Contractul-cadru (Norme metodologice) | Alte noutati care vor fi puse in practica la 1 iulie 2023
Contractul-cadru (Norme metodologice) | Alte noutati care vor fi puse in practica la 1 iulie 2023
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/contractul-cadru-norme-metodologice-alte-noutati-care-vor-fi-puse-in-practica-la-1-iulie-2023/
Odata cu intrarea in vigoare a noului Contract-cadru, de la 1 iulie 2023 vor intra in vigoare si Normele metodologice de aplicare a acestuia, aprobate printr-un Ordin comun al Ministerului Sanatatii si al CNAS. Cele doua acte normative creeaza impreuna un cadru legal inovator.
In completarea schimbarilor anuntate deja, CNAS face referire si la alte elemente de noutate care vor fi aplicate de la 1 iulie, pe domenii de asistenta medicala:
In asistenta medicala primara, pe langa dezvoltarea serviciilor preventive pentru toate persoanele inscrise pe lista medicului de familie, se introduc noi servicii diagnostice si terapeutice, cum ar fi: recoltarea probelor biologice pentru efectuarea testului Babes-Papanicolau pentru femeile simptomatice sau care planifica o sarcina, efectuarea testului Frax – utilizat pentru calculul riscului de fractura la pacientii cu osteoporoza, efectuarea de tratamente intravenoase cu injectomat, imobilizarea unei fracturi, tratamentul entorselor si luxatiilor, spalatura gastrica, etc.
Pentru comunicarea rapida a informatiilor necesare tratarii pacientilor, medicii de familie vor consemna in biletele de trimitere adresa de e-mail a cabinetului, la care poate fi transmisa electronic scrisoarea medicala de la ambulatoriul de specialitate sau de la spital, precum si rezultatul analizelor/investigatiilor paraclinice, dupa caz.
In asistenta medicala ambulatorie clinica de specialitate se extinde lista cuprinzand afectiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate, incluzand si hemofilia, talasemia, sifilisul (genital primar si secundar al pielii si mucoaselor), HIV/SIDA, dermatita atopica, deficitul congenital de factor VII, trombastenia Glanzmann, hemipareze, parapareze si tetrapareze indiferent de etiologie.
In lista serviciilor diagnostice si terapeutice au fost introduse o serie de servicii specifice pentru anumite specialitati, dintre care exemplificam:
• descarcarea si interpretarea rapoartelor specifice dispozitivelor utilizate in gestionarea diabetului zaharat (dispozitive de monitorizare glicemica continua, sisteme de infuzie subcutanata a insulinei – pompe de insulina, aplicatii de monitorizare a valorilor glicemice) – specialitatea diabet zaharat, nutritie si boli nutritie;
• tomografia in coerenta optica – specialitatea oftalmologie;
• extractia dispozitivului intrauterin – specialitatea obstetrica – ginecologie;
• tratamentul tumorilor exulcerate, suprainfectate, ingrijire complicatii stome, fistule tumorale, tratamentul limfedemului – efectuate de medici cu atestat de ingrijiri paliative;
• uroflowmetria – specialitatea urologie;
• imunoterapia specifica cu vaccinuri alergenice standardizate cu administrare subcutanata – specialitatea alergologie si imunologie clinica;
• punctie biopsie mamara ghidata ecografic – efectuata de medici cu specialitatea chirurgie generala, obstetrica-ginecologie, oncologie medicala cu atestat/competenta in senologie imagistica, radioterapie cu atestat/competenta in senologie imagistica.
Totodata, se extinde lista serviciilor medicale in scop diagnostic-caz cu servicii acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de san.
In asistenta medicala ambulatorie de medicina fizica si de reabilitare, pentru pacientii cu diagnostic confirmat de accident vascular cerebral (in primele 4 luni de la AVC), pentru cei cu paralizie cerebrala, pentru pacientele cu limfedem dupa excizia ganglionara si pentru cele cu anexectomie, precum si pentru marii arsi (in primele 4 luni de la externare) se vor putea deconta servicii pentru o perioada dubla decat pana acum (maximum 42 zile pe an/asigurat).
Aceasta perioada va putea fi impartita in doua fractiuni, la recomandarea medicului de specialitate medicina fizica si de reabilitare, in functie de afectiunea de baza.
In asistenta medicala dentara se introduce un nou serviciu decontat, detartraj cu ultrasunete si periaj profesional, care se efectueaza pentru toata dantura, un asigurat putand beneficia anual de un astfel de serviciu.
Pe lista investigatiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adauga si tomografiile dentare CBCT.
Totodata, valoarea orientativa lunara de contract creste cu 50% fata de cea din prezent, pentru mediul rural aplicandu-se inca o majorare cu 50% (ajungand astfel la valoarea de 6.000 lei in mediul urban, respectiv 9.000 lei in mediul rural, pentru un program de lucru de 3 ore/zi).
In asistenta medicala paraclinica din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate:
• transferina serica;
• alfa amilaza;
• lipaza;
• lactatohidrogenaza (LDH);
• rezerva alcalina ( determinarea bicarbonatului seric);
• vitamina B 12;
• acid folic;
• raport albumina/creatinina intr-un esantion de urina spontana.
Investigatiile de microbiologie au fost revizuite conform observatiilor Comisiei de Specialitate a Ministerului Sanatatii, introducandu-se totodata noi investigatii precum examenul din secretii vaginale, respectiv din tampon rectal – portaj Streptococcus agalactiae la gravide, prin metode de cultivare.
Noile servicii medicale de radiologie imagistica medicala si medicina nucleara decontate sunt:
• mamografie cu tomosinteza unilaterala si mamografie cu tomosinteza bilaterala (investigatii ce pot fi recomandate pentru monitorizarea pacientelor cu cancer de san);
• mamografie digitala 2D;
• tomografie dentara CBCT mandibulara, maxilara, respectiv bimaxilara;
• ecografie musculoscheletala;
• ecografie cutanata;
• ecografie a aparatului urinar/genital masculin;
• ecocardiografie de efort;
• RMN sold – articulatie coxo-femurala nativ si cu substanta de contrast;
• RMN whole-body;
• limfoscintigrafie planara.
Pachetul de ingrijiri medicale la domiciliu va cuprinde noi servicii:
• logopedie individuală;
• masajul limfedemului;
• evaluarea manuală a fecaloamelor;
• recoltarea produselor biologice (sânge, urină, materii fecale).
Se introduc, de asemenea, noi activitati de transport sanitar neasistat:
• transportul de la si la domiciliu al bolnavilor oncologici nedeplasabili cu propriile forte pentru efectuarea radioterapiei sau chimioterapiei, inclusiv in alt judet;
• transportul de la si la domiciliu al bolnavilor nedeplasabili cu propriile forte pentru administrarea parenterala a unor medicamente sub supraveghere speciala, precum si pentru administrarea nutritiei parenterale, inclusiv in alt judet;
• transportul la externare al pacientilor post-transplant nedeplasabili cu propriile forte, inclusiv in alt judet.
La dispozitivele medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale in ambulatoriu, pentru reducerea birocratiei, se elimina taloanele lunare pentru dispozitivele medicale acordate prin inchiriere, utilizarea cardului national de asigurari sociale de sanatate este necesara numai la acordarea dispozitivului medical, iar durata prescriptiilor medicale pentru dispozitivele necesare pacientilor cu unele afectiuni ireversibile sau cu incadrare in grad de handicap accentuat ori grav definitiv va fi nelimitata.
Modelul de scrisoare medicala utilizata in sistemul asigurarilor sociale de sanatate a fost completat cu atentionarea ca nerespectarea obligatiei medicului de specialitate din ambulatoriul clinic de specialitate sau din spital de a initia tratamentul prin prescrierea primei retete pentru medicamente compensate, astfel cum este prevazut in protocoalele terapeutice, precum si de a elibera prescriptia medicala/bilete de trimitere/concediu medical/recomandari pentru ingrijiri la domiciliu/prescriptii pentru dispozitive medicale, in fiecare caz pentru care este necesar, se sanctioneaza potrivit contractului incheiat de furnizor cu casa de asigurari de sanatate.
Pentru transpunerea in practica a noilor acte normative si asigurarea continuitatii furnizarii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale catre asigurati, casele de asigurari de sanatate din intreaga tara incep perioada de semnare de noi contracte cu furnizorii, care vor fi valabile de la 1 iulie.
*HG nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru, AICI
*Ordinul MS/CNAS nr. 1857/441/2023 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Hotararii Guvernului nr. 521/2023, AICI.
Etichete: contractul-cadru, norme metodologice contractul cadru, contractul cadru 1 iulie 2023
Autor: Adriana Pavel
1 Comentarii
Bună ziua, as vrea să vă întreb mie cine îmi elibereaza reteta cu antiviral pt hepatita cronica b,pana acum o primeam de medicul de familie dar acum spune ca nu are voie,mentionezca nu am probleme renale