Corectarea lacunelor legislative privind accesul rudelor pacientului la documentele medicale
Corectarea lacunelor legislative privind accesul rudelor pacientului la documentele medicale
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/corectarea-lacunelor-legislative-privind-accesul-rudelor-pacientului-la-documentele-medicale/
Avocatul Poporului s-a sesizat cu privire la existenta unor lacune legislative privind lipsa accesului rudelor pacientului la documentele medicale detinute de unitati sanitare, in anumite conditii.
Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Brasov, s-a sesizat din oficiu, dupa luarea la cunostinta a dificultatilor pe care rudele pacientilor decedati le intampina in obtinerea datelor medicale privind diagnosticul, tratamentul administrat, alte informatii medicale legate de evolutia pacientului sub tratament, in situatia in care pacientul a fost in imposibilitatea exprimarii acordului cu privire la comunicarea datelor medicale personale (de exemplu, un pacient in coma, care nu se poate exprima si nu este constient).
“Institutia Avocatul Poporului a fost sesizata de-a lungul timpului cu diferite situatii semnalate de petenti, care au intampinat impedimente in ceea ce priveste obtinerea de informatii medicale despre rudele internate. Ne-au fost aduse in atentie inclusiv cazuri in care persoanele internate au decedat fara ca apartinatorii lor sa poata lua legatura cu ei sau sa obtina informatii privind starea lor de sanatate.”
In data de 6 iunie 2022, o persoana s-a prezentat la Biroul Teritorial Brasov si a precizat faptul ca a solicitat unitatii sanitare, Spitalul Judetean de Urgenta “Dr. Fogolyan Kristof” din Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, comunicarea tratamentului administrat fiului sau, a diagnosticului, copia Foii de Observatie, insa i s-a refuzat comunicarea datelor, respectiv eliberarea documentelor medicale, in lipsa consimtamantului exprimat explicit de fiul sau.
“Fiul petentei a fost implicat intr-un accident, pe raza comunei Micfalau, judetul Covasna, accident in urma caruia a ajuns in stare grava la spital, ulterior, in aceeasi zi, decedand. Este vorba de un pacient care a fost in imposibilitate absoluta de a exprima vreo optiune cu privire la desemnarea unei persoane care sa aiba acces deplin la datele sale legate de diagnostic, tratament etc.”, mai informeaza AP.
Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului prevede la art. 21-22 ca toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidentiale chiar si dupa decesul acestuia cu exceptia cazului in care pacientul isi da consimtamantul explicit sau daca legea o cere in mod expres.
Prin urmare, in cazul in care pacientul s-a aflat, din punct de vedere fizic, in imposibilitate de a-si exprima acordul cu privire la desemnarea unei persoane care sa aiba acces la informatiile medicale cu caracter confidential, rudele/apartinatorii pacientului decedat se lovesc de un refuz categoric din partea unitatii sanitare, existand doar posibilitatea ca mostenitorii sa obtina pe cale judecatoreasca intreaga documentatie medicala a pacientului decedat.
Prevederile Legii nr. 46/2003 nu reglementeaza situatia in care, la internare sau pe parcursul furnizarii serviciilor de sanatate, in timpul carora a decedat, pacientul a fost in imposibilitatea absoluta a exprimarii acordului cu privire la comunicarea datelor medicale personale.
In acest sens, Avocatul Poporului mai transmite ca a emis o recomandare, prin care a solicitat ministrului sanatatii sa dispuna luarea masurilor legale care se impun pentru modificarea cadrului legal existent, prin inserarea unei exceptii de la dispozitiile art. 22 din Legea nr. 46/2003, exceptie care sa reglementeze situatia in care un pacient ajunge in unitatea sanitara intr-o stare de imposibilitate absoluta de a-si exprima consimtamantul/acordul cu privire la desemnarea unei persoane care sa aiba acces deplin, atat in timpul vietii sale, cat si dupa deces, la informatiile cu caracter confidential din foaia de observatie.
“Prin adresa inregistrata cu nr. din 27 ianuarie 2023, Ministerul Sanatatii ne informeaza ca:
– a fost aprobata nota privind initierea proiectului de Ordonanta de urgenta a Guvernului de completare a Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului;
– Directia Generala Asistenta Medicala din cadrul Ministerului Sanatatii a initiat si a introdus pe circuitul intern de avizare proiectul de Ordonanta de urgenta a Guvernului de completare a Legii nr. 46/2003 privind drepturile pacientului.”, mai informeaza Institutia Avocatul Poporului.
Etichete: accesul rudelor pacientului la documentele medicale, documentele medicale ale pacientilor, avocatul poporului
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii