Contractul-cadru 2023: Modificari importante pentru asistenta medicala primara
Contractul-cadru 2023: Modificari importante pentru asistenta medicala primara
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/contractul-cadru-modificarea-numarului-de-persoane-inscrise/
Proiectul noului Contract-cadru, care va fi supus aprobarii Guvernului pentru a intra in vigoare de la data de 1 iulie 2023, a fost publicat pe site-ul CNAS (www.cnas.ro), in transparenta decizionala.
Pana la data de 26 februarie 2023 toti cei interesati pot transmite observatii si propuneri referitoare la proiectul de act normativ, pe adresa de e-mail indicata pe site-ul CNAS.
Ulterior, pe aceeasi tema vor fi organizate consultari si negocieri cu organismele reprezentative din domeniul medical, conform unui calendar care va fi de asemenea publicat pe site-ul CNAS.
Prin acest proiect se propun noi reglementari care vizeaza, printre altele:
• Intarirea rolului medicului de familie in sistemul de sanatate, mai ales in depistarea precoce a bolilor cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei, prin acordarea de consultatii preventive tuturor persoanelor inscrise pe lista acestuia;
• Impulsionarea intrarii in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate a unui numar mai mare de medici de familie, prin modificarea numarului optim de persoane inscrise pe listele acestora, in scopul facilitarii accesului populatiei la serviciile de asistenta medicala primara;
• Cresterea accesului persoanelor defavorizate din mediul rural la servicii de asistenta medicala primara prin extinderea stimularii financiare a medicilor de familie care aleg sa practice in acest mediu;
• Largirea accesului persoanelor la servicii medicale oferite in sistem ambulatoriu si de spitalizare de zi, pentru a reduce presiunea asupra spitalelor;
• Posibilitatea acordarii la distanta a unor consultatii pentru monitorizarea bolilor cronice;
• Completarea pachetului de ingrijiri medicale la domiciliu pentru pacientii care au suferit un atac vascular cerebral;
• Introducerea dispozitivelor compresive in lista dispozitivelor decontate din bugetul CNAS;
• Reglementarea schemei de adoptie a produselor biosimilare la 50% din pacientii aflati in terapie cu medicamente biologice, pentru cresterea accesului la tratamente decontate din bugetul CNAS (De exemplu, aceasta reglementare ar permite tratarea a inca 5 pacienti fata de cei aflati in prezent in terapia celulara oncologica CAR-T);
• Renuntarea la limitarea teritoriala a acordarii ingrijirilor medicale la domiciliu si a celor paliative, astfel incat pacientul sa primeasca serviciile medicale la locatia declarata, indiferent de casa de asigurari de sanatate la care este luat în evidență, având în vedere faptul că de multe ori pacienții imobilizați la pat sunt nevoiți să locuiască in perioada respectiva împreună cu rudele, într-un alt judet.
“Prin intermediul proiectului noului Contract –cadru supus dezbaterii publice propunem introducerea unor masuri care stimuleaza segmentul de preventie in asistenta medicala primara si in ambulatoriul de specialitate, masuri care vor reaseza si reorienta preocuparile de mentinere a sanatatii si depistare precoce a bolilor, atat ale furnizorilor cat si ale populatiei. Suntem convinsi ca prin investitia in medicina preventiva, in timp vom putea culege roadele beneficiilor reflectate in starea de sanatate a populatiei”, a declarat Adela Cojan, presedintele CNAS.
Reprezentantii CNAS mai precizeaza ca, in prima parte a lunii martie 2023 va fi publicat in transparenta decizionala si proiectul normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru.
Proiectul de Contract-cadru 2023 poate fi studiat AICI.
Etichete: contractul-cadru 2023, contract-cadru, co-ca 2023, medici de familie contract cadru, cnas
Autor: Adriana Pavel
6 Comentarii
Plata per capita sa fie la fel pentru toți pacienții înscriși și nu doar de 25% când depășești un anume număr de pacienți ,în zonele în care este deficit de medici!
Ar fi benefic, in special pentru pacienti, sa degrevam cabinetul de medicina de familie de incarcatura inutila de operatii care nu fac parte din medicina si consuma tot timpul unei consultatii, de exemplu…!
Ptr a putea beneficia de asistenta medicala pacienții din rural acolo unde nu este medic ar putea fi introdus în contractul cadru 2023 posibilitatea ca un medic de familie care are cabinet în urban sa poată desfășura câteva ore pe zi activitate și în mediul rural(punct de lucru)
Ar putea crește calitatea actului medical prin acordarea procentului de 15% și la medicii de familie cu doctorat, specialitatea devenind mai atractivă,
Medici de familie care se stabilesc în mediul rural sa fie stimulați inclusiv panouri Voltaire la domiciliu si cabinete În mediul rural din cauza scăderii natalității cu toate creșterile punctului Venitul Brut mediu pe Cabinet este de 12000 lei si cu toate greutățile oferite de Administrația publică Doamne ajută!!!!
Binecuvântarea tuturor !
Respectarea, în totalitate fără excepții a dorințelor pacienților !
Respectarea drepturilor omului reciproc prin anularea imunității funcției cu refuzul de către pacientul în cauză de netratare și respectare corectă a sa , răzbunare, dizgrație socială, discriminare , fără subvenții , bonusuri, fără statut special!
Respectarea sterilizării !
Respectarea dreptului de a alege prin ca și de altfel refuzul lor ce către pacienți până în ultimele sale clipe !
Donarea organelor fiind anulată în totalitate pentru protecția pacienților și a evita anticipat infracțiunile inevitabilele următoare cu bună știință sau prin constrângere fizică și psihică!
Oferirea pacienților în cauză, toate variantele corecte de tratament cu tot cu informații complete pentru o înțelegere deplină pentru o alegere corectă de comun acord !
Mulțumesc anticipat pentru înțelegere!!
Sănătate tuturor !
Sănătate tuturor !