Covid-19 | Medic: Este putin probabil sa apara mutatii semnificative
Covid-19 | Medic: Este putin probabil sa apara mutatii semnificative
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/covid-19-medic-este-putin-probabil-sa-apara-mutatii-semnificative/
Studiile de biologie moleculara arata ca genomul viral al coronavirusurilor este destul de stabil, acest lucru insemnand ca este ‘putin probabil’ sa apara niste mutatii semnificative, este de parere un medic de la Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central ‘Carol Davila’.
“Studiile arata, si aici ma refer la studiile de biologie moleculara, ca genomul viral al coronavirusurilor este destul de stabil. Adica se estimeaza si in perspectiva aparitiei unui vaccin. Stim foarte bine ca un vaccin practic foloseste anumite proteine din virus care stimuleaza aparitia de anticorpi protectori. Daca virusul, intre timp, in evolutia sa epidemica isi schimba structura genetica, adica isi modifica acele proteine de suprafata, risti ca un vaccin la inceputul unei epidemii sa nu iti mai fie eficient la sfarsitul acelei epidemii. Studiile predictive au aratat ca nu se intampla acest scenariu, adica genomul – stabilitatea virusului – este destul de mare. Este putin probabil sa apara niste mutatii semnificative care sa scape de acoperirea vaccinala”, a explicat medicul Valeriu Gheorghita, medic primar Boli Infectioase, conform Agerpres.
Potrivit acestuia, este prematur sa se lanseze teorii despre ipoteza aparitiei unui virus mai agresiv.
“Sunt discutate despre doua subtipuri S si L, pare ca L a fost asociat cu forme mai agresive de boala, insa in momentul de fata sunt niste studii de caz, niste observatii. Este prematur sa lansam ipoteza aparitiei unui virus mai agresiv”, a mai spus Dr. Gheorghita.
Totodata, el a afirmat ca, potrivit predictiilor epidemiologice, este foarte probabil sa fie vorba despre un virus care va persista in circulatie multe luni de acum inainte.
“Predictiile din punct de vedere epidemiologic ne spun ca foarte probabil vorbim despre un virus care va persista in circulatie multe luni de aici inainte, probabil sa ne intalnim cu el si in 2021, insa nu cu aceeasi intensitate. Noi clar ne confruntam acum si in urmatoarele doua-trei luni cu un apogeu al numarului de cazuri, dupa care circulatia probabil ca va scadea in sezonul cald de vara si este posibil ca in toamna si spre iarna sa reapara o crestere a numarului de imbolnaviri si evident o supraincarcare a sistemului medical”, a mai aratat medicul conform sursei citate.
Doctorul a mai subliniat ca este greu de spus cand va exista varful epidemiei cu coronavirus in Romania.
Etichete: coronavirus, tulpini coronavirus, mutatii coronavirus, vaccin coronavirus, varf epidemie coronavirus
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii