Copii care aduc pe lume copii | Adolescentele gravide ajung la medic abia in ultimul trimestru

Copii care aduc pe lume copii | Adolescentele gravide ajung la medic abia in ultimul trimestru
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/copii-care-aduc-pe-lume-copii-adolescentele-gravide-ajung-la-medic-abia-in-ultimul-trimestru/
Cu prilejul Zilei Mondiale a Sanatatii, sefa Clinicii de Obstetrica-Ginecologie de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB), prof. dr. Monica Cirstoiu, a tras un semnal de alarma: aproape 60% dintre adolescentele gravide nu isi monitorizeaza sarcina sau se prezinta la medic abia in ultimul trimestru.
Anul acesta, campania dedicata Zilei Mondiale a Sanatatii poarta titlul „Inceputuri sanatoase, viitor plin de speranta” si pune accentul pe sanatatea mamei si a nou-nascutilor.
“Fiind un spital de urgenta, cu echipe multidisciplinare, avem o cazuistica extrem de mare a sarcinilor cu risc. (…) Avem paciente care au anemii severe, cu boli hematologice, cu limfoane, cancer, avem paciente cu transplanturi renale sau transplanturi hepatice care, datorita echipelor noastre aduc pe lume copii sanatosi, paciente care au avut infarct sau cu malformatii cardiace. Sunt aduse in spitalul nostru si paciente cu boli neurologice severe, patologie de tip accidente vasculare cerebrale, cazuri de politrauma, din accidente rutiere, pentru ca avand aceasta capacitate de a lucra in echipe multidisciplinare, implicand cardiologie, hematologie, chirurgie cardiovasculara, medicina interna, nefrologie, gastroenterologie, chirurgie general, dam o sansa la viata mamei si bebelusului’, a afirmat medicul, intr-un comunicat de presa.
Potrivit datelor unitatii medicale, anul trecut, la SUUB au nascut 45 de minore.
“Vorbim de copii care aduc pe lume copii, organisme infantile care nu sunt pregatite sa duca o sarcina la termen, apar severe complicatii, atat materne, cat si neonatale. (…) Aproape 60% dintre adolescente nu-si monitorizeaza sarcina sau ajung sa monitorizeze sarcina abia in ultimul trimestru”, a adaugat medicul Monica Cirstoiu.
La Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, in anul 2024, din totalul de 2.710 paciente gravide, 1.157 prezentau complicatii.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii, reprezentanta OMS in Romania, dr. Caroline Clarinval, impreuna cu dr. Silvia Gatscher, manager al Operatiunilor de Sanatate, au vizitat sectiile de Obstetrica-Ginecologie si Neonatologie ale SUUB. Dr. Clarinval a subliniat importanta monitorizarii prenatale si a ingrijirii postnatale pentru prevenirea complicatiilor si asigurarea unei sarcini sanatoase.
Etichete: adolescente gravide, minore gravide, mame minore, monitorizare sarcina, SUUB

Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii