORINA si BENZINA AU ACELASI PRET
    SAlariul minim in Romania este de 1000 RON =200 RON
    In FRanta este de 1200 RON
    PAcientul cu venituri sub minime beneficiaza de sprijin DIRECT din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate Franceze pana la suplimentarea veniturilor in timp ce in Romania pacientul trebuie SA PLATEASCA DIN BUZUNAR DACA NU ARE NICI UN VENIT !RUSINEEE!!!!Unde este “Socialul”din denumirea CAS pentru care noi toti platim???
    12.Daca stati sa va ganditi dragi colegi plata per capita este o rusine pentru cei cu liste mari in conditiile in care casa deconteaza strict 20 de consultatii per medic de familie .Eu am zile cu 25 de consultatii pentru ca am multi batrani pe lista …..oare dvs cu 2500 -3000 cu cat munciti mai mult intr-o zi?
    In concluzie mai bine ne-am lupta cu toti pentru un PRET MINIM ONORABIL PER cONSULTATIE care sa ne permita sa gestionam confortabil nevoile cabinetului, secretara , asistenta , transport la domicilii , cursuri , concedii etc viata de medic este coplexa iar medicul este si trebuie sa ramana un individ exceptional si vivant.Si daca am creste frumusel la negocieri pretul consultatiei la minim 23 euro=100 RON , ca in FRanta.Veti observa ca multe din problemele legate de LISTA palesc iar per capita devine neinteresant si prin urmare jugul administrativ al Casei.
    Si veti avea si concedii iar colaborarea si colegialitatea intre medici se va reinstaura.UN calcul simplu 100 RON x 20 consulturi pe zi =2000 RON pe zi x20 zile lucratoare =40000 RON pe luna x12 luni =480.000 RON pe an .Eiii??? Cred ca va ajunge si de curent electric , si de motorina , si de medicamente , si de Salariu pt secretara si pentru asistenta si pentru cursuri si pentru concedii si pentru FILANTROPIE SI CARITATE si pentru sarmani si pentru SANATATEA DVS si a familiei DVS si cu un pic de generozitate va lua si fiscul ceva mai consistent, nu numai pielea de pe scheletul medical…
    Asadar SA NE BUCURAM DECI , DAR sa o facem repede si hotarat .
    Tagma medicala este capabile sa infloreasca o tara intreaga.
    Suntem mai prost platiti decat un frizer si nu o spun cu dispret: pe vremuri medicul facea si asta …Dar nu numai asta:in prezent cu banii casei ar trebui sa acceptam doar sa tundem pacientii cu aceeasi foarfeca …Succes la negocieri!!!SUS MORALUL!!!SCOATETI DEMNITATEA DE LA NAFTALINA ! NU VA TEMETI CA NU VOM AVEA LOC UNII DE ALTII !DE CE N-AR DEVENI ROMANIA CENTRUL MONDIAL AL SANATATII DACA AVEM ATATIA MEDICI DE EXPORTAT.SA RAMANA TOTI IN TARA SI SA FACEM HOTEURI PE LANGA SPITALE …SI VA FI LOC PENTRU TOTI .MIZA ACESTUI CONTRACT ESTE MARE .NU SE VA REUSI NIMIC DACA NU VOM GANDI DIN TOATA INIMA UNUL LA ALTUL , IAR INIMA FUNCTIONEAZA DUPA LEGEA “TOTUL SAU NIMIC”
    CU DRAG ,
    COLEGILOR MEI SI …DECIDENTILOR SPERAM!

  7. cozamadalina-mirela says:

    Buna ziua! Sunt pro desfiintarii limitei de 800 de pacienti. Ca tanar medic de familie am dreptul de a mi practica meseria fara a fi conditionata de numarul de pacienti.

  8. farcasanurodicaponica says:

    Un NU hotarat semnarii acestui contract.
    Argumente :
    1.Desfiintarea comisiilor paritare care stabilesc necesarul de medici pe zone/localitati, ar crea haos in sistem, cu supraaglomerare de medici in orasele mari si accentuarea deficitului de medici in zonele rurale. In plus inseamna preluarea controlului intregului sistem de sanatate la nivel central, Casa de asigurari de sanatate si DSP, cu excluderea consultarilor cu reprezentantii Colegiului medicilor si al asociatilor profesionale si patronale.
    2.Intrarea in contract cu Casa a unui numar nelimitat si necontrolat de medici pe acelasi buget, va duce la scaderea drastica a valorii punctului per serviciu. Acest fapt este prevazut si de aceea s-a scos din contract valoarea minim garantata la servicii si s-a inlocuit cu valoarea estimata, care poate fi mai mica sau mai mare.
    3.Se doreste rezolvarea problemei tinerilor medici specialisti fara eforturi financiare in plus, fara alocarea unui buget suplimentar, doar crearea de noi locuri de munca din acelasi buget pe bani putini.
    4.Este un atentat la profesia de medic de familie din punct de vedere profesional, apare discriminarea medicinei de familie care este o specialitate, fata de celelalte specialitati, prin intocmirea de bilete de trimitere fara examinarea pacientului si la comanda.
    5.Este un atentat la stabilitatea financiara a cabinetului de medicina de familie prin desfiintarea valorii minim garantate la servicii. Chiar daca suntem PFI/PFA conform contractului cu CAS suntem obligati sa avem angajat cel putin un cadru sanitar indiferent de numarul de inscrisi, caruia trebuie sa ii respectam codul muncii. Deasemenea indeplinirea criteriilor de evaluare pentru un cabinet care intra in contract cu CAS necesita un efort financiar considerabil lunar.
    6.Este un atentat la libera noastra profesie de medic, prin impunerea neperceperii unor taxe, conform cu legea 95 din 2006 privind reforma in domeniul sanatatii (art.80 si 237).
    Solutii
    1.Crearea unui nou contract prin consultari de ambele parti CAS si medici de familie, in care sa se respecte profesia noastra liberala.
    2.Contract in care se asigura valoarea minim garantata la capitatie si servicii, cu respectarea prevederilor contractuale din codul muncii.
    3.Alocarea unui buget suplimentar pentru intrarea in sistem a tinerilor specialisti. Aceasta insa sa se faca in functie de necesarul pe zone si localitati.
    4.Asigurarea unei finantari optime a unui cabinet de medicina de familie la un numar de 800-1000 de asigurati si depunctarea drastica la peste 2200-2500, ar creea oportunitati pentru tinerii specialisti si o mai buna supraveghere a starii de sanatate a populatiei.

  9. cojocaruioan1 says:

    Sunt convins ca majoritatea mf-istilor nu accepta COCA in forma prezentata,un proiect mizerabil care ne poate aduce in situatie de faliment.Si veti vedea ca proiectul va trece,in pofida protestelor,pt.ca avem printre noi cozi de topor cu tot felul de interese,inclusv partinice,oameni care vor alerga primii sa semneze,pt.ca avem politicieni care vor cu tot dinadinsul sa ne desfiinteze ca specie profesionala.Ah,mai sunt si niste bagaciosi,de felul individului care a comentat mai inainte-Visan,parca-cred ca asta nu-i medic!Auzi,apropie activitatea medicala de cea economica si chiar de comert!S’auzim de bine si…NU SEMNAM!Dr.Ioan Cojocaru

  10. vasiledianamaria says:

    Centrele de sanatate mintala sunt iar trecute cu vederea si in acest an. Se ajunge astfel la diferente mwri de plata a unui medic specialist in contract cu casa pe cmi si unul care depune de multe ori o munca mai mare in cadrul unui centru de sanatate mintala , unde trebuie sa fie si medic de ambulator in acelasi timp.

  11. nazarecristiancalin says:

    buna seara, sunt de acord cu eliminarea nr minim de asigurati pe lista, dar totodata cred ca trebuie eliminata si limita superioara, insensul NEPENALIZARII acelor medici care au mai mult de 2000-2200 pacienti pe lista, dar si a sintagmelor de tipul “numar minim”, “numar optim” (!!!???, “numar maxim” – cine stabileste aceste limite si pe baza caror criterii??? daca e asa cum spune casa, ca limitele sunt rezultatul necesitatii asigurarii unor servicii (!!!??? – medicii nu acorda servicii ci consultatii, ei nu fac servicii, ci examene medicale) de calitate, sa le amintim ca (cel putin teoretic) traim intr-o piata libera (iar profesia noastra e una liberala – adica nu are ingradiri administrative (art 375, Legea 95/2006), ir in plus, comform lit. i), alin.1, art. 406 din aceeasi Lege, Colegiul Medicilor “) controlează modul în care sunt respectate de către angajatori independenţa profesională a medicilor şi dreptul acestora de decizie în exercitarea actului medical”. Deci… De asemenea, as dori sa propun procente diferite de crestere a veniturilor medicilor in functie de pregatire – de ex. : masterat 10%, primariat 15%, doctorat in stiinte medicale 20% . Cred ca impactul financiar nu e mare! Numai bine tuturor colwgilor si spor in toate!!!

  12. vladlaurentiu says:

    Problema nu este a accesului pe piata al MF,problema e cum se va face ea.Daca medicii de familie isi vor face ei liste de pacienti nu e nici o problema,dar sa nu fie angajati de structuri care sa impuna o anumita conduita din partea lor.Astfel ajungem la concluzia ca trebuie definit clar ce pot face MF atit calitativ cit si cantitativ(ex.:daca se precizeaza clar de cite ori si cind se poate prezenta un pacient la MF nu mai e o problema).Deci aceasta libertate pe piata muncii trebuie coroborata cu reguli clare in ce priveste drepturile pacientului.Pe de alta parte daca vorbim de concurenta libera inseamna ca fiecare pacient trebuie sa aiba el contract cu CJAS(asa cum are cu gazele, electricitatea ,RCA etc)si sa plateasca un tarif liber(fiecare doctor si-l stabileste singur-ca la orice marfa)iar CJAS sa-i deconteze atit cit a stabilit prin contract cu el(nu cu doctorul).Deci daca vorbim de libertate pe piata aceasta libertate sa fie din partea tuturor actorilor.CNAS trebuie sa inteleaga ca de fapt e o societate de asigurari ca oricare alta(nu este bau-baul medicilor ci este sluga asiguratilor).

  13. illevioleta says:

    Sentimentul meu este ca, de ani buni, decidentii pentru medicina de familie nu au habar ce se intampla intr-un cabinet MF, cat suntem de impovarati cu birocratia,care, cel mai adesea, nu aduce niciun beneficiu activitatii noastre. Probabil niciunul dintre decidenti nu a practicat vreodata Medicina de Familie, ci doar o teoretizeaza. Un medic de familie trebuie sa fie aproape de pacient, de familia sa, sa abordeze holistic si profesionist fiecare caz, or corvezile pe care ni le impun mai marii sistemului nu ne mai lasa timp sa profesam cu adevarat. Sunt medic din 1980. Am apucat toate tranzitiile si am tot sperat la mai bine. Ma apropiu de pensie, dar binele nu se intrezareste la capatul tunelului. Pot intelege si pozitia medicilor tineri. Toti am debutat candva. E drept sa gaseasca si ei un loc de munca adecvat pregatirii profesionale, dar marturisesc ca am fost dezamagita de multi medici tineri care nu sunt interesati de perfectionarea profesionala ci doresc sa faca doar o afacere medicala. Nu generalizez. Am intalnit si tineri exceptionali, bine pregatiti, doritori sa practice medicina de familie in adevaratul sens al cuvantului. Sincer, am obosit sa lupt. Ma alatur oricarei initiative bune si mai sper ca va veni o zi in care sa regasim bucuria si satisfactia de a fi medici de familie/ medicina generala. Cu toata consideratia pentru adevaratii medici de familie, dr. ILLE VIOLETA

  14. raibuletmircea says:

    Despre obligativitatea med.fam.de a face BT fara card,gratuit,fara consult ce mai pot spune?
    Nici nu mai am aer!
    Se incalca orice principii deontologice,constitutia….se face PRAF DINTRO MISCARE un intreg corp profesional.
    M
    P.S.De perca nu am fi destul de loviti si acum de coexistenta asiguratilor peste 18 ani cu card/fara cad….care,nu-i asa,au drepturi….

  15. visangabrieldragos says:

    PROPUNERE MODIFICARE PROIECT CONTRACT CADRU 2016-2017
    Creşterea calităţii actului medical; stimularea concurenței și dezvoltarea unui mediu concurențial care să încurajeze performanța.
    Medicii de familie ar trebui sa poata încheia contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate indiferent de numărul peroanelor înscrise pe listele proprii şi sa nu mai fie prevăzută stabilirea unui număr necesar de medici de familie care să intre în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate. In prezent limita minimă este de 800 persoane înscrise în mediul urban, iar în mediul rural se stabileşte pe unităţi administrativteritoriale/zone urbane de către o comisie formată din reprezentanţi ai caselor de asigurări de sănătate şi ai direcţiilor de sănătate publică, ai colegiilor teritoriale ale medicilor, ai patronatului judeţean al medicilor de familie şi ai asociaţiei profesionale judeţene a medicilor de familie; Comisia stabilea şi numărul necesar de medici de familie ce puteau intra în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate. Rezultatul imediat al acestei propuneri va fi eliminarea prevederilor referitoare la numărul optim de 1.800 de persoane înscrise pe lista unui medic de familie; – eliminarea reglementarilor privind comisia formată din reprezentanţi ai caselor de asigurări de sănătate și ai direcţiilor de sănătate publică, ai colegiilor teritoriale ale medicilor, ai patronatului judeţean al medicilor de familie şi ai asociaţiei profesionale judeţene a medicilor de familie – care aveau atribuţii în stabilirea numărului necesar de medici și a numărului de persoane înscrise (în mediul rural) pentru care se încheia contract cu casa de asigurări de sănătate; – medicul de familie nou-venit într-o localitate care încheie convenţie de furnizare de servicii medicale, pentru o perioadă de 3 luni (perioadă considerată necesară pentru întocmirea listei), la sfârşitul celor 3 luni încheie contract de furnizare de servicii medicale pentru lista pe care şi-a constituit-o până la data încheierii contractului; – urmare a desfiinţării comisiei mai sus menţionate, stabilirea zonelor/localităţilor deficitare din punctul de vedere al existenţei medicilor de familie se va putea face de către reprezentanţii casei de asigurări de sănătate şi ai direcţiei de sănătate publică;
    In conditiile existente in prezent se incalca dreptul la libera concurenta si libertatea economica! In plus se comit abuzuri din partea CJAS!
    Art. 45 din Constituția României prevede faptul că “accesul liber al persoanei la o activitate economică, libera inițiativă și exercitarea acestora în condițiile legii sunt garantate”. Aceste prevederi se coroborează cu prevederile art. 16 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene[1] unde se menționează faptul că “libertatea de a desfășura o activitate comercială este recunoscută în conformitate cu dreptul Uniunii și cu legislațiile și practicile naționale”. Libertatea economică reprezintă condiția realizării celorlalte drepturi fundamentale precum dreptul la viață, la un nivel de trai decent, dreptul la sănătate, educație și cultură[2].
    Curtea Constituțională a statuat prin jurisprudența sa faptul că principiul libertății economice nu este un drept absolut al unei persoane ci este condiționat de respectarea limitelor stabilite de lege, limite ce urmăresc asigurarea unei anumite discipline economice ori protejarea unor interese generale, precum și asigurarea respectării drepturilor și intereselor legitime ale tuturor[3]. De asemenea, obligația statului este să respecte dreptul de acces la activitatea economică ci nu obligația de a menține în viața economică o societate comercială prin eforturi publice. De altfel, dreptul oricărei persoane de a desfășura o activitate economică este liber, statul garantând doar accesul neîngrădit la libera inițiativă, precum și exercitarea acesteia[4].
    Accesul liber al persoanei la o activitate economică nu înlătură obligaţia comerciantului de a se conforma regulilor de comerţ şi, de asemenea, nu exclude instituirea, prin lege, a sancţiunii confiscării mărfurilor, produselor sau sumelor de bani destinate desfăşurării unor activităţi comerciale ilicite. Sunt sancţionate astfel încălcarea de către comercianţi, persoane fizice sau juridice, a unor norme de comerţ menite să consolideze economia de piaţă şi interesele cetăţenilor în activitatea economic[5].
    Accesul liber al persoanei la o activitate economică şi libera iniţiativă sunt garantate în condiţiile în care sunt exercitate potrivit prevederilor legale în materie, iar agentul economic care îşi desfăşoară activitatea în afara acestor reglementări nu poate invoca încălcarea principiului constituţional conţinut de art. 45 din Constituția României. Pe de altă parte, impunerea prin lege a anumitor condiţii unui cetățean străin care solicită prelungirea dreptului de şedere temporară, invocând motive ce ţin de desfăşurarea unei activităţi economice în ţară, această activitate trebuie să aibă o anumită amploare, importanţă ce se demonstrează şi se verifică prin raportarea la o anumită sumă investită sau la un anumit număr de angajaţi[6].
    [1] http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=ro ;
    [2] Ștefan Deaconu – “Drept constituțional” , Editura “C.H. Beck”, București, 2013, pag.225;
    [3] Decizia Curții Constituționale nr. 162 din 08.02.2011, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 272 din 19/04/2011;
    [4] Decizia Curții Constituționale nr. 431 din 21.10.2004, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1140 din 02/12/2004;
    [5] Decizia Curții Constituționale nr. 472 din 04.11.2004, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 52 din 17/01/2005;
    [6] Decizia Curții Constituționale nr. 542 din 27.06.2006, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 661 din 01/08/2006;

  16. chiticariuangela says:

    Buna ziua,
    Am citit contractul si nu-mi vine sa cred ochilor.De fapt ma asteptam totusi la asa ceva,pt. ca ne-au promis de la contractul anterior ca nu se vor lasa.Vreau sa spun in gura mare sa auda toata lumea,ca aceasta CNAS,prin acest contract nu vrea de fapt sa faca economie in sistem.Din contra,le faciliteaza clinicilor private accesul la si mai multi bani din bugetul CNAS.Stiu care este conditia angajarii unui medic mf si nu numai, la o clinica privata.BT cat mai multe la toate specialitatile din clinica respectiva.Dl.presedinte ar trebui sa analizeze,daca il intereseaza banii din sistem si frauda,nr. biletelor de trimitere al medicilor din clinicile private versus medicii de familie privati.Singura noastra sansa este sa nu semnam contractul,TOTI.Vom rezolva problema foarte repede.Nu vom sti niciodata cati bani vom primi luna viitoare,odata prin valoarea negarantata cat si prin masacrul pe care il face lunar SIUI-ul in serviciile noastre.Si in felul acesta nu vom putea sa angajam nici un credit niciodata,pt.ca nu stim pe ce sa ne bazam.Cred ca ar trebui sesizate si bancile sa ia atitudine in fata CNAS,pt. ca toti avem credite si vrem sa fim corecti.Nu vom avea bani sa sustinem cabinetele.Noul cod fiscal ne impovareaza si mai mult.Nu vedeti ca toate pomenile electorale sunt facute cu bani de la micii privati?Oare cat o sa mai inghitim,noi medicii de familie, pana sa iesim in strada ca francezii?Cat trebuie sa mai suportam mizeria asta? DE ACEASTA DATA DRAGI COLEGI ,TREBUIE SA LUAM ATITUDINE.NU TREBUIE SA SEMNAM ACEST CONTRACT!Trebuie sa dovedim ca suntem puternici impreuna,ca nu ne pot ingenunchea la nesfarsit,ca nu noi furam sistemul,ca muncim si suntem cu nervii la pamant,ca nu se mai poate asa! SUNTEM MULTI,TREBUIE SA NE UNIM ODATA,SA AVEM COLOANA DREAPTA!Oare ce facem,de suntem atat de huliti,ce mai vor de la noi?Nu noi suntem frauda din sistem,noi suntem 6% din bugetul CNAS!ATAT!6 la suta!!!!!!!!!INTELEGETI? dr.Angela Chiticariu

    • cirsteatoni says:

      Sper sa nu se promulge proiectul in forma actuala, altfel se va termina cu profesia liberala de medic in romania exact cum s- a intamplat cu farmaciile. Policlinicile vor si mai multi bani. Dar sa zicem prin absurd ca si medicii din ambulator vor putea da bilete de trimitere, atunci sa- i plateasca la fel ca pe noi cu 10ron consultatia si nici sa nu aiba voie sa lucreze in spital, sa vedem atunci. Eu unul cred ca o sa ma apuc de a doua specialitate pentru ca nu se mai poate in conditiile de fata. Spunea o colega ca sunt abuzuri din partea CAS , pai eu zic ca nu poti functiona cu 436 asigurati in oras decat daca lucrezi la o policlinica nu? Da au fost cazuri in urban cu medici care aveau sub 500 de pacienti. Faceti o socoteala sa vedeti cat castiga un medic in conditiile astea si osa va dati seama ca e nevoie de un numar minim de pacienti pentru a ne proteja pe noi insine si nu a pati ce au patit farmacistii. Referitor la valoarea pun ctului nu stiu ce sa zic, nu e chiar ok dar nu vad nici argumentele pentru care s-ar baga o prevedere de genul asta. In final as avea o propunere ca toti romanii sa devina asigurati in conditiile in care dela 1 ianuarie a devenit obligatoriu cas indiferent daca ai sau nu ai venituri , nu ca acum nu ar fi obligatoriu sa platesti cas; dar o sa dispara legea veche cu plata pe 6 luni in urma, si toti romanii care nu realizeaza venituri voor declara la fisc in termen de 15 zile ca nu realizeaza venituri urmand ca la 3 luni sa i se emita o decizie de impunere. In conditiile date eu cred ce trebuie sa se renunte la sintagma pachet de baza si pachet minimal urmand ca toti pacientii sa fie asigurati fie ca realizeaza sau nu venituri. Aceastea fiind spuse sper ca si propunerea mea de a se renunta la sintagma pachetul minimal si de baza si toti romanii sa devina asigurati cum de altfel reiese din legea promulgata de presedintele “satului” domnul iohanis. Si mai e o gaselnita pe care abia am sesizat-o cum ca am fi obligati sa dam bilete de trimitere fara sa fim platiti daca la externare se precizeaza in scrisoarea medicala. Domnilor pokiticieni daca aveti “oftica” pe medicii de familie desfiintati specialitatea, ca doar sta in puterea voastra. Daca tot veniti cu tot felul de propuneri aberante hai sa va fac si eu una . De ce nu incheiati contract si cu asistentii medicali ca poate scapati mai ieftin, sau daca tot suntem considerati functionari publici sa garantati un venit minim pentru medici si asistenti bineinteles in functie de gradul profesional. Ce spuneti? Sau si mai tare : hai sa liberalizam totul sa nu mai platim cas si sa platim toate serviciile medicale si cei care pot sa incheie separat asigurari de sanatate private. Sau inca una sa facem un calcul cati bai se cheltuiesc pe cap de pacient anual si sai bagam banii pe cardul de sanatate sa- si plateasca serviciile singur, iar daca nu ii cheltuieste la sfarsitul anului sa se intoarca la guvern! In felul asta cred ca s-ar economi si bani pentru ca unii dintre noi suntem prea ocupati sa ne mai facem si analize si sa stam internati. Astept!!!

    • cirsteatoni says:

      Sper sa nu se promulge proiectul in forma actuala, altfel se va termina cu profesia liberala de medic in romania exact cum s- a intamplat cu farmaciile. Policlinicile vor si mai multi bani. Dar sa zicem prin absurd ca si medicii din ambulator vor putea da bilete de trimitere, atunci sa- i plateasca la fel ca pe noi cu 10ron consultatia si nici sa nu aiba voie sa lucreze in spital, sa vedem atunci. Eu unul cred ca o sa ma apuc de a doua specialitate pentru ca nu se mai poate in conditiile de fata. Spunea o colega ca sunt abuzuri din partea CAS , pai eu zic ca nu poti functiona cu 436 asigurati in oras decat daca lucrezi la o policlinica nu? Da au fost cazuri in urban cu medici care aveau sub 500 de pacienti. Faceti o socoteala sa vedeti cat castiga un medic in conditiile astea si osa va dati seama ca e nevoie de un numar minim de pacienti pentru a ne proteja pe noi insine si nu a pati ce au patit farmacistii. Referitor la valoarea pun ctului nu stiu ce sa zic, nu e chiar ok dar nu vad nici argumentele pentru care s-ar baga o prevedere de genul asta. In final as avea o propunere ca toti romanii sa devina asigurati in conditiile in care dela 1 ianuarie a devenit obligatoriu cas indiferent daca ai sau nu ai venituri , nu ca acum nu ar fi obligatoriu sa platesti cas; dar o sa dispara legea veche cu plata pe 6 luni in urma, si toti romanii care nu realizeaza venituri voor declara la fisc in termen de 15 zile ca nu realizeaza venituri urmand ca la 3 luni sa i se emita o decizie de impunere. In conditiile date eu cred ce trebuie sa se renunte la sintagma pachet de baza si pachet minimal urmand ca toti pacientii sa fie asigurati fie ca realizeaza sau nu venituri. Aceastea fiind spuse sper ca si propunerea mea de a se renunta la sintagma pachetul minimal si de baza si toti romanii sa devina asigurati cum de altfel reiese din legea promulgata de presedintele “satului” domnul iohanis.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: